Cronica de film: Madagascar 3: Rătăciți prin Eu­ropa

Trebuie să mergeți la cinema pentru a vedea Madagascar 3: Rătăciți prin Eu­ropa, producție DreamWorks Anima­tion SKG, în regia lui Eric Darnell și Tom McGrath, care au fost și la cîrma primelor două serii care au cîștigat mai mult de un miliard de dolari în toată lumea. Lor li se alătură regizorul Conrad Vernon (Shrek 2,Monsters vs. Aliens). Scenariul este scris de Eric Darnell și Noah Baumbach (Fantastic Mr. Fox, Greenberg). Muzica îi aparține legendarului Hans Zimmer. În timp ce primii doi (Eric Darnell și Tom McGrath) au regizat împreună primele două filme din serie, Vernon a fost doar consultant creativ și… vocea cimpanzeului Chimp. Conrad a coordonat echipa de animatori.

Lăsînd Africa în urmă, personajele principale din film – Alex the Lion (Ben Stiller), Marty the Zebra (Chris Rock), Melman the Giraffe (David Schwimmer) şi Gloria the Hippo (Jada Pinkett Smith) – fac un ocol și ies la suprafață, în cel mai propriu sens al expresiei, în Europa, într-o cursă nebunească, pentru a-i găsi pe pinguinii și maimuțele care reușiseră să spargă banca într-un cazinou din Monte Carlo. Dar acolo îi părăseşte norocul cînd dă peste ei ofițerul de la Protecția Animalelor, căpitanul Chantel DuBois – o Cruela în stilul DreamWorks Animation (Frances McDormand), căreia nu-i place deloc să vadă animale hoinărind prin orașul ei și căreia îi surîde ideea să vîneze primul ei leu! Rătăciții noștri își găsesc refugiul perfect într-un circ ambulant, unde vin cu ideea măreață de a-l revigora, de a-și descoperi talente neștiute, totul pentru a ajunge acasă, la New York, teferi și nevătămați.

Pentru prima dată, eroii din Madagascar vor putea fi văzuți în 3D fugind, ascunzîn­du-se într-un circ, executînd numere mortale și făcîndu-și pri­eteni noi. Suc­cesul mondial al primului film din serie,Mada­gas­car, din 2005, precum și al celui de-al doilea film, Mada­gascar 2, a dovedit că filmele de animații pline de haz și de ac­țiune atrag publicul larg. Aceste filme au povești cu teme care pot fi înțelese de spec­tatori de oriun­de din lume, care le sună familiar tuturor, cum ar fi întoar­cerea acasă, regăsirea încrederii și desco­pe­rirea a ceea ce ne pasionează în via­ță.
Prin urmare, per­sonajele dinMada­gascar, Alex, Marty, Melman și Gloria, și-au găsit adevăratele identități luptîndu-se cu sălbăticia din Madagascar și apoi a Africii. Călă­toria lor i-a dus din grădina Zoo de la New York în insula Ma­da­gascar, apoi, de acolo, în pustiurile sălbatice ale Africii. În acest nou episod, aventura lor continuă de-a lungul Europei, ceea ce a însemnat, desigur, că vizual, dar și narativ, totul avea să fie la o scară mult mai extinsă.

În partea a treia ne bucurăm de efecte vizuale, acrobații, urmăriri, dialoguri amuzante, totul într-o explozie de culori și muzică. „Pentru documentare am fost să vedem spectacolul Iris, al trupei de la Cirque du Soleil, care a fost uluitor. Am luat părţi din circul aşa cum îl creasem noi şi ne-am întrebat cum să facem să arate şi mai spectaculos. Cu ajutorul animaţiei, am vrut să facem ceva ce nu se făcuse niciodată în lumea circului, dar cum să prezentăm ceva nou, cînd Cirque du Soleil deja ne arătase atît de multe? A fost extrem de dificil, dar ne-a venit ideea să facem ceva mai abstract, cu slow motion şi cu lucruri care erau, practic, imposibile, dar care aveau, totuşi, loc chiar sub ochii tăi“, a declarat regizorul filmului de animație, Conrad Vernon. Acesta a adăugat că nu s-a urmărit să fie desene ca la carte, ci o lume vizuală care să te cucerească.

Pentru această producție, DreamWorks Animation a folosit tehnologia HP pe parcursul întregului proces de produc­ție, de la sarcinile simple, de zi cu zi, pînă la dezvoltarea celor mai detaliate scene de animație. De-a lungul anilor, tehnologia HP a jucat un rol important în crearea filmelor inovatoare de animație DreamWorks, filme precum seriaShrek, Cum să îţi dresezi dragonul, Kung Fu Panda, Kung Fu Panda 2 și Puss in Boots.
Artiștii au folosit peste 200 de staţii grafice ultraperformante HP Z800 pentru a crea o varietate de medii organice foarte complexe. Tehnologia HP Dream Color a fost integrată în procesul de producție a filmului pentru a reda cu precizie culorile intense. Filmul de animaţie arată foarte bine în 3D, e foarte vesel, colorat și ritmat. Este un Cirque du Soleil adaptat lumii animate. Sînt convins că la finalul vizionării filmului de animație o să fredonați refrenul cîntat de zebră: „Ta-ta-ta-tarara-ta-ta afro circus afro circus polkadot-polkadot afro!“.

Producătorii de la DreamWorks Anima­tion au anunţat că pregătesc partea a treia Kung Fu Panda. Primele două filme Kung Fu Panda au însumat încasări globale de peste 1,2 miliarde de dolari. Studioul de animaţie DreamWorks va realiza și Rise of the Guar­dians, al lui Guillermo del Toro, şi The Croods, cu vocile lui Ryan Reynolds, Emma Stone şi Nicolas Cage. Alte proiecte iniţiate sunt Me and My Shadow şi un film inspirat de peripeţiile pinguinilor din Madagascar, care va fi lansat tocmai în 2015.