Animest.16: Summer Special

O ediție-capsulă a celui mai mare festival de animație din România, între 1 și 5 iunie, la București

Pentru cei mari, dar și pentru cei mici, pentru iubitorii de povești inspirate din fapte reale, dar și pentru fanii animațiilor psihedelice, Animest revine, la început de vară, cu o retrospectivă a celor mai apreciate filme prezentate la ediția din 2021 a festivalului. Animest.16: Summer Special propune bucureștenilor o amplă selecție de povești pentru întreaga familie, ateliere pentru copii, titluri premiate în ultimul an la marile festivaluri de film, dar și evenimente speciale cu videoclipuri muzicale animate și filme dedicate exclusiv publicului adult. Ediția-capsulă Animest se va desfășura în perioada 1-5 iunie, în sala Cinematecii Eforie, în grădina Galeriei Kulterra și în spațiul neconvențional de la Refugiu Urban.

Biletele au fost puse în vânzare și sunt disponibile de astăzi pe platforma Eventbook: https://eventbook.ro/festival/animest-16-summer-special

Organizată în condiții speciale, la doar 50% din capacitatea sălilor de proiecție, ediția din 2021 a festivalului, dedicată excelenței feminine în animație, a reușit să atragă mii de spectatori în cinema și online, pe platforma de streaming, disponibilă în întreaga țară. Biletele pentru multe dintre proiecțiile și evenimentele speciale s-au epuizat la foarte scurt timp după publicarea programului, sălile dovedindu-se neîncăpătoare pentru publicul interesat de noutățile ediției. Pentru toți cei care nu au avut ocazia să urmărească pe marele ecran cele mai așteptate filme de animație ale anului, Animest.16: Summer Special propune o retrospectivă de 5 zile, cu proiecții în cinema și în aer liber, dar și cu o serie de ateliere de animație dedicate celor mici.

Filme și ateliere de creație pentru copii, pe 1 iunie
În mod deloc întâmplător, ziua de 1 iunie este dedicată copiilor. Pentru ei Animest a pregătit trei proiecții de film și două ateliere de creație, organizate la Cinemateca Eforie, la Refugiu Urban (str. Ion Brezoianu nr. 23-25) și în aer liber, la Kulterra Gallery (Strada Știrbei Vodă 104-106).

Programul workshop-urilor creative dedicate micilor artiști va debuta cu un atelier de pictură, susținut de la ora 10:00 de artista Natalia Romanciuc, în grădina Galeriei Kulterra, și va continua, de la ora 13:00, la Refugiu Urban, cu o serie de ateliere de animație stop-motion, susținute de Damian Groves, unul dintre creatorii faimosului scurtmetraj Opinci, premiat la Festivalul Internațional de Film Clermont-Ferrand, în 2020. Biletele de acces la oricare dintre workshop-urile programate la ediția de vară Animest vor include și un bilet gratuit la una dintre proiecțiile zilei de la Cinemateca Eforie.

Poveștile care ne-au cucerit la Animest.16, înapoi pe marele ecran
Creatoarele din industria filmului de animație, dar și personajele feminine care au cucerit marele ecran în ultimii ani, au fost vedetele celei de-a 16-a ediții a festivalului. Demersul prin care Animest își propune să promoveze excelența feminină din industriile creative va continua în luna iunie, când spectatorii vor putea (re)vedea câteva dintre cele mai puternice povești proiectate toamna trecută în cinema. Totodată, programul ediției de vară va include povești seducătoare pentru întreaga familie, potrivite serilor petrecute împreună la cinema.
Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe: https://eventbook.ro/festival/animest-16-summer-special

Creepy, Animusic & Erotica: The Night of Erotic Animation
Realitățile distopice, personajele stranii, experimentele muzicale animate și animațiile erotice se întorc pe marele ecran în primele seri ale acestei veri. Vineri, pe 3 iunie, de la ora 21:45, Creepy Animation Night va deschide porțile imaginației către cele mai întunecate povești animate produse în ultimii ani. Selecția de scurtmetraje nerecomandate minorilor va putea fi urmărită la Cinemateca Eforie, acolo unde spectatorii mai puțin pudici vor vedea sâmbătă, de la 21:30, Erotica: The Night of Erotic Animation vol. 2. Programul evenimentului dedicat exclusiv adulților va include 150 de minute de povești despre diversitate sexuală, pasiune, sex, feminism, orgasm, natură și iubire. Din underground și până pe primele locuri în topurile muzicale internaționale, videoclipurile animate proiectate sâmbătă, pe 4 iunie, la ediția de vară Animusic Night, vor anima grădina Galeriei Kulterra – gazda uneia dintre cele mai populare proiecții din programul festivalului.