Acasă Animatia romaneasca Anim’est a difuzat multe animatii romanesti. Surpriza: Telefonul, al treilea film de...

Anim’est a difuzat multe animatii romanesti. Surpriza: Telefonul, al treilea film de animatie regizat de Anca Damian (VIDEO)

1255
0

Animatia romaneasca revine in forta 🙂 La Anim’est au fost prezentate 17 scurtmetraje de animatie romanesti si un videoclip animat. Anca Damian a venit la festival cu al treilea film de animatie produs si regizat de ea. Este vorba despre scurtmetrajul Telefonul. In comparatie cu primele ei doua filme de animatie (Crulic – Drumul spre dincolo si Muntele Magic), Telefonul este mult mai bun. Are un vizual bine conceput. Sergiu Negulici si Ioana Nicoara, responsabili pentru coordonarea animatiei, au reusit sa-si impuna stilul in scurtmetrajul Ancai. Sergiu Negulici a fost premiat la Festivalul International de Film de Animatie de la Annecy pentru scurtmetrajul Splendida Moarte Accident.

Revenind la noul film de animatie al Ancai Damian, Telefonul incearca sa afiseze starile emotionale unei mame singure. Este o femeie in varsta care face baie. Cand intra in apa, o noua lume se dezvaluie. Exista o anume pudoare lirica. Imaginele sunt frumoase, bine realizate, cu multa sensibilitate. Posibil ca acest film sa te faca sa-ti aduci aminte de mama ta si sa te intrebi ce face atunci cand nu vorbeste cu tine la telefon. In film telefonul este singura legatura a mamei cu lumea reala. Este un exercitiu de imaginatie.

Al doilea film de animatie romanesc care merita interesul nostru este Ceva, produs de Safe Frame (studioul lui Sebastian Cosor) si regizat de talentatul Paul Muresan. Cu acest film, Paul confirma ca stapaneste bine tehnica de animatie 2D. A ajuns la un nivel ridicat. Cand te uiti la animatia Ceva, ai impresia ca a ajuns la perfectiune. Se incapataneaza sa realizeze animatiile in stilul clasic – fotograma cu fotograma/ frame by frame. Cand l-am reintalnit la Anim’est, mi-a vorbit despre muntii de hartie desenate de el pentru scurtmetraj. A ramas modest, sociabil si sensibil. In noul film reia temele sensibile despre comunitatea homosexualilor. Filosofic, liric, dar… intunecat. Este despre acceptare.

La Anim’est a fost difuzat si scurtmetrajul Veronicai Solomon, Love Me, Fear Me. Este filmul de absolvire de la Filmuniversität Babelsberg al ei. Este un stop-motion cu plastelina – filmat in 3D. Este despre „identitatea individului si cum unii sunt dispusi sa se distorsioneze pentru a se face acceptati. Sau e vorba de conditia artistului si ce se intampla cu psihicul lui daca incearca mereu sa faca pe plac publicului… E o metafora”, a precizat Veronica Solomon pentru proanimatie.ro. Este un film de animatie reusit.

Alt film de animatie romanesc reusit este cel al Elenei Ciolacu, o tanara animatoare talentata, cunoscuta publicului pentru pasiunea ei pentru istoria poporului roman. S-a remarcat cu scurtmetrajul Amintiti-va de mine, povestea unui soldat roman pe Frontul de Est al celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Este un film de animatie bine realizat. Cu o poveste impresionanta si bine regizata. Noul film de animatie al ei este un proiect realizat la UNATC – master la animatie.

Micul erou este un scurtmetraj de animatie 2D realizat frame by frame. Filmul readuce lirismul de altadata a animatiei romanesti din anii ’80. Cu personaje rupte parca din cartile cu povesti editate in perioada comunista, Elena incearca sa-si schimbe stilul vizual. Este frumos. Are decoruri reusite. Cred ca este singura animatie din competitia romaneasca care are decoruri bine realizate. Realizatoarea este atenta la detalii, incercand sa emotioneze publicul cu o poveste simpla si frumoasa din copilarie. Recreaza trairi emotionale, prezentand un scurt episod din viata unui copil si a mamei lui. Este despre joaca si imaginatie.

anim'est a difuzat multe animatii romanesti. surpriza: telefonul, al treilea film de animatie regizat de anca damian (video) Anim’est a difuzat multe animatii romanesti. Surpriza: Telefonul, al treilea film de animatie regizat de Anca Damian (VIDEO) laura pop monstrul 20967

Laura Pop a castigat premiul Anim’est pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie romanesc. Realizatoarea a absolvit sectia de scenografie si masteratul in film de animatie din cadrul UNATC. Monstrul este filmul ei de debut. Animatia propune contraste intre tehnica 2D digital si tehnica stop-motion, intre alb-negru si culoare, intre sunete electro-acustice si pian pentru a da viata unor lumi pe cat de fantastice, pe atat de reale.

 anim'est a difuzat multe animatii romanesti. surpriza: telefonul, al treilea film de animatie regizat de anca damian (video) Anim’est a difuzat multe animatii romanesti. Surpriza: Telefonul, al treilea film de animatie regizat de Anca Damian (VIDEO) sleepless sleep 1

Sleepless Sleep, regizat de Iris-Nicole Arsu, a primit mentiune speciala la Anim’est. „Intr-un cadru spatio-temporal limitat, regizorul construieste o poveste plina de simboluri si metafore personale, cu ajutorul desenelor de mana sugestive. Acest film spune o poveste intr-o maniera spontana si poetica si reuseste sa transmita emotie in lipsa cuvintelor”, a motivat juriul.

Vita de Vie a lansat videoclipul piesei Sorcova, al patrulea single extras de pe albumul Sase. Acest clip a avut premiera in cadrul festivalului Anim’est pe 28 septembrie la Cinemateca Eforie. Animatia a fost realizata in cadrul Animation Worksheep.

La Anim’est au fost difuzate si urmatoarele animatii:

Aqua – Bogdan Mihailescu

Aripi de hartie – Octavian Frecea

Adèle’s Petit Book Animé du Bucharest – Vana

Three on a Match – Vlad M. Acatincai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here