Mickey Mouse implineste azi venerabila virsta de 88 de ani

Ziua lui de nastere este sarbatorita de compania Disney la 18 noiembrie, chiar daca aparuse intr-un alt desen animat cu sase luni inainte. Totusi, 18 noiembrie 1928 reprezinta data la care a fost lansat primul desen animat cu sunet sincronizat, Steamboat Willie. De la acest desen, cu care a inceput practic istoria fulminanta a desenului animat, Mickey Mouse a avut, timp de 18 ani, chiar vocea lui Walt Disney. Mickey Mouse este considerat cel mai valoros personaj din istoria desenelor, numele sau generind anual venituri de peste 3 miliarde de dolari. In ciuda virstei inaintate, aventurile soricelului vorbitor sunt la fel de amuzante si de proaspete ca in prima zi. Pentru lumea desenelor animate, el este cum s-ar spune, un clasic in viata.

mick_birthday_cake_v2_bl

„Totul a inceput cu un soarece”, obisnuia sa spuna celebrul Walt Disney. De la Mickey Mouse s-a cladit fascinantul sau imperiu al desenului animat. Nascut in epoca jazz-ului, soricelul cu urechi mari si plin de viata a devenit, de-a lungul anilor, imaginea culturii americane de consum. Disney a facut primele schite ale lui Mickey intr-un tren, duaă ce pierduse drepturile de autor ale unui alt personaj desenat de el, Oswald iepurasul. Aceasta este versiunea sustinuta de compania Disney. Pe Mickey l-a botezat sotia lui Disney, Lilly. Ei nu i-a placut ideea lui Walt de a-i spune soricelului Mortimer. Asa ca i-a zis Mickey Mouse. Intr-o vreme in care filmele de animatie erau mute, Walt a avut inspiratia de a-i da lui Mickey o voce. Si a investit toti banii in crearea unei coloane sonore pentru una din primele trei productii cu Mickey. A ales Steamboat Willie (Vasul cu aburi Willie). Premiera, din 18 noiembrie 1928, de la Colony Theatre din New York, s-a bucurat de un succes enorm. Cronicile din New York Times denumeau filmuletul „o ingenioasa capodopera de un mare amuzament”.

mick_birthdaywishes_filledwithmagic_v2b

Știați că…
• Mickey Mouse a debutat în Steamboat Willie în data de 18 noiembrie 1928, primul desen animat difuzat cu sonor sincronizat?
• Lui Mickey Mouse i-a dat voce chiar Walt Disney până în 1946 când rolul a fost preluat de Jim McDonald? Jim a fost vocea lui Mickey timp de 30 de ani.
• Mickey Mouse este unchiul a doi nepoți, Morty și Ferdy Mouse, care apar cu el în Mickey’s Steam Roller în 1934?
• Mickey Mouse este personajul franciză numărul 1 din lume?
• Topolino este numele italian al lui Mickey Mouse și titlul popularei cărți de benzi desenate publicate prima dată în decembrie 1932, ceea ce o face prima carte de benzi desenate Disney? În mod impresionant, peste 65% din cititorii lui Topolino au peste 18 ani.
• Mickey Mouse are mai mult de 250 milioane de cititori în Europa cu peste 130 reviste disponibile în 25 de limbi, care s-au vândut în mai bine de 80 milioane de exemplare în ultimii doi ani?
In 2017, Mickey Mouse și prietenii săi vor fi protagoniștii unui nou serial animat Mickey and the Roadster Racers, program destinat preșcolarilor la Disney Junior

La multi ani, Mickey!

mick_birthday_a_typographichbd_v1