Vlad Ilicevici: Trebuia sa se schimbe ceva, poate chiar de ceva timp, atat in componenta, cat si in strategia festivalului Anim’est #interviu

Vlad Ilicevici si Laurentiu Bratan s-au retras de la conducerea Anim’est

 

Vlad Ilicevici, directorul executiv al Festivalului International de Film de Animatie Anim’est, a anuntat ca s-a retras de la conducerea festivalului. Mai jos aveti interviul cu el.

Pentru comunitatea animatiei romanesti este o surpriza. Toti il cunosc. Nu o sa uit conferintele de presa sustinute de el. La fiecare edite a Anim’est-ului a fost vocal. A militat pentru dezvoltarea si promovarea animatiei romanesti. El este cel care a initiat proiectul Animation Worksheep.

Conform website-ului ReddBull, Vlad a incercat foarte multe lucruri, „de la zbor cu parapanta, pana la cursuri de vioara clasica sau munca de jos intr-o tipografie, de la off-road auto extrem, pana la reportaje narative extinse despre suporteri, ultrasi si huligani sau istoria ceaiului”

Sursa foto: facebook.com/vlad.ilicevici (fotografie realizata de Cosmin Tita)

De aproximatix trei ani se implica serios in muzica. Este solistul trupei Orkid.”Desi am trait aproape de muzica toata viata (vioara intre 5 si 15 ani, apoi chitara de pe la 12-13 ani, intens, pana pe la 20 de ani, apoi sporadic pana la 34 de ani), de aproximativ trei ani imi petrec minim cateva ore pe zi cu chitara in mana. As zice ca minim trei ore, insa in weekend sau in zilele libere, asta fac aproape tot timpul. Am o chitara chiar si la birou. Si numarul de ore de exercitiu/ compoziție creste.

Inainte de asta eram destul de dedicat sporturilor de anduranta extrema (maratoane, ultramaratoane, ciclism, curse de tip Ironman) pentru care ma antrenam intre 10 si 15 ore pe saptamana. Si toate astea muncind pentru Anim’est, Worksheep si mini-studioul nostru de animatie minim opt ore pe zi, ca aproape toata lumea” (Sursa: redbull.com/ro-ro/)

Este adevarat ca te retragi de la conducerea Festivalului Anim’est?

Da, este adevarat. Eu impreuna cu Laurentiu Bratan am decis sa ne retragem.

De ce?

Amandoi credem ca trebuia sa se schimbe ceva, poate chiar de ceva timp, atat in componenta, cat si in strategia festivalului. La un moment dat ne propusesem sa gasim si trainuim cativa oameni, pentru a fi pregatiti sa ne ia locul. Din pacate nu am avut indeajuns timp si cel mai probabil resurse pentru asta.

In plus, din punctul meu de vedere personal, festivalul ar fi trebuit sa evolueze altfel incepand cu un anumit moment incoace, probabil din 2010/2011. Nu in ultimul rand, vreau sa ma dedic exclusiv proiectelor mele personale, de altfel cele mai importante in ultimul timp pentru mine: Animation Worksheep, micul studio aferent – Worksheep Studio – și proiectul meu muzical, Orkid.

Si, poate la fel de important, tocmai am inceput studiile la scoala doctorala a UNATC, unde voi pregati in urmatorii ani o lucrare ampla de cercetare asupra posibilitatilor de dezvoltare a productiei autothtone de animatie.

Cum ai descrie toata perioada petrecuta ca organizator al festivalului?

A fost cu siguranta cea mai intensa si frumoasa perioada din viata mea.

Ai ceva sa-ti reprosezi pentru cum ai condus Anim’est-ul?

Sunt nenumarate lucruri pe care stiu ca as fi putut sa le fac mai bine. Sunt si mai multe pe care cred ca as fi putut sa le fac mai bine. Insa pentru ca am invatat din mers, exclusiv facand lucrurile astea, cum sa conduc o echipa, o productie a unui eveniment si cum sa aduc fonduri mai ales private, dar si publice (care au fost intotdeauna mai degraba meritul lui Laurentiu), cred ca nu am cum sa fiu complet nemultumit de ce am realizat in toti anii astia.

Cum a fost prima zi de organizator al festivalului?

Ca toate zilele ce au urmat cat timp am lucrat pentru festivalul asta, adica foarte-foarte intensa si foarte misto. 🙂

De ce ai facut acest festival?

Festivalul a fost creat de colegii mei Laurentiu Bratan si Mihai Mitrica. Eu am venit 2 ani mai tarziu. Insa sunt convins ca am facut ce am facut cu totii pentru ca era nevoie de un eveniment de genul asta, mai ales atunci, insa cred ca este nevoie in continuare si acum.
Deci Anim’est-ul trebuie sa continue, intr-o formula sau alta.

Cate filme de animatie se realizau in Romania in urma cu 13 ani?

Nu am de unde sa stiu cu exactitate, insa sunt convins ca acum se fac mult mai multe.
Si, cu siguranta mai important decat asta, macar o parte dintre ele, mult mai bune. 🙂

Anim’est a ajutat „industria” animatiei romanesti?

Noi asa speram, dar asta se poate spune mai degraba din afara.

Ce inseamna Anim’est pentru Romania?

Aici nu stiu ce sa iti raspund.

Care sunt atuurile si minusurile festivalului?

Nici aici.

Ce ii lipseste festivalului? Are nevoie de mai multi bani?

