Proiectul ANIMEST+ debutează cu proiecții de film în Zemeș, Bacău

Asociația Animest, cunoscută pentru activitatea sa în susținerea, dezvoltarea și promovarea filmului de animație, lansează proiectul ANIMEST+. Acesta vine în întâmpinarea unor necesități urgente ale industriei de animație din România, ale tinerilor animatori, ale viitorilor cinefili informați și ale comunităților lipsite de viață
culturală cinematografică. Animația în România este încă un sector vitregit, subfinanțat, unde se produc puține filme care, în ciuda rezultatelor remarcabile, nu se distribuie aproape deloc.

Pe parcursul anului 2023, Animest va organiza un program de educație prin cultură în zone rurale din România, o tabără de creație cinematografică adresată liceenilor, o caravană cinematografică prin orașe mici, cu acces limitat la cultură și o
conferință adresată industriei cinematografice.

Proiectul debutează duminică, 23 aprilie, cu o zi întreagă dedicată animației și educației prin cultură în comuna Zemeș din județul Bacău. În prima parte a zilei va avea loc un atelier de animație pentru copii, facilitat de Anna Florea.

Anna este un ilustrator, animator și regizor, co-fondatoare a studioului RIVULET și co-autoare a două scurtmetraje de animație „Mr. Anxiety goes on a date” (2016) și „invizibilii” (2020), realizate împreună cu colectivul 4inaroom.

Atelierul va introduce copiii în lumea animației, explicând concepte de bază și oferindu-le ocazia să creeze o animație simplă, în echipă.

Seara va avea loc proiecția animației ”Academia iepurașilor: Paștele e în pericol” (2022, 1h16 min, Germania). O introducere în lumea animației cu un film pentru toată familia ce abordează tema încrederii și prieteniei.

În următoarele luni echipa Animest va introduce lumea filmului de animație și în alte comune și orașe din România. Toate informațiile vor fi publicate pe site-ul proiectului
www.plus.animest.ro

Proiectul ANIMEST+ vine în întâmpinarea unor necesități urgente ale industriei de animație din România, ale tinerilor animatori, ale viitorilor cinefili informați și ale comunităților lipsite de viață culturală cinematografică. Proiectul este condus de Asociația ANIMEST în parteneriat cu Kool Produktion, o reputată casă de producție din Oslo, Norvegia. Pe parcursul anului 2023 proiectul propune o serie de activități: educație prin cultură în mediul rural din România, o școală de vară pentru liceeni, cinema itinerant în orașele românești și o conferință dedicată profesioniștilor și tinerilor interesați de industria cinematografică. Bugetul total al proiectului este de 979.185,85 lei (199.066,02 euro), din care 952.781,52 lei (193.698,09 euro) este valoarea sprijinului financiar nerambursabil.