De fiecare data cand alerg in parcul IOR din Capitala si trec prin fata insulei Artelor, ma opresc si ma uit la banca din fata cismelei. Anul trecut, in urma cu o luna sau doua inainte sa moara Valentin Eliseu, m-am intalnit intamplator cu el. A fost ultima intalnire cu Vali. Atunci nu am stiut acest lucru. Regret ca unele lucruri au ramas nespuse.
M-am oprit din alergat, am scos castile din urechi, oprind muzica de la telefon. M-am bucurat ca l-am revazut. Era dupa o perioada de tacere. Nu am fost certati. De la moartea mamei mele (toamna 2017), m-am inchis in mine si am renuntat sa socializez. Vali, asa cum il stiti, cu simtul umorului, mi-a spus sa las alergatul, m-a intrebat de mama si de copii. M-a ascultat. Mi-a povestit despre mama lui – perioada cand a fost bolnava de cancer. L-am intrebat ce este cu burta, iar el a zambit, spunandu-mi ca o duce bine. Simteam ca imi ascunde ceva, parea trist. Dupa cateva minute de conversatie, Vali s-a ridicat in picioare, reluand plimbarea lui prin parc. Obisnuia sa se plimbe singur in parcul IOR.
Iti multumesc Vali pentru discutile noastre despre animatie. Va recomand interviurile cu el – aici si aici.
Mai jos aveti ultima animatie realizata de el – Angelus. Sapte minute de animatie clasica.
Cred ca este despre el. Vali a descris filmul „o viziune subiectiva despre trecerea timpului si misterele vietii”. „Amintirile, prezentul si viitorul incert se amesteca intr-un vartej al memoriei”
In 2014 l-am vizitat pe Vali la el acasa pentru a vedea cum lucreaza la Angelus. Ospitalier ca de obicei, Vali m-a servit cu un ceai bun, dupa care mi-a aratat locul magic unde personajele sale prind viata. Intr-o camera mica de apartament, frumos aranjata, cu miros de tutun, cu diverse schite si desene, pe masa de lucru si pe pereti, rupte parca dintr-un univers liric, timpul s-a oprit pentru a face loc universului creat de el. Sa nu va imaginati ca studioul sau arata cu o lume de povesti, cu zane si spiridusi (asa cum isi imagineaza cei mici). Universul artistului seamana cu cel al poetiilor. Nu intamplator, Vali era un mare „consumator” de poezie si muzica.
Mi-a povestit ca a vorbit cu compozitorul Zbigniew Preisner, cel care a semnat muzica din serialul polonez Dekalog. Isi dorea o colaborare cu el pentru muzica din Angelus.
Pentru acest proiect, Vali a realizat 3000 de desene in creion, tus si carbune.
Valentin Eliseu, cunoscut ca unul dintre cei mai buni realizatori de animatie clasica 2D, a avut o cariera de peste 30 de ani in industria animatiei. A participat la realizarea a peste 300 de scurtmetraje si lungmetraje de animatie. El a scris primul manual de animatie romanesc.
Update:
Mai jos puteti citi un text semnat de Mihail Badica:
„Filmul lui marcheaza, intarziat, sfarsitul unei epoci distincte a animatiei romanesti, cu filozofia, gandirea artistica si metodele de la Animafilm.
Din perspectiva disparitiei lui Vali la nici un an de la terminarea filmului, acesta capata si o valoare de testament poetic! O calatorie discretă prin singuratatea unui suflet deosebit, trait in lumea lui! Totodata un gest frumos de multumire pentru fiintele dragi, care i-au marcat total viata: mama lui si nevasta lui! Filmul se deruleaza deslusit, chiar daca foloseste uneori simboluri mai greu de descifrat.
Un film cuminte, sincer si frumos, ca un autoportret de Luchian.
Ca o ultima rugaciune!
Dumnezeu sa-l odihneasca pe prietenul nostru Vali!
Cu drag,
Mihai”
„Am amintiri frumoase despre Vali. Intr-o seara, dupa o discutie oficiala si trista (de la cinemateca Union) despre soarta animatiei romanesti, eu, tu, Vali si Ionel Luca, am continuat „dezbaterea” la un restaurant din centrul Capitalei. Cu ajutorul vinului rosu am incercat sa ghicim viitorul animatiei romanesti. Eu am fost optimist. Am vorbit despre Animest. Am spus ca o sa creasca precum bulgarele de zapada. In urma cu 10 ani, in Romania erau putine proiecte de animatie finantate de CNC, acum sunt multe. Si au aparut multe studiouri mici.
Vali a reusit sa ii invete pe cei interesati de animatie. Primul elev a fost Marius Pandele (premiat la Animest cu o animatie realizata in cadrul cursului tinut de Vali). A urmat Valeriu Caliman, in prezent profesor de animatie la UNATC.
Nu avem o scoala infiintata de el, dar avem un manual de animatie scris de el. Aceasta carte ii ajuta pe cei interesati de animatie” (Mihail Badica)