Festivalul Anim’est începe vineri, 7 octombrie

Highlighturile ediției cu numărul 11

Cinefili, entuziaști ai animației și consumatori avizi de entertainment sunt așteptați în CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, toamna aceasta: între 7 și 16 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animație, revine cu cea de-a 11-a ediție.

Pisicile, în centrul atenției anul acesta

O serie de proiecții, micro-universuri animate create în jurul celor mai iubite feline, vor face parte din programul festivalului: de la lungmetraje iconice precum Parisul Vesel sau Pisicile aristocrate, până la producții mai recente, precum O pisică la Paris, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli și Alain Gagnol nominalizat la Oscar în 2012. Un highlight al programului este selecția de scurtmetraje cu Motanul Felix, celebra pisica neagră antropomorfă desenată de Otto Messmer în epoca filmului mut. Pisicile vor fi ascunse în toate secțiunile ediției din acest an, de la animațiile pentru copii, ca Pim și Pom, marea aventură, până la cele destinate exclusiv adulților, ca Fritz The Cat, primul film animat ce a primit un rating X în S.U.A. Mai multe detalii aici.

Cele mai bune filme de animație ale anului, proiectate în premieră în România

Cel mai important lungmetraj de animație al anului deschide ediția festivalului din acest an: e vorba despre La Tortue Rouge / Țestoasa roșie, în regia lui Michael Dudok de Wit, cel care deține în palmares premiile Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie (Father and Daughter, 2000). Detalii aici.

O altă proiecție ce va avea avanpremiera națională la Anim’est este Kubo and the Two Strings – cea mai nouă producție a celebrului studio american de stop-motion LAIKA, și debutul regizoral al CEO-ului Travis Knight. Detalii aici.

Proiecții speciale

From Doodles to Pixels: peste o sută de ani de animație spaniolă: o selecție de filme care constituie puncte de reper pentru animația spanională. O antologie prezentată de Carolina López, curator, editor şi director de festival de film, şi Emilio de la Rosa, teoretician şi istoric al filmului de animaţie. Detalii aici.

Animații de OSCAR®: Publicul cu vârsta de 14+ va avea ocazia să vizioneze o selecție de scurtmetraje nominalizate la Oscar, un program prezentat de televiziunea Shorts TV. Detalii aici.

CARTOON D’OR 2016: Cartoon d’Or este premiul pan-european pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON, Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează cel mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film europene. Anul acesta a fost premiat scurtmetrajul Yul și șarpele, câștigătorul Anim’est 2015. Cele şase nominalizări aici.

Belgia, Guest Country

Belgia este țara invitată la Anim’est 2016, cu sprijinul Delegației Valonia – Bruxelles. Publicul va putea să vizioneze o retrospectivă a animației belgiene, cu sprijinul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles. De asemenea, va fi prezent la București Vincent Gilot, șeful departamentului de animație al școlii La Cambre, una dintre cele mai importante instituții de arte și design din Belgia. În plus, activitatea unuia dintre cele mai importante studiouri de animație din Belgia, Walking The Dog, va fi prezentată de producătorul Eric Goossens, unul dintre fondatori. Detalii aici.

Minimest – secțiunea dedicată copiilor

Într-un secol în plin „boom” digital, programul special Minimest încurajează interesul copiilor pentru animație, invitându-i să vizioneze cele mai bune filme recente și să participe la o serie de activități interactive. Timp de 6 zile, în cele două weekenduri ale festivalului, cei mici sunt așteptați la Cinema Pro și Cinema Elvire Popesco (7 – 9 octombrie) și la Cinemateca Eforie (14 – 16 octombrie), cu o selecție de animații menite să le întâmpine pofta de povești și de distracție. În plus, prichindeii vor putea să participe la workshopuri ce le vor oferi acces în culisele animației. Detalii aici.

