Acasă Editoriale Doua treimi din cei ce lucreaza in animatie sunt tineri intre 19...

Doua treimi din cei ce lucreaza in animatie sunt tineri intre 19 si 27 de ani

226
0

Doua treimi din cei ce lucreaza in animatie sunt tineri intre 19 si 27 de ani Doua treimi din cei ce lucreaza in animatie sunt tineri intre 19 si 27 de ani 34 290x290Cariera in animatie

Cariera in animatie nu este deloc usoara, dar poate fi deosebit de recompensatoare si cu siguranta una dintre cele mai placute pe care le poti alege. Pentru a deveni un animator profesionist este nevoie de multa daruire, talent, rafinament si perseverenta in lunga aventura a desavarsirii artistice.

In viata unui animator sunt scurte si rare momentele de adevarata magie. Aceste momente sunt motivul pentru care am devenit animator, şi ele sunt motivul pentru care continui sa iubesc animatia. Momentele in care privesti animatia terminata, ca printr-o fereastra, realizezi ca personajul tocmai a prins viata si simti ca se desprinde de tine pentru a deveni el insusi.

In acele momente animatorul se simte un mic magician, dar pentru ca magia sa fie autentica, este nevoie de putin mai mult. Actingul personajelor trebuie sa treaca examenul publicului.

Un acting credibil exercita o mare putere asupra spectatorului, care ajunge sa se identifice cu personajul respectiv si sa traiasca aceleasi sentimente ca si acesta.
Performantele la care ajung personajele virtuale integrate in filmul de fictiune tind sa stabileasca un nou raport intre animatie si filmul de fictiune.

Odata cu aparitia computerului, animatia si-a largit spectrul, devenind un produs de varf al imaginii digitale, un teritoriu pluridisciplinar in care se intalnesc animatori, specialisti in grafica computerizata si efecte speciale, programatori, ingineri si specialisti in marketing.

In prezent animatorilor li se ofera o deschidere profesionala importanta, datorita numarului tot mai mare de domenii ale audiovizualului ce folosesc animatia ca mijloc de expresie . Dintre acestea Internetul si industria jocurilor video au avut cea mai mare dezvoltare in ultimii ani, daca ne referim la tematica abordata sau publicului tinta.

In ultimii ani industria filmului de animatie a avut si ea o crestere spectaculoasa la nivel mondial si acest lucru a determinat o crestere a exigentei in atragerea profesionistilor din domeniu.

RAPORTUL ANIMATIONMENTOR 2008

Pentru a intelege mai bine care este gradul de satisfactie profesionala, nivelul salariilor si care sunt perspectivele profesionistilor din animatie, am sa va ofer cateva date dintr-un raport alcatuit de scoala de animatie AnimationMentor.com.
Datele reunite in acest raport provin din mai multe surse independete, dar ponderea cea mai mare o are studiul efectuat de AnimationMentor.com. Din totalul celor 1235 de animatori profesionisti chestionati, 33% lucreaza in SUA, 5% in Canada, 11% in India, 14 % Europa, 4 % in Australia si 28 % in alte tari. In mare aceste procente ne arata si care sunt zonele geografice cu o pondre mai mare in industria animatiei.

Doua treimi din cei ce lucreaza in animatie, sunt tineri intre 19 si 27 de ani si doar o treime continua sa practice in domeniu si dupa inplinirea varstei de 35 de ani. Nu sunt putini cei care renunta dupa un numar de ani la aceasta profesie. Animatia este considerata munca grea in multe tari si multi dintre tineri renunta la aceasta profesie dupa ce constata ca si-au atins limitele in aceasta profesie, sau sunt depasiti de schimbarile din tehnologia industriei de animatie.

Majoritatea celor chestionati aveau o experienta profesionala mai mare de trei ani, repartizata in procente dupa cum urmeaza:
13% mai mica de un an
25% de 1-2 ani
29% de 3-5 ani
19% de 6-10 ani
14% de peste 10 ani

Intrebati care sunt schimbarile care se petrec in domeniul mediei vizuale in momentul de fata profesionistii din animatie au raspuns:
01 Se va inregistra o crestere tot mai mare in utilizarea motion capture, lucru care va permite cresterea calitatii animatiei si eficientizarea procesului de productie.
02 In cursa de reducere a costurilor firmele de media,tind sa externalizeze o parte tot mai mare din productie.
03 Avansul tehnologic tot mai rapid din ultimii ani a dus cu el schimbari importante in modul in care animatia este creata.
Aceste schimbari sunt motive de stres si insomnie pentru multi dintre animatorii care-si vad cariera amenintata din toate cele trei directii.

Topul sectoarelor mediei vizuale in care lucreaza animatorii arata astfel:
01 Cei mai multi lucreaza in productia de jocuri video 23%
02 Animatie pentru lung metraje 21%
03 Publicitate 20%
04 Seriale de televiziune 18%
05 Educatie 4%
06 Efecte speciale 3%

In ce priveste veniturile anuale incasate de animatori, rezultatele au fost acestea:
51% au castigat pana la 40000 $ anual
21% au castigat intre la 40000 $ si 60000 $ anual
14% au castigat intre la 60000 $ si 80000 $ anual
7% au castigat intre la 80000 $ si 100000 $ anual
5% au castigat intre la 1000000 $ si 150000 $ anual
1% au castigat intre la 1000000 $ si 200000 $ anual
1% au castigat peste la 200000 $ annual

Animatorii care lucreaza la lung metraje si la efecte speciale sunt in general mai bine platiti, pentru ca si cerintele sunt mai mari, dar in general in tarile cu traditie unde munca de animator este corect evaluata castigurile anuale oscileaza intre 40000 $ si 60000 $.

In ce priveste satisfactia profesionala, 59% dintre animatori se declara incantati de profesia pe care o au si iata si argumente:
Fac ceea ce le place si sunt si platiti pentru asta.
Magia de a da viata personajelor animate este recompensa cea mai mare pe care o poate avea un animator.
Este fantastic ca pot sa-si vada munca pe marile ecrane si numele trecute pe genericul filmului.
Lucreaza intr-un mediu creativ cu oameni creativi.
Aprecierea venita din partea publicului este o alta sursa de satisfactie profesionala.

Care sunt factorii cei mai importanti pentru evolutia profesionala a unui animator? La ceasta intrebare raspunsul dat de animatori mi-a confirmat inca o data ca trebuie sa facem ceva pentru a ridica sansele de afirmare a animatiei romanesti.
28% din reusita este data de locul de munca pe care-l ocupi in industria animatiei.
22% au indicat invatamantul ca fiind un factor al reusitei in cariera de animator.
16% au considerat ca sprijinul profesional oferit de mentori este foarte important.
12% considera internetul ca fiind o sursa importanta de formare pentru animatori.
12% considera prietenii ca fiind sursa care le poate propulsa cariera de animatori.

Acest raport ne da dimensiunea reala a decalajului existent astazi intre noi si statele care au o industrie competitiva in domeniul animatiei.

Noi avem raportul inversat in privinta varstei animatorilor profesionisti.
Lipsa invatamantului de specialitate, a industriei si a mentorilor veritabili nu pot sa duca la rezultate mai bune nici in viitorul apropiat.

Nici veniturile anuale nu ne situeaza la un nivel tocmai decent, pentru ca cei mai multi animatori nu incaseaza peste 17000 $ impozabili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here