Acasă Animatia romaneasca Muntele Magic, un nou film de Anca Damian – in productie

Muntele Magic, un nou film de Anca Damian – in productie

207
0
|
|
Muntele magic/ The Magic Mountain Muntele Magic, un nou film de Anca Damian – in productie Muntele Magic, un nou film de Anca Damian – in productie IMG 0555 1 300x300Muntele magic
 noul film documentar de animatie semnat de Anca Damian
 prezentat la sesiunea de Proiecte in productie din cadrul
 Cartoon Movie, Lyon

Anca Damian, alaturi de coproducatorii Guillaume de Seille (Arizona Production) si Wlodek Matuszevski (Filmograf) au prezentat saptamana trecuta Muntele magic in cadrul sesiunii de Proiecte in productie din cadrul Cartoon Movie (Lyon 5-7 martie 2014), unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animatie din intreaga lume. Reactiile participantilor au fost entuziaste, productia fiind originala atat ca subiect cat si ca abordare. Polish Film Institute, la ultima sesiune, a finantat filmul cu un grant de productie. Bugetul total al productiei se ridica la suma de 978.000 Eur.

Muntele magic face parte impreuna cu filmul Crulic- drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuantand raportul individului cu istoria prin perspectiva mortii si a faptelor sale. Realizat intr-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hirtie, desen animat, fotografie si film, Muntele magic prezinta povestea reala a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui “cavaler ratacitor”, un “Don Quijote al secolului XX”, el facand parte din categoria celor care vor sa schimbe lumea, chiar cu pretul vietii lor.

Artist, fotograf, dar si un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de lupta Adam Khan) este cel care a escaladat virful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidaritatii cu poporul afgan. Dusman declarat al bolsevismului, in timpul invaziei sovietice in Afganistan, el lupta alaturi de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 12 octombrie 2002, in timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

La realizarea acestui documentar de animatie, Anca Damian va folosi arhiva fotografica lasata in urma de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar si filmari reale, in stilul filmelor mute, toate acestea invelite in haina animatiei. Animatia se va face in doua studiouri in Romania, DSG si Abis, si intr-un studio in Polonia. Animatia si grafica va fi realizata de o echipa formata din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragos Stefan, Tomek Ducki. Muzica va realizata de Alexandru Balanescu

Muntele magic vine dupa marele succes al titlului Crulic – drumul spre dincolo (2011), care a strins peste 25 premii si un numar impresionant de participari internationale la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane in Romania si in tari precum Polonia, Republica Ceha, Slovenia, Franta, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada.

Muntele magic este o coproductie Romania/ Franta/ Polonia, urmand sa fie produs de Aparte Film (Romania) in coproductie cu Arizona Production (Franta) si Filmograf (Polonia).

Premiera filmului de animatie Muntele magic va avea loc in a doua parte a anului 2015 in cinematografele din Romania.

 

„O vara foarte instabila” este cel mai recent titlu semnat de Anca Damian, lansat in cinematografele din Romania in noiembrie 2013 si selectat pana in prezent festivalurile internationale de film de la Varsovia IFF, Goteborg IFF si Febiofest.

Este regizoarea, scenarista și producătoarea filmului de animație ”Crulic – Drumul spre dincolo” (2011), selectat la peste 140 de festivaluri de film. Filmul a primit Marele Premiu la Annecy, si peste 25 de premii la alte festivaluri internationale.

A regizat, scris si co-produs filmul „Intilniri incrucisate” (2008), selectat la Pusan, Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg si Roma.

Inainte de aceasta, a lucrat ca regizoare, scenarista si producatoare la mai multe documentare despre arta, si, de asemenea, ca director de imagine la doua lungmetraje.

* VIDEO: Anca Damian vorbeste despre al doilea film de animatie al ei, Muntele magic/ The Magic Mountain

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here