Acasă Cronici „Oare muzica va mai canta vreodata la Kabul?”

„Oare muzica va mai canta vreodata la Kabul?”

639
0

La 20 de ani de la caderea regimului taliban in Afganistan, talibanii preiau din nou, conducerea tarii. Este momentul potrivit pentru a vorbi despre filmele de animatie care prezinta viata din Afganistan. In 2017 Cartoon Saloon, studioul de animatie irlandez care a realizat Song of the Sea si The Secret of Kells, s-a asociat cu Angelina Jolie pentru productia The Breadwinner.

The Breadwinner (coproductie: Irlanda, SUA, Canada, Luxemburg, Marea Britanie si Franta) prezinta povestea Parvanei, o fetita afgana de 11 ani care in timpul guvernarii talibane trebuie sa se imbrace in baiat pentru a-si putea hrani familia din Kabul, dupa arestarea tatalui ei. La realizarea acestui film de animatie a participat romanul Paul Parvulescu (compositor VFX).

In The Breadwinner Kabulul este controlat de talibani, femeile si fetele nu au voie sa paraseasca casa fara sa fie escortate, sa castige bani sau sa cumpere mancare si consumabile din piata. Cand tatal Parvanei, un profesor, este inchis pe nedrept, aceasta trebuie sa se deghizeze in baiat pentru a putea iesi din casa – pentru cumpara alimente si pentru a lua apa. Ea isi salveaza familia, riscandu-si viata.

In Hirondelle de Kaboul/ Randunelele din Kabul (2019, coproductie: Franta, Elvetia, Luxemburg si Monaco) putem vedea alte orori ale regimului anterior al talibanilor. Un cuplu incearca sa-si duca o viata normala, ascultand muzica interzisa de talibani, intre patru pereti, in secret. Se iubesc, cred in valori umane, dar nu stiu daca pot supravietui in aceasta societate condusa de talibani.

Inchei cu intrebarea unui batran cleric din filmul de animatie Hirondelle de Kaboul/ Randunelele din Kabul: „Oare muzica va mai canta vreodata la Kabul?”

Update:

Este trist. Incepand de azi, poporul afgan va avea de suferit. Posibil vor avea Internetul restrictionat. Nu o sa fie lasati sa vada filmele de animatie mentionate mai sus. Femeile o sa fie marginalizate, excluse din societate, destituite din institutii, obligate sa suporte prostia, misoginismul si violenta unor barbati idioti si frustrati. O studenta din Kabul a spus ca primul lucru pe care l-a facut a fost sa isi ascunda diplomele si actele, anunta educatieprivata.ro, citand The Guardian.

„Nu mai pot asculta melodiile mele preferate, nu mai pot sa-mi intalnesc prietenii in cafeneaua noastra preferata, nu mai pot purta rochia mea galbena preferata sau rujul roz. Si nu mai pot merge la slujba mea sau nu pot obtine diploma universitara pentru care am lucrat ani de zile”

„Talibanii cred ca regulile Islamului interzic femeilor sa fie judecator. Nu ne simtim in siguranta si nu ma indoiesc ca, dupa caderea guvernului, judecatorii – in special femeile judecator – vor fi executati fara un proces”, a declarat judecatoarea afgana Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) pentru revista Forumul Judecatorilor – www.forumuljudecatorilor.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here