– Realitatea virtuală cucerește cea de-a 14-a ediție Anim’est.
Realitatea virtuală nu mai este de multă vreme o noutate absolută, dar câți dintre cinefilii din România au avut până acum ocazia de a se delecta cu filme de animație VR? Tocmai pentru că îi putem număra pe degete, la cea de-a 14-a ediție, ANIMEST și-a propus să își suprindă publicul cu o experiență cu totul și cu totul specială. Între 4 și 13 octombrie, în premieră în România, un spectaculos maraton competițional de filme de animație VR va îmbogăți programul celui important eveniment de gen din Europa de Est.
Înscrierile pentru noua secțiune tematică inclusă în programul festivalului au început, iar până pe 20 iunie, artiștii din întreaga lume sunt invitați să-și înscrie filmele în competiția VR, prin intermediul formularului disponibil pe site: www.animest.ro. O lună mai au la dispoziție și cineaștii interesați să își înscrie cele mai noi proiecte de scurt și lungmetraj, produse după 1 ianuarie 2018, într-una din cele șase categorii: Lungmetraj, Scurtmetraj international, Film studenţesc, Videoclip, Scurtmetraj românesc și Minimest (scurtmetraje pentru copii).
Sute de filme sosite din toate colțurile lumii au fost deja înscrise în competiție. Pentru cel de-al treilea an consecutiv, câștigătorul Trofeului Animest va intra automat pe lista nominalizărilor din care membrii Academiei Americane de Film votează cele cinci scurtmetraje de animaţie finaliste. Animest este primul festival autohton care primeşte această distincţie din partea Academiei Americane de Film și este, de asemenea, Ambasadorul în România al Premiilor Europene de Animație – Emile Awards.
Primele titluri și surprizele incluse în programul din acest an vor fi anunțate spre sfârșitul verii, însă până atunci, fanii filmelor de animație sunt sfătuiți să urmărească pe rețelele sociale aventurile oiței ANIMEST. Însoțită de cele mai bune filme selecționate de-a lungul ultimelor ediții, ea va poposi în următoarele luni la cele mai cool evenimente din țară. După ce a făcut furori la Noaptea Muzeelor, în cadrul proiecției organizate la Rezidența Scena9, joi, pe 23 mai, de la ora 19:00, va ajunge la Sibiu, cu o proiecție-surpriză găzduită de Astra Cluj Cinema. Pe 1 și 2 iunie, filmele de animație revin în București, la festivalul Femei pe Mătăsari, iar între 14 și 16 iunie o serie ce ilustrează 6 poeme contemporane din Bulgaria vor rula în stradă, la Street Delivery. Și cei mai tineri dintre cinefili vor avea parte de o surpriză la Festivalul Opera Copiilor, unde fi proiectate cele mai îndrăgite filme Minimest, între 24 mai și 16 iunie.
– Educație prin distracție?
Hai cu clasa la “UglyDolls: Păpuși în bucluc” până pe 1 iunie și luptă împotriva bullying-ului
Imperfecțiunile ne fac unici, iar a fi tu însuți este ceea ce contează cu adevărat – ne învață păpușile din “UglyDolls: Păpuși în bucluc”, o animație pentru cei mici, cu un puternic mesaj social. Și pentru că fenomenul bullying-ului este tot mai prezent în școli, Cinema City și Vertical Entertainment, cu sprijinul Salvați Copiii România, demarează campania anti-bullying și acceptare „Fii personajul pozitiv”, animația fiind un mod distractiv prin care părinții și profesorii îi pot învăța pe cei mici despre toleranță și acceptarea celorlalţi, îndrumându-i în același timp cum să reacționeze, cum să privească lucrurile și cum să se implice pentru a opri acest fenomen.
Dacă ești profesor, vino cu întreaga clasa la film până pe 1 iunie și vă așteaptă premii speciale. Descarcă broșura informativă, distrați-vă împreună la școală cu poveștile și activitățile prezentate, discută cu copiii în clasă despre bullying și înscrieți-vă în concurs. Spune ce vă face pe voi adevărați eroi anti-bullying, iar cele mai bune răspunsuri câștigă jucariile originale din film pentru toata clasa.
