Acasă Stiri Curiozitati istorice: Walt Disney a preluat o tehnica de animatie de la...

Curiozitati istorice: Walt Disney a preluat o tehnica de animatie de la Lotte Reiniger

59
0
|
|

Lotte Reiniger a fost unul dintre pionerii animației. Ea a fost cea care a inventat o nouă tehnică de a filma: introducând diferite desene pe diferite foi transparente (de sticlă de cele mai multe ori) și obținând astfel adâncimea cadrului filmat, dând o cu totul altă dimensiune animațiilor.

Folosind această tehnică a creat prima animație color – Aventurile Prințului Achmed în 1926.

Pornind de la invenția lui Reininger, Walt Disney a dezvoltat o tehnică mai avansată pe care a patentat-o ca fiind a lui și a realizat în 1937 animația Albă ca Zăpada pe care mulți o consideră prima animație color.

În vederea realizării filmului de animație cu siluete Aventurile Prințului Achmed, regizoarea Lotte Reiniger s-a inspirat din bogăția universului de basm al celor O mie și una de nopți. Astfel, ea a realizat între 1923 și 1926, folosind aproape o sută de mii de cadre individuale, primul lungmetraj de animație din istoria filmului. Fiind o pionieră a filmului experimental animat, Lotte Reiniger a creat pentru fiecare mișcare nenumărate decupaje minuțioase și foarte delicate, cărora le-a dat viață prin tehnica stop-motion.

Coloana sonoră pentru Aventurile Prințului Achmed a fost realizată în 1926 de compozitorul și dirijorul Wolfgang Zeller care astfel a devenit unul dintre cei mai căutați compozitori germani de muzică de film.

În 1997, dirijorul Stefan Geiger a redescoperit partitura și a prezentat-o în concerte susținute de Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg, Paraná State Symphony Orchestra, Landesjugendorchester Bremen, precum și alte orchestre de prestigiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here