Un cavaler medieval etern, dar îngropat în uitare, se trezește la viață ca să-și reia lupta pentru onoare și identitate. În călătoria lui, se întâlnește cu gamă largă de personaje stranii și înfricoșătoare, de la monștri și demoni la dictatori și oameni de știință nebuni, traversând decoruri cu aer de poveste, ilustrație istorică sau cyberpunk.
Ca experiență de vizionare, mediumetrajul animat „Moartea și Cavalerul” (regia: Radu Gaciu) te dezorientează și simultan te bagă în sperieți: tonul e unul de coșmar în miez de noapte, geografia evenimentelor e mereu învăluită în întuneric și fum, aspectul personajelor e uneori grotesc.
Cultura pop contemporană nu duce lipsă de povești fantasy plasate într-un decor pseudo-medieval european, dar pe parcursul filmului mi-am amintit de un exemplu poate mai puțin cunoscut, manga Berserk, o serie atât de extravagantă în violență și bizarerie încât face Game of Thrones să semene cu My Little Pony Friendship Is Magic.
E posibil să fie o comparație ca nuca-n perete, iar filmul lui Radu Gaciu nu conține violență excesivă și nu seamănă decât prin prezența unui cavaler singuratic în centrul poveștii. Îmi evocă însă o atmosferă similară de călătorie pe lumea cealaltă în care istoria, cu atrocitățile comise de oameni, și creaturile de iad se întrepătrund și din care protagonistul „blestemat” nu se poate trezi. Am găsit în imaginile din „Moartea și Cavalerul” referințe la evenimente istorice precum războaiele mondiale și invenția bombei atomice, deși intenția din comentariul creatorilor nu e complet clară, și poate că e mai bine așa.
Din punct de vedere vizual, filmul îmbină mai multe tehnici de animație și arată foarte bine, deși un pic static (mai degrabă o serie de „tablouri” decât acțiune). Chiar dacă beneficiază de interpretarea unor actori foarte buni, narațiunea continuă este un punct mai slab, pentru că imprimă un ritm prea omogen, iar textul în sine nu are profunzimea filozofică și nici rezonanța epică pe care pare să și-o dorească. Per ansamblu, însă, e un film ambițios, cu un concept solid.
Nadia Barbu