Cu siguranta are nevoie de resurse mai multe, in primul rand financiare. Si in plus trebuie sa se adapteze constant si cat se poate de rapid la cerintele si nevoile unui mediu vizual (si nu numai) care evolueaza si se schimba cu o viteza ametitoare. Pentru ca ce nu evolueaza, dispare. Cred ca asa a fost intotdeauna.

Ce parere ai despre animatia romaneasca contemporana?

Dupa cum am tot spus, cred ca este in crestere. Ceea ce se vede in fiecare an, atat prin lungmetrajele realizate de Anca Damian cu mai multe studiouri de la noi (DSG, Abis, Reniform) si din afara, cat si prin scurtmetrajele din ce in ce mai puternice in circuitul festivalier international.

Si am sa numesc doar cateva – Splendida moarte accident (R: Sergiu Negulici), Cel mai bun client (R: Serghei Chiviriga), Pui de somn, Ceva (ambele in regia lui Paul Muresan) si mai nou chiar cele venite de la Masterul de animatie al UNATC – Monstrul si Micul Erou.

In plus creste si numarul de animatii publicitare, de videoclipuri animate si nu in ultimul rand si foarte important pentru mine personal, numărul de productii ale Worksheepului.

De ce nu avem o facultate de animatie in Romania?

UNATC are o sectie noua de animatie si un master dedicat animatiei (care are este la a 8-a generatie, daca nu ma insel), de la care anul asta au iesit doua filme minunate, de care am amintit mai devreme: Monstrul (R: Laura Pop) și Micul Erou (R: Elena Ciolacu). Sunt inca la inceput amandoua – atat masterul cat si licenta, din pacate nu sunt indeajuns de multi profesori pentru o scoala puternica de animatie, insa asta incepe sa se schimbe si este foarte important ca ele exista.

Iar platforma noastra educationala, Animation Worksheep, are deja o colaborare constanta cu scoala si asta cred ca este foarte pozitiv.

De ce nu avem un studio de animatie cu cateva zeci de angajati?

Doar in Bucuresti avem cateva studiouri cu – estimez eu – 10-15 angajati: Framebreed, Reniform, DSG, Safe Frame, Golem si probabil si altele. Nu le cunosc pe toate nici macar de la noi din oras. Cred ca asta reflecta cererea de animatie si bugetele alocate pentru produsele, mai ales publicitare, dar si cinematografice de acest fel.

Animatia romaneasca are nevoie de mai multa atentie din partea autoritatilor?

Probabil ca da, avand in vedere ca este o comunitate/ un mediu in crestere la noi si ca aduce/ produce din ce in ce mai multi bani/ locuri de munca, desi in continuare nu foarte multi/ foarte multe. 🙂

Insa la cat de multe probleme are tara, cred ca asta e destul de in coada prioritatilor generale. Iar interesele celor care ne conduc in momentul asta sunt foarte departe de a avea vreun sens pentru oricine altcineva exceptandu-i pe ei insisi.

Sa facem un exercitiu de imaginatie 🙂 Maine esti propus ministrul culturii si trebuie sa iei decizii in privinta animatiei romanesti. Ce faci?

Refuz cu siguranta si absolut instantaneu. Nu am in niciun fel competentele necesare unui asemenea post. Si nici nu ma intereseaza in niciun fel.

In 2016 mi-ai spus ca esti membru in consiliul de administratie al studioului Animafilm. Si acum esti in conducerea Animafilm?

Nu. Am renuntat dupa foarte scurt timp si cred ca a fost o greseala din partea mea sa accept sa fac parte din el. Cred ca cei care m-au propus pentru asta aveau exclusiv interese pozitive si constructive, insa nu aveau in nici un fel nici resurse financiare, nici timp sa resusciteze un monstru in moarte clinica, cum era Animafilm atunci.

Ai vesti in privinta Animafilm? Ce se intampla cu acest studio de stat?

Nu am nici un fel de veste si recunosc ca nu m-a mai interesat in niciun fel. E genul ala de lume si de oameni cu care nu vreau si nu am vrut niciodata sa am nicio legatura. Din nou, regret sincer ca am accepat atunci, desi mi-am manifestat cat se poate de clar retinerile.

Cine va prelua Festivalul Anim’est?

Stiu sigur ca ramane Mihai Mitrica, cel care a facut intotdeauna selectia festivalui si, totodata, cel care a inceput festivalul impreuna cu Laurentiu Bratan. La fel si Ligia Soare, care e si ea de la inceput in echipa, a facut nenumarate lucruri pentru festival si ale carei devotament, dedicatie si entuziasm fata de festival sunt absolut extraordinare. In rest nu cunosc componenta viitoarei echipe, insa le doresc tuturor mult succes si sper sa avem un Anim’est 2019 senzational.

 

Update: Am revenit cu inf despre Laurentiu Bratan

„Dupa studii economice la Bucuresti, si-a sustinut lucrarea de licenta in Marketing teatral. Timp de peste zece ani a asigurat rubrica cinematografica la saptamanalul 22 si la Arhitext Design. Din 2000 e colaborator al saptamanalului Observator Cultural si publica ocazional in Dilema Veche.

In perioadele 1999-2005 si 2007-2013 a lucrat la Institutul Francez din Bucuresti, ca responsabil cinema, organizand numeroase festivaluri si evenimente de film. Din 2005 e presedinte al Asociatiei ESTENEST, care organizeaza Festivalul International al Filmului de Animatie Anim’est” (Sursa: tiff.ro)