Trolii au ajuns in Romania (VIDEO)

Cu prilejul Zilei Internationale a Animatiei, am vizitat studioul de animatie si vfx Safe Frame si am fost la premiera productiei DreamWorks Animation Trolii.

Pe 28 octombrie 1892, Charles Émile Reynaud a proiectat primul film animat in public, Pauvre Pierrot, la Musée Grévin in Paris. Primii pasi in arta animatiei cinematografice au fost facuti de americanul J. Stuart Blackton si de francezul Émile Cohl, in primul deceniu al secolului XX. Fantasmagoria, produsa de Cohl in anul 1908 este considerat primul desen animat.

Industria animatiei este o afacere de 243 de miliarde de dolari in 2016, cu cele mai mari piete in Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, China, Franta, Marea Britanie si Germania, conform marketsandmarkets.com.

Cel mai nou film produs de aceasta industrie este Trolii. Comparativ cu ultimele productii realizate de DreamWorks Animation, Trolii este reusit.

Bergenii, inspirati din productia Laika The Boxtrolls, sparg tiparele studioului, obisnuite cu personaje funny si colorate. Cu asemenea personaje negative, neogotice, isi fac loc in universul DreamWorks Animation, aducind echilibrul necesar. Tipic pentru studio sunt trolii, personaje emblematice, viu colorate si dragalase.

Trolii seamana cu strumpfii CGI de la Sony Pictures Animation. Dar si asa, trolii sunt bine realizati. Parul este trasatura definitorie a trolilor și a universului lor. Conform informatiilor oferite de distribuitorul de film Odeon Cineplex, sute de artisti si tehnicieni au lucrat la efectele parului la troli.

Trolii este primul film al companiei DreamWorks Animation care foloseste Willow, instrumentul propriu al companiei care simuleaza parul lung. Willow este unic pentru ca este eficient si stabil in modul in care rezolva problemele „ciufulite”, precum indoirea, frecarea, elasticitatea si lovirea dintre sutele de mii de fire de par de pe capul unui personaj. Aceasta tehnologie a fost utilizata la capacitatea sa maxima, deoarece trolii construiesc totul din par; folosesc tiroliene din el si fac exerciții fizice pe trambuline tricotate din par. Chiar si focul si apa lor arata ca parul.

Trolii

Trolii cinta si danseaza mult, tot filmul seamana cu emisiunea Dansezi pentru tine sau cu un videoclip muzical foarte lung. Este un film sclipicios. Coloana sonora plina de melodii disco ajuta foarte mult la atmosfera sclipicioasa 🙂 Serban Ghenea, cunoscut in industria muzicala americana, a mixat unele melodii din film, precum hitul CAN’T STOP THE FEELING! a cintaretului Justin Timberlake.

Argentiniana cu nume romanesc Alina Anon (matte painting: digital matte painter) a participat la realizarea lungmetrajului de animatie Trolii.

Vizual, filmul este de nota 10. Povestea este ok, relativ originala. Filmul este despre cautarea fericirii si cit de mult sunt unii dispusi sa mearga pentru a o obtine. Lumea trolilor imi aduce aminte de Bombonica si universul ei dulce din productia Disney Ralph Strica Tot. Totul este viu colorat si dulce 🙂

Regia filmului de animatie Trolii este semnata de Walt Dohrn (scenaristul productiilor Shrek 2, Dexter’s Laboratory si SpongeBob SquarePants) si Mike Mitchell (regizorul Shrek Forever After).

#TroliiMania curesteste Romania! 🙂