Detalii pe www.cinemacity.ro/static/ro/ro/Fii-personajul-pozitiv
Ce este bullying-ul?
Bullying-ul, într-un grup de copii, este definit în general ca fiind un comportament agresiv, repetitiv, menit să provoace suferință și care implică întotdeauna un dezechilibru de putere între agresor și victimă. Spre deosebire de acte și situații singulare de violență/agresiune/excludere, bullying-ul este inițiat deliberat, în mod repetat și nu se stinge de la sine. În România, 1 din 4 elevi suferă din cauza bulling-ului, de aceea este necesară intervenția adulților pentru a identifica motivațiile, tiparele și a lua măsuri în consecință. Detalii pe www.salvaticopiii.ro și www.scolifarabullying.ro
Despre UglyDolls
În adorabilul orășel Uglyville, ciudățenia este celebrată, particularitățile sunt apreciate, iar frumusețea interioară este sărbătorită. Însă, la fel ca în viața de zi cu zi, păpuşile află ce înseamnă să fie diferite și cât de grea e lupta pentru a fi iubite, totul pentru a descoperi într-un final că e perfect să fii imperfect, micile imperfecțiuni ne fac, de fapt, special și unici.
Filmul „UglyDolls: Păpuși în bucluc” rulează în format 2D în toate cinematografele Cinema City din ţară. Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete, dar şi online pe www.cinemacity.ro.
– Scurtmetrajul de animatie Ceva, realizat de Paul Muresan, a castigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetrajal, la International Festival of Animated Films – Třeboň, Cehia.
Noul proiect de animatie este produs de Puls Digital Production/ Safe Frame, studioul lui Sebastian Cosor, cunoscut pentru creatia sa, Videopictura animata 3D Tipatul/ The Scream, premiata la festivaluri internationale. Producatorul scurtmetrajului Ceva este Mihai Mitrica, directorul Festivalului International de Animatie Anim’est. Scenariul este semnat de Paul Muresan si Cristian Pascariu.
„Ceva este o poveste care se intampla dupa ce „crapam”. Personajul principal alaturi de umbra sa calauza iau un drum de tara la picior pentru a gasi acel „ceva” pe care nu l-au apucat in timpul vietii. Este o poveste despre drumuri intunecate”, a declarat Paul Muresan pentru proanimatie.ro.
– La Grand Cinema & More, meniurile îți aduc bilete gratuite la cele mai iubite filme pentru copii.
De Ziua Copilului, Grand Cinema & More oferă ocazia celor mici de a urmări gratuit unele dintre cele mai îndrăgite filme de animație și familie din toate timpurile! Accesul în sală se face pe baza voucherelor ce însoțesc meniurile Grand Cinema & More. Astfel, toți cei care achiziționează în perioada 24 mai – 2 iunie un meniu pentru copii – clasic sau special, meniuri Uno sau Just4You, primesc un voucher care le va permite să intre gratuit la proiecțiile speciale de film din primul weekend din luna iunie.
Spectatorii pot alege să vizioneze pe marele ecran o serie de filme cult ale copilăriei, precum „Wall E”, „Sunt un mic ticălos” (Despicable Me), „E.T. Extraterestrul”, „Călătoria lui Chihiro” (Spirited Away), „Coco”, „Regatul de gheață”, „Compania Monștrilor” (Monsters, Inc.), „Deasupra tuturor” (Up).
Toate cele opt filme care vor fi proiectate de Ziua Copilului au fost alese cu ajutorul spectatorilor, care au avut posibilitatea să-și voteze peliculele favorite pe pagina de Facebook a Grand Cinema & More. Accesul la aceste filme se va face în limita locurilor disponibile.
Programul complet și regulamentul campaniei sunt disponibile pe grandentertainment.ro.
– „Acum 3 ani, Animation Worksheep își găsea în sfârșit casa perfectă – CINETic. Astfel că foarte curând am reușit să ne extindem activitatea la 2 Worksheep-uri pe an și multe alte evenimente conexe, să avem un parteneriat stabil cu secția de Animatie UNATC, mai întâi cu masteratul, apo cu licența și mai ales să facem din ce în ce mai multă animație împreună” (Vlad Ilicevici)