Mergeti la cinema pentru a viziona cel mai nou film produs de studiourile Pixar. Este vorba despre Coco, regizat Lee Unkrich (Toy Story 1 si 2, Compania monstrilor, In Cautarea lui Nemo) si Adrian Molina (animator la Ratatouille si story artist la Universitatea monstrilor).
Coco nu este un personaj simpatic, nu este un animalut sau un monstrulet. Este strabunica unui baietel, nimic altceva. Este un personaj secundar, non verbal, excpetie facand momentul de la finalul filmului cand batranica isi aduce aminte de tatal ei. Nu este prima oara cand Pixar este preocupat de pensionari 🙂 Sa nu uitam de batranelul care joaca sah in Geri’s Game, sau de cuplul de batrani din Up. Expresivitatea fetei la Coco este impresionanta. Nu este usor sa creezi un personaj nonverbal, expresiv si simpatic.
Vizual, filmul Coco are ceva din farmecul productiei lui Guillermo del Toro, The Book of Life/ Cartea vietii. Nu este un copy paste al universului del Toro. Este viu colorat, incercand sa creeze atmosfera sarbatorii mexicane Día de los Muertos/ Ziua Mortilor. Filmul Coco este diferit de Cartea vietii. Concept art-ul este original, apropiat mai mult de universul Pixar, punand accentul pe expresivitatea personajelor. Nu este sumbru precum The Nightmare Before Christmas/ Cosmar inainte de Craciun. Dar genial, precum acest film regizat de Henry Selick.
In Coco avem toate ingredientele unui film de familie de succes: muzica, momente comice, drama si dragoste. Viziunea regizorala este faina. Tot filmul este un vulcan, trece de la o emotie la alta. Lee Unkrich stie sa foloseasca cliseele, echilibrat, fara sa stirbeasca originalitatea filmului. Scenele rupte din universul telenovelelor se imbina perfect pentru crearea atmosferei mexicane.
Coco urmareste povestea unui baietel de 12 ani cu visuri marete, care porneste in aventura vietii sale. Miguel (vocea lui Anthony Gonzalez) aspira sa devina un cantaret faimos, la fel ca idolul sau, Ernesto de la Cruz (vocea lui Benjamin Bratt), cel mai cunoscut muzician din istoria Mexicului. Insa Miguel se confrunta cu faptul ca in familia sa muzica este interzisa de foarte mult timp, fiind o regula transmisa din generatie in generatie. Incercând cu disperare sa-si dovedeasca talentul, Miguel se trezeşte transportat in lumea magica si colorată a Tinutului Mortilor, dupa o serie de evenimente misterioase. De-a lungul drumului, il intalneste pe fermecatorul Hector (vocea lui Gael Garcia Bernal), iar impreuna pornesc intr-o calatorie extraordinara pentru a dezlega misterul ascuns de generatii in familia lui Miguel.
Regizorul filmului spune ca: „Imediat ce ne-am hotarat ca ne dorim sa spunem o poveste care are loc in Mexic, ne-am planuit prima excursie de cercetare. Pe parcursul a trei ani am vizitat muzee, piete, ateliere, biserici, ferme si cimitire de pe teritoriul acestei tari. Am vizitat multe familii care ne-au primit cu bratele deschise in casele lor. Ne-au servit cu mancarurile preferate si am ascultat muzica lor traditionala. Cel mai important a fost sa descoperim si sa vedem cat de mult isi pretuiesc mexicanii familia.” Acest lucru a fost definitoriu pentru construirea povestii. „Ne-am dorit foarte mult sa exploram legaturile de familie care ne unesc cu generatiile dinaintea noastra. Acest film este despre celebrarea trecutului, chiar daca privim spre viitor”, a adaugat Unkrich. (Sursa: comuicatul de presa al firmei Forum Film Romania, distribuitorul filmului de animatie Coco)
Acest film iti va rascoli sufletul, posibil sa-ti stoarca cateva lacrimi. Invatam de la Miguel si familia lui sa nu uitam mortii. O poza, o amintire, cateva cuvinte, un cantec… Atfel, persoanele dragi dispar din Tinutul Mortilor. Este un exercitiu de imaginatie.
Conform informatiilor oferite de Wikipedia, bugetul productiei cinematografice a fost de 200 milioane de dolari.