Acasă Animatia romaneasca Cine vrea să realizeze filme de animație în coproducție cu basarabenii? Republica...

Cine vrea să realizeze filme de animație în coproducție cu basarabenii? Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei și filme subtitrate/ dublate în limba română

147
0

Patria_Bălți Cine vrea să realizeze filme de animație în coproducție cu basarabenii? Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei și filme subtitrate/ dublate în limba română Cine vrea să realizeze filme de animație în coproducție cu basarabenii? Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei și filme subtitrate/ dublate în limba română Patria Ba  lt  i

Republica Moldova va avea un Centru Naţional al Cinematografiei, o instituţie care va sprijini financiar proiectele regizorilor moldoveni şi care şi-ar putea începe activitatea în 2015, după ce Parlamentul moldovean a adoptat legea care prevede înfiinţarea autorităţii.

Astfel, potrivit legii, instituţia va sprijini proiectele de film ale regizorilor moldoveni şi se doreşte colaborarea îndeaproape cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din România, care a susţinut câteva coproducţii România/ Moldova regizate de cineaşti moldoveni.

Legea stipulează că statul poate acorda câştigătorului concursului o finanţare de până la 50% din bugetul total al filmului, restul sumei fiind asigurat de producători din alte surse. De asemenea, producătorii devin proprietarii filmului. Înainte de noua legislaţie, compania de producţie a statului Moldova Film era singurul studio care putea candida pentru obţinerea unui sprijin financiar. Apoi, firma era cea care deţinea drepturile asupra producţiei.

Noua lege prevede ca de acum înainte „toate filmele vor fi subtitrate şi dublate în limba română”. In prezent, cinematografele din Basarabia difuzeaza filme dublate in limba rusa. Distribuitrii de filme provin din Rusia.

CNC-ul de la Chisinau va fi condus de un director numit de Guvern. In componenta consiliului de administratie al noii institutii vor intra reprezentantii Ministerului Culturii, Ministerului Finantelor si a asociatiilor profesionale. Institutia va fi finantata de la bugetul de stat, precum si din fonduri cistigate din producerea filmelor.

Sursa foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here