Expoziții de bandă desenată la Anim’est 2017

Pisica Pătrată: Live Graffiti pe clădirea Centrului CINETic

A douăsprezecea ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est: The Comics Edition a pregătit o serie de expoziții de bandă desenată ale unor artiști internaționali și locali consacrați din industrie. Acestea vin să completeze o agendă generoasă de proiecții, evenimente și ateliere dedicate benzilor desenate, una dintre cele mai semnificative și constante surse de inspirație pentru filmul de animație.

Expozitie David Cooper (fotografie de Catalin Georgescu)

La Apollo111, până pe 8 octombrie, invitatul special al ediției Anim’est de anul acesta, canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciați artiști internaționali creatori de benzi desenate, expune lucrările care au servit drept inspirație sau chiar au fost folosite în realizarea scurtmetrajului său de animație „Absența lui Eddy Table”. Cu fani şi colaboratori precum David Cronenberg şi Guillermo del Toro, Dave Cooper creează un univers aparte, imediat recognoscibil. Reprezentând o combinaţie extravagantă a tuturor ideilor care-i trec prin cap, imaginile create de el nu lasă pe nimeni indiferent. Inspirat de nevinovăţia copilăriei, de episoadele umilitoare ale adolescenţei, de mâzgălituri spontane şi obsesii carnale, stilul său este complet unic şi mereu plin de surprize. „E probabil o încercare de a reflecta ambiguitatea realităţii: lucrurile simpatice nu sunt întotdeauna sinonime cu binele. Ticăloşii nu sunt neapărat periculoşi”, spune el.

În timpul festivalului, până vineri, 6 octombrie, Alexandru Ciubotariu, cunoscut sub pseudonimul Pisica Pătrată, va acoperi cu graffiti întreaga clădire a Centrului Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, de pe strada Tudor Arghezi 3b. Alexandru este unul dintre cei mai apreciați street artists din România, cunoscut și pentru benzile desenate, ilustrațiile, picturile, jucăriile urbane și animațiile

sale. Este și fondatorul Muzeului Benzii desenate din București și coordonatorul unui volum despre istoria benzii desenate românești. Centrul CINETic găzduiește și o expoziție a lucrărilor sale, care poate fi văzută pe toată perioada festivalului.

De asemenea, Alexandru Ciubotariu este și curatorul expoziției BD ROMÂNESC – Intersecţie între banda desenată şi animaţia românească, ce reunește lucrările a peste 30 de artiști locali. „Cu intenţia de a mă încadra cât mai bine în tema acestei ediţii a Festivalului Internaţional Anim’est, am încercat să alcătuiesc o expoziţie de intersecţie a două arte pe care le îndrăgesc iremediabil. Este vorba de banda desenată şi filmul de animaţie. Aceste intersecţii vin din ambele părţi: animatori prin definiţie care au creat şi bandă desenată, dar şi artişti de BD au ajuns să creeze film de animaţie. Chiar dacă au multe puncte comune, cele două arte sunt foarte diferite în limbajul folosit şi de aici aş aprecia mai mult realizările acestor peste 30 de artişti pe care am reuşit să îi expunem cu ocazia celei de-a 12 a ediţii a festivalului”, spune Alexandru. Expoziția poate fi văzută pe toată perioada festivalului, iar vernisajul ei are loc vineri, 6 octombrie, de la ora 20.00.

Carol53 găzduiește, de asemenea, o expoziție din cadrul Anim’est, destinată exclusiv publicului peste 18 ani: e vorba despre Le Dernier Cri – the dark side of comics, o editură asociativă din Marseille, situată la antipozii naraţiunii şi ai ilustraţiei convenţionale. Le Dernier Cri promovează o formă de expresie decalată, la interfaţa artei brute, a benzii desenate experimentale şi a designului grafic deviant, prin producerea de obiecte artistice ieşite din comun. Vernisajul expoziției are loc vineri, 6 octombrie, de la ora 22:00, însă ea poate fi deja vizitată.

Toate expozițiile din cadrul Anim’est vor fi deschise publicului de asemenea vineri, în cadrul Nopții Galeriilor, până la ora 02.00.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est are loc în perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 și Carol 53. Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului, iar biletele pot fi cumpărate pe site-ul www.eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român și Fundația Japonia. Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

Parteneri instituţionali: Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București, Institutul Francez și Ambasada Franței în România, British Council, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Goethe Institut, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez din București, Centrul Ceh și Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei.

Partener Principal: Old Mout
Parteneri: Groupama, Cartoon Network, Ogilvy, Veneris, AVIS Rent a Car, Shorts TV, Les Ateliers Nomad, Cărturești, Opus, Bucate pe Roate, Lente, Apollo 111, Expirat
Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, BlitzTV, VICE România, Radio România Cultural, The Institute, Cinemagia, Scena 9, IQads, SMARK, Feeder.ro, AaRC.ro, proanimatie.ro, LiterNet.ro.
Partener de monitorizare: mediaTRUST