VIDEO Cronica de film: Ralph Strică Tot/ Wreck-It-Ralph

Ralph Strică Tot stilul Disney.

Pe marile ecrane din România rulează cel mai noul film de animație realizat de studiourile Disney. Este vorba despre Ralph Strică Tot/ Wreck-It-Ralph, filmul Disney cu cele mai bune încasări la lansare și numărul 1 în box office-ul american după primul weekend în cinema!

Ralph Strică Tot a devenit cel mai vizionat film de animație Disney în primul weekend și a surclasat Tangled și clasicul film animat Lion King.

Cei care vor viziona acest film de animație vor avea impresia că Disney se adresează celor care iubeau jocurile video în anii ’80, dar și celor care au crescut cu primul canal de televiziune dedicat desenelor animate – Cartoon Network. Şi generația tînără, a gadgeturilor, a jocurilor video, moderne, se regăsește în noua producție Disney. Nu sînt uitați nici cei mici, care se uită la Disney Junior.

Regizorul filmului, Rich Moore, explică: “Ralph este personajul negativ al unui joc video al anilor ’80, care se întreabă, după ce a jucat timp de 30 de ani rolul dat, dacă aceasta este menirea lui adevărată. Ca mulţi dintre noi, încearcă să rezolve o problemă personală interioară cu o soluţie exterioară: încearcă să câştige o medalie. El crede că această medalie îi va aduce respectul şi simpatia de care se bucură Felix-Reapară-Tot. De fapt, prin această călătorie, Ralph înţelege că personalitatea lui nu depinde de rolul dat şi că poate face ce îşi doreşte”.

“Trăsăturile sufleteşti reprezintă emblema producţiilor Disney şi sunt, de asemenea, punctul de pornire al animaţiei Wreck-It-Ralph. Este unul dintre cele mai amuzante filme la care am lucrat – isteţ şi frumos. Dar mai ales, te suprinde prin sufletul pe care il are un presupus personaj negativ”, completează Jon Lasseter, producătorul executiv al animaţiei.

Filmul este unul potrivit pentru toate vîrstele, mesajul său fiind unul complex şi emoţional: deşi personajul principal este unul desprins din jocurile video, problema sa este una umană, pe care au experimentat-o, probabil, o parte dintre spectatorii filmului, într-o formă sau alta. Răzvrătirea împotriva unui rol dat şi lupta pentru a-şi construi propriul destin este atît dorinţa lui Ralph Strică Tot, cît şi a multora dintre spectatorii săi.

“Noul film de animație Disney va fi un mare succes, este conceput extraordinar, minunat executat și cîștigă puncte bonus pentru potriverea excelentă a nostalgiei cu emoția autentică”, scrie Variety.

Ralph a fost întotdeauna în umbra lui Felix Repară Tot Jr, personajul principal pozitiv al jocului, care salvează mereu situaţiile critice şi devine astfel eroul preferat al tuturor. Sătul să fie mereu personaj negativ, Ralph preia controlul asupra situaţiei şi porneşte într-o călătorie prin mai multe generaţii de jocuri video pentru a dovedi că merită şi el la rândul său să fie un erou. Ralph își dorește un apartament, o viață frumoasă cu prieteni mulți… Personajul principal din film nu mai vrea să trăiască în gunoaie. Face tot posibilul să-și schimbe destinul. Atunci cînd reușește, i se spune   că a distrus echilibrul din sistem, punînd în pericol multe jocuri video. Ajuns din demolator de clădiri soldat în lupta cu extratereștii și intrus într-o lume construită numai din dulciuri, Ralph întîlnește cele mai variate personaje din universul electronic al jocurilor pentru copii și adulți pasionați de aventuri. Plecarea lui Ralph îl lasă pe Felix cel bun singur într-un joc în care nu are ce face. Sistemul intră în criză. Posibil ca mulți spectatori să se gîndească la viața reală – la criza din sistem.

La finalul filmului, Ralph află că nu este bine să-ți schimbi condiția socială. Schimbarea statului social înseamnă declanșarea crizei în sistem, care duce la închiderea jocurilor. Personajul își acceptă destinul, întorcîndu-se la job-ul lui de demolator și la “casa“ lui din gunoaie. Totul pentru repornirea  sistemului.

Spectatorului i se sugerează ideea că situația lui socială, chiar dacă este proastă, nu este cel mai rău lucru. Producția Disney se termină ca un film de propagandă, încercînd să-ți atragă atenția că trebuie să te gîndești înainte de a cere o condiție socială asemănătoare cu cea a eroilor – a celor care reușesc în viață, pentru că este posibil să strici echilibrul – prin desfințarea job-ului tău, și implict a clasei tale sociale. În viziunea Disney, personajul sărac este responsabil de falimentarea sistemului.

Scenariul filmului a fost scris in 2000 și de atunci a fost rescris și abandonat de mai multe ori de studiourile Disney. În concluzie: noul film de animație Disney este o supriză plăcută.

 

Cronica de film a fost publicata in revista Observator cultural