„Gollum” debutează ca regizor cu o adaptare a romanului „Ferma animalelor”

Actorul Andy Serkis, interpretul personajului Gollum din trilogia „Stăpânul inelelor”, îşi va face debutul regizoral cu o adaptare cinematografică a celebrului roman „Ferma animalelor”, scris de George Orwell.

Actorul britanic, care a apărut în câteva scene filmate cu ajutorul tehnicii „motion-capture” în remake-ul din 2005 al filmului „King Kong” şi în filmul „Planeta Maimuţelor: Invazia” din 2011, intenţionează să folosească aceeaşi tehnică şi pentru ecranizarea romanului „Ferma animalelor”.

„Ferma animalelor”, o satiră amară a „experimentului sovietic”, a fost scrisă la jumătatea anului 1944, dar, din cauza unor presiuni politice, a apărut un an mai târziu. Romanul spune povestea unor animale care preiau de la oameni controlul asupra unei ferme şi descrie în mod alegoric transformarea noului „regim” într-o dictatură.

„Motion capture” este o tehnică ce permite înregistrarea mişcărilor făcute de obiecte sau de persoane. Această tehnică are utilizări vaste, fiind folosită în aplicaţii militare, sportive, medicale, în industria de divertisment, robotică şi informatică. În industria cinematografică şi a jocurilor video, tehnica „motion capture” constă în înregistrarea mişcărilor făcute de actori şi utilizarea acelor mişcări pentru a „însufleţi” personaje de animaţie, realizate cu ajutorul unor programe computerizate, folosind tehnologiile 2D şi 3D.

În ultimii ani a apărut o tehnică şi mai avansată, ce permite nu doar captarea mişcărilor trupului, ci şi a expresiei faciale şi a mâinilor personajelor, denumită „facial motion capture”, care, combinată cu „motion capture”, a condus la apariţia tehnicii denumite „performance capture”.