Workshopuri și masterclassuri

O serie de animatori consacrați pe plan internațional vor fi prezenți la cea de-a 11-a ediție Anim’est, pentru a le dezvălui iubitorilor de animație câteva dintre secretele care se ascund în spatele unei ramuri complexe și fascinante ale cinematografiei. Gazda demersurilor educaționale ale Anim’est – o serie de prezentări, masterclass-uri și ateliere – este Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Creative – CINETic, un proiect al U.N.A.T.C. I.L. Caragiale.

Un highlight al listei de invitați la festival este Shelley Page, unul dintre cei mai longevivi membri ai celebrului studio de animație DreamWorks Animation, care va susține un masterclass despre Character Design & Development for Animation. Numele ei apare într-o mulțime de lungmetraje celebre, ca Shrek, Shark Tale, Madagascar, Kung Fu Panda sau How to Train Your Dragon.

Un eveniment de interes pentru oricine își dorește să descopere procesul din spatele producției unui lungmetraj de animație stop-motion este întâlnirea cu Anthony Farquhar-Smith, key-animator al unor lungmetraje premiate, precum Corpse Bride (r. Tim Burton) sau Fantastic Mr. Fox (r. Wes Anderson). Anthony va susține prezentarea de neratat Stop Motion, Roald Dahl and Wes Anderson. How three very different things combined to make ‘The Fantastic Mr. Fox’. Mai multe detalii aici.

Evenimente speciale în cadrul festivalului

Creepy Animation Night, a opta ediție: Poate cel mai îndrăgit eveniment din agenda Anim’est, Creepy Animation Night va avea loc în primul weekend al festivalului, la Cinema Pro, sâmbătă, de la ora 23.00. Publicul amator de senzații tari va avea parte de trei calupuri de scurtmetraje de animație horror / dark / gore, presărate cu o doză inedită de creepy erotic, și întrerupte de două musical-act-uri. Detalii aici.

Trippy Animation Night, a cincea ediție: Vineri, 14 octombrie, de la 22.00, DESCHIS Gastrobar va găzdui Trippy Animation Night Vol. 3. Michael Helmerhorst, tradiționalul curator și gazdă ale acestui eveniment, revine anul acesta cu selecție nou-nouță de animații originale și încântătoare pentru cei lipsiți de inhibiții, culese fie din arhive rare și greu accesibile, fie din vasta arhivă virtuală la care suntem cu toții conecctați non-stop – două ore de kitsch, experimente artistice și psihedelice, urmate de DJ- set ARME. Detalii aici.

Animusic Night: Cele mai bune videoclipuri animate lansate recent fac deliciul unei nopți speciale în agenda Anim’est: Animusic Night are loc pe 13 octombrie, la Club Fabrica, iar din programul serii nu lipsesc concertele, proiecțiile în premieră și atmosfera animată cu care festivalul și-a obișnuit

publicul. 32 de videoclipuri sunt înscrise în competiția de anul acesta, selecția bifând cele mai noi lansări ale unor artiști consacrați ca Beck, David Gilmour, Marlin Manson, Fever Ray sau Todd Terje. Animusic Night este și noaptea în care va fi proiectat în premieră videoclipul pentru piesa “Dintr-o lume în altă lume” a formației Subcarpați, realizat în cadrul celei de-a 7-a ediții a atelierului Animation Worksheep. După proiecții, noaptea continuă cu un concert Orkid (în deschidere, ELEVEN). Detalii aici.

Cine – Concert Felix the Cat cu muzica originală compusă şi interpretată de Simona Strungaru Symphonics, pe 16 octombrie, în închiderea festivalului : Simona Strungaru Symphonics este un concept muzical modern inedit, ce interpretează muzica originală și orchestrații semnate de Simona Strungaru. SSS a fost lansat în 2015, în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului, interpretând în premieră Simfonia I „Gaston” pentru orchestră și live visuals. Evenimentul l-a avut ca invitat pe artistul plastic Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată). Cine-concertul „Felix the Cat” este alcătuit din 8 filme în care binecunoscutul protagonist întâlnește situații dintre cele mai diverse, muzica susținând acest curajos motan. Detalii aici.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2016 la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, și în cinema.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.