Acasă Stiri „Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată”, în cinematografele româneşti din 14 decembrie

„Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată”, în cinematografele româneşti din 14 decembrie

137
0

"Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată", în cinematografele româneşti din 14 decembrie „Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată”, în cinematografele româneşti din 14 decembrie hobbitblog header 2Filmul „Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată”, primul din trilogia „The Hobbit”, ecranizare a romanului omonim de J.R.R. Tolkien, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 14 decembrie.

Romanul „The Hobbit”, de J.R.R. Tolkien, a cărui acţiune are loc înainte de cea a celebrei serii „Stăpânul inelelor”, va fi ecranizat într-o trilogie, regizată tot de Peter Jackson, autorul celor trei pelicule de succes „Stăpânul inelelor”, au anunţat producătorii filmelor, New Line Cinema şi Warner Bros, la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit unui comunicat al editurii Rao, care a publicat traducerile româneşti ale mai multor cărţi de Tolkien, primul film din această nouă trilogie, inspirată de volumul „Hobbitul/ The Hobbit” al scriitorului britanic, intitulat „Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată/ The Hobbit: An Unexpected Journey”, va avea premiera în cinematografe pe 14 decembrie. Premiera mondială are loc însă pe 28 noiembrie în Noua Zeelandă, ţara în care Peter Jackson a filmat toate ecranizările realizate după Tolkien.

Cel de-al doilea film al trilogiei va fi lansat în cinematografe pe 13 decembrie 2013, în timp ce cel de-al treilea este aşteptat în vara anului 2014 .

„Hobbitul” se află în portofoliul Rao, alături de alte creaţii literare binecunoscute semnate de J.R.R. Tolkien: „Stăpânul Inelelor”, „Silmarillion”, „Roverandom”, „Povestiri neterminate”, „Scrisori de la Moş Crăciun”, „Domnul Bliss”.

Primul film din trilogie este distribuit în România de Forum Film.

Cele trei filme din trilogia „Hobbitul” spun o poveste care se petrece în Pământul de Mijloc, cu 60 de ani înainte de acţiunea din „Stăpânul Inelelor”, pe care Jackson şi echipa sa de producţie au adus-o pe marile ecrane în trilogia blockbuster ce a culminat cu „Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui”, premiat cu trei Oscaruri – pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu adaptat.

Aventura urmăreşte călătoria personajului principal Bilbo Baggins, care ia parte la o expediţie de proporţii epice, pentru a redobândi de la fiorosul dragon Smaug regatul pierdut al gnomilor, Erebor. Abordat pe nepusă masă de vrăjitorul Gandalf cel Sur, Bilbo se alătură unui grup de treisprezece gnomi, conduşi de legendarul războinic Thorin Scut de Stejar. Călătoria lor îi va purta în Ţara Pustietăţii, pe tărâmuri înşelătoare, pline de goblini, orci şi vrăjitori.

Deşi ţinta lor se află la răsărit, către Muntele Singuratic, ei trebuie mai întâi să treacă prin tunelurile goblinilor, unde Bilbo o întâlneşte pe creatura care îi va schimba pe vecie viaţa, Gollum. Singur cu Gollum pe malurile unui lac subteran, neştiutorul Bilbo Baggins nu descoperă doar că posedă un curaj şi o ingeniozitate care îl surprind chiar şi pe el, ci intră şi în posesia „preţiosului” inel al lui Gollum, cu calităţi neaşteptate şi foarte folositoare. Un simplu inel din aur, de care se leagă soarta întregului Pământ de Mijloc într-un mod pe care Bilbo nici nu şi-l poate imagina.

Ian McKellen se întoarce în rolul lui Gandalf cel Sur, personaj jucat şi în trilogia „Stăpânul Inelelor”, alături de Martin Freeman în rolul principal, Bilbo Baggins, şi de Richard Armitage, ca Thorin Scut de Stejar. Reluându-şi partiturile din „Stăpânul Inelelor”, în trilogia „Hobbitul” revin Cate Blanchett, în rolul Galadriel, Ian Holm, în rolul lui Bilbo cel în vârstă, Christopher Lee, ca Saruman, Hugo Weaving, ca Elrond, Elijah Wood, ca Frodo, şi Andy Serkis, ca Gollum.

Din distribuţia trilogiei mai fac parte (în ordine alfabetică): Manu Bennett, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Mark Hadlow, Peter Hambleton, Barry Humphries, Stephen Hunter, William Kircher, Sylvester McCoy, Bret McKenzie, Graham McTavish, James Nesbitt, Dean O’Gorman, Conan Stevens, Ken Stott şi Aidan Turner.

Scenariul pentru „Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată” este realizat de Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson şi Guillermo del Toro. Jackson este şi producătorul filmului, împreună cu Carolynne Cunningham, Zane Weiner şi Fran Walsh. Producătorii executivi sunt Alan Horn, Toby Emmerich, Ken Kamis şi Carolyn Blackwood, în timp ce Boyens şi Eileen Moran sunt coproducători.

Sub regia lui Jackson, trilogia „Hobbitul” este filmată consecutiv, în format 3D digital, folosind cea mai nouă tehnologie pentru camere de filmat şi sonorizare stereo. Filmările au loc la Studiourile Stone Street, Wellington, şi alte locuri din Noua Zeelandă.

Printre membrii echipei de creaţie din culise care se reîntorc alături de Jackson sunt Andrew Lesnie, director de fotografie, Dan Hennah, designer de producţie, Alan Lee şi John Howe, autorii conceptului de scenografie, compozitorul Howard Shore şi Peter King – machiaj şi coafuri. Costumele sunt create de Ann Maskrey, Richard Taylor şi Bob Buck.

Richard Taylor supraveghează şi designul şi producerea armamentului, a armurilor şi membrelor artificiale, care sunt şi de această dată create de Weta Workshop.

Weta Digital se ocupă de efectele vizuale ale filmelor, sub conducerea lui Joe Lettri, coordonatorul efectelor vizuale. Postproducţia va avea loc la Park Road Post Production în Wellington.

„Hobbitul: O Călătorie Neaşteptată” şi celelalte două filme ale trilogiei sunt producţii New Line Cinema şi Metro-Goldwyn-Mayer Pictures, New Line ocupându-se de managementul producţiei. Warner Bros. Pictures se ocupă de distribuţia internaţională către cinematografe, în timp ce o serie de spaţii internaţionale şi drepturile de licenţă către televiziune sunt în sarcina MGM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here