Acasă Animatia romaneasca VIDEO: Retrospectiva Ion Truica la Cinemateca Romana

VIDEO: Retrospectiva Ion Truica la Cinemateca Romana

9
0

Va recomand evenimentul dedicat regizorului Ion Truica la Cinemateca Romana – Eforie, Sala Jean Georgescu – vineri, 16 noiembrie a.c. ora 16.00.

Ion Truica (n. 1935) este grafician, scenograf si regizor de filme de animatie, membru al Uniunii Artistilor Plastici, al Uniunii Cineastilor, al Asociatiei Internationale a Filmului de Animatie si al UNITER. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A predat desen, compozitie, istoria costumului si teoria scenografiei la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, Universitatea „Hyperion” din Bucuresti si UNATC. A realizat peste 50 de filme de animatie in cadrul Studioului Cinematografic Animafilm. Incepind cu 1968, a avut numeroase expozitii de grafica si scenografie la Bucuresti, Iasi, Annecy, Lund, Leipzig. Lucrarile sale de grafica pot fi caracterizate drept gestualism liric de inspiratie orientala. A mai publicat: Poetica filmului de animatie (2002), Arta scenografilor romani (2003), Teoria scenografiei (2003), volumul de eseuri Efectul de cupola (2005), albumul Iarna caligrafului (2010) si volumul de poezie Praful si pulberea (2010); a ingrijit volumul postum Dan Jitianu, Sinteza scenografica (2004).

Scurtmetraj de animatie: Don Juan (1991) – Ion Truica

Ion Truica a primit o medalie de argint la Venetia si premiul de excelenta la Anim’est, in 2008.

„Ion Truica a adus in animatie autoritatea unei plastici cu un timbru personal, foarte apasat, o linie cu ascutimi gotice, o compozitie de o sobrietate de anahoret, un colorit stins si melancolic. Autorul e un selenar, un eterat, mester al atmosferelor meditative, al elegiei” (Ecaterina Oproiu, critic de film).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here