Acasă Animatia romaneasca Ion Truică a primit premiul UCIN pentru cel mai bun film de...

Ion Truică a primit premiul UCIN pentru cel mai bun film de animaţie – Obeliscul

262
0

Ion Truica Ion Truică a primit premiul UCIN pentru cel mai bun film de animaţie - Obeliscul Ion Truică a primit premiul UCIN pentru cel mai bun film de animaţie – Obeliscul Ion TruicaIon Truică a primit premiul UCIN pentru cel mai bun film de animaţie – Obeliscul.

Născut în 1935 la Caracal, Ion Truică este considerat unul dintre cei mai prolifici regizori români de animație, cu o filmografie ce cuprinde peste 50 de titluri realizate în cadrul Studioului Cinematografic Animafilm. De asemenea grafician și scenograf, regizorul este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Cineaștilor, al Asociației Internaționale a Filmului de Animație și al UNITER. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A predat desen, compoziție, istoria costumului și teoria scenografiei la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Hyperion” din București și UNATC. Începând cu 1968, a avut numeroase expoziții de grafică și scenografie la București, Iași, Annecy, Lund, Leipzig. A mai publicat: Poetica filmului de animație (2002), Arta scenografilor români (2003), Teoria scenografiei (2003), volumul de eseuri Efectul de cupolă (2005), albumul Iarna caligrafului (2010) și volumul de poezie Praful și pulberea (2010); a îngrijit volumul postum Dan Jitianu, Sinteza scenografică (2004).

Pe lângă o selecție în competiția de la Cannes cu scurtmetrajul Hidalgo (1976), Ion Truică are în palmares premii la Berlin, Veneția și Teheran. Cel mai recent film al său, Obeliscul (2014, pe un scenariu co-scris cu Laurențiu Damian și inspirat de poezia omonimă a lui Geo Bogza) a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est (care i-a acordat și Premiul de Excelență în 2008), în Ziua Filmului Românesc. A primit premiul special la Gopo 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here