A aparut Dictionarul realizatorilor filmului de animatie romanesc (VIDEO)

Mihai SurubaruIn imagine: Mihai Surubaru

Criticul de film Calin Stanculescu vorbeste despre lansarea Dictionarului realizatorilor filmului de animatie romanesc. Cartea este semnata de Mihai Surubaru, presedintele Asociatiei Filmului de Animatie din cadrul UCIN, cunoscut pentru realizarea scurtmetrajului de animatie Stejarul din Borzesti.

„Volumul este un remarcabil instrument documentaristic, de profunda si laborioasa complexitate, care deseneaza, in spatele numeroaselor titluri – nume de creatori, istoria unui gen. Istorie deloc lipsita de complexe, desi abia deceniul trei al secolului trecut se nastea a opta arta pe meleagurile romanesti, datorita operelor de pionierat ale lui Aurel Petrescu si Marin Iorda. In fapt, chiar anterioara filmului de fictiune, animatia a cunoscut in Romania si vremuri de notabila recunoastere, odata cu organizarea Festivalului International de Animatie de la Mamaia, odata cu activitatea celebrului cineast recunoscut in lumea intreaga Ion Popescu Gopo”, precizeaza Calin Stanculescu.

Dictionarul realizatorilor filmului de animatie romanesc a fost finantat de CNC, UCIN si Liga Culturala a Romaniilor de Pretutindeni.

Mihai Surubaru a lucrat la Animafilm. In perioada 1991 – 1997 a fost fondatorul si directorul studioului romano-spaniol Animadream.

Mihai Surubaru 1Cei interesati sa cumpere cartea, il pot contacta pe autor, Mihai Surubaru: clasic_studio@clicknet.ro