Masterclass Control N cu Ada Solomon

Vizual Masterclass Productie de FilmAsociația Culturală Control N continuă seria Masterclass-urilor de film începută în luna decembrie 2013 avându-i ca protagoniști pe unii dintre cei mai buni profesioniști români în domeniu. Următoarea sesiune de masterclass este dedicată producției de film și o are ca invitată pe producătoarea Ada Solomon, câștigătoarea Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin pentru filmul Poziția Copilului, în regia lui Călin Peter Netzer.

Cel de-al treilea masterclass Control N este dedicat tuturor celor pasionați sau interesați de mecanismele producției de film. De-a lungul a trei întalniri, pe 19, 27 martie și 3 aprilie, cei interesați vor accesa diferite informații valoroase prin intermediul Adei Solomon, unul dintre cei mai activi producători de film autohtoni. Aceasta va dezbate diverse teme și întrebări legate de producția de film, astfel:

19 martie: Ce este producătorul de film? Care este rolul acestuia în transformarea unei idei într-un proiect de film? Cum se „aliniaza astrele” unei constelații cinematice? Cum se finanțează un film, sau mai bine zis, cum se vinde (și cumpără) un proiect de film? Ce asemănare există între domeniul cinematografic și cel al construcțiilor (cine sunt arhitecții și cine sunt inginerii)? Ce deosebiri există între sistemul american de finanțare și cel european? Ce deosebiri există între finanțarea unui film produs cultural si a unui film de consum. Mică analiză comparativă intre filmul gourmet și filmul fast food.
27 martie: Cum se face un film? Care sunt costurile și cum se desfășoară procesul de producție? Cine sunt pionii principali în perioada de pregătire a filmării, în perioada de filmare și în perioada de post-producție? Ce date native trebuie să aibă cei care lucrează într-o echipă de filmare? Care dintre materiile din programa școlară sunt utile în diferite meserii din cinematografie și de ce?
3 aprilie: Cine se îmbogățește din film? Care este lanțul cinematografic pentru un film odată ce acesta e gata de a fi lansat pe piață? Cum reușește un film să se detașeje între miile de filme lansate anual în lume? Rețeta succesului există? Care sunt provocările la care sunt supuși producătorii și distribuitorii de film de azi și cu ce diferă ele de cele care existau acum 10, 20 sau 50 de ani?

Ada Solomon s-a născut în 1968 și și-a început cariera în industria de film din România în urmă cu 20 de ani.

De-a lungul timpului a lucrat ca line producer pentru diferite producții internaționale precum Callas Forever (regia Franco Zeffirelli), Offset (regia Didi Danquart) sau Tom Sawyer & Huck Finn (regia Hermine Huntgeburth).

În 2004 a fondat propria casă de producție de film – HiFilm Productions cu care a produs diferite filme de scurt si lungmetraj, atât de ficțiune cât și documentare, extrem de apreciate în festivaluri de film din întreaga lume și câștigătoare a multiple premii si trofee. Printre acestea se numără mediu metrajul Marilena de la P7 (regia Cristian Nemescu) și scurt metrajul Lampa cu căciulă (regia Radu Jude), debuturile în lung metraj ale regizorilor Radu Jude – Cea mai fericită fată din lume, Melissa de Raaf și Răzvan Rădulescu – Felicia, înainte de toate, Paul Negoescu – O lună în Thailanda sau documentarele semnate de Alexandru Solomon – Kapitalism, Rețeta noastră secretă, Apocalipsa după șoferi sau Cold Waves – Război pe calea undelor.

Filmele produse de Ada Solomon au fost prezentate și premiate în multiple festivaluri prestigioase precum Berlin, Cannes, Veneția, Sundance, iar palmaresul Adei, ca producător de film, include mai mult de 100 de premii. De asemenea, Ada Solomon a colaborat, în calitate de co-producător, cu țări precum Franța, Germania, Spania, Italia, Austria, Olanda, Belgia, Luxemburg, Croația, Bulgaria și Ungaria, iar filmele ei au fost distribuite in peste 40 de teritorii, în întreaga lume.

În 2013 filmul produs de Ada Solomon și regizat de Călin Peter Netzer – Poziția Copilului a obținut Ursul de Aur și Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin și i-a adus actriței Luminița Gheorghiu o nominalizare la Premiile Academiei de Film Europene pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal.

În prezent Ada Solomon continuă colaborarea cu regizorul Radu Jude, al cărui lungmetraj Toată lumea din familia noastră le-a adus multiple premii printre care și Trofeul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun film. Cei doi vor intra in producție cu cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Jude – Aferim!. Pe lângă acest film, producătoarea are in curs de dezvoltare alte 10 proiecte – filme de lung metraj, ficțiune și documentare.

Pe lângă activitatea sa ca producător de film, Ada Solomon este expert al Programului MEDIA al Agentiei Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene, coordonator național al României pentru EAVE, membru al Academiei Europene de Film, membru al comitetului de selecție pentru Premiul de Co-producție al Robert Bosch Stiftung, Managing Director al lanțului de cinematografe CityPlex (împreună cu Tudor Giurgiu), fondator și director de distribuție al ParAda Film – companie de distribuție de film, membru fondator și director executiv al Societății Culturale NexT & Festivalului Internațional de Scurt și Mediumetraj NexT.

Masterclass-ul de producție de film este deschis tuturor celor interesați de film, profesioniști sau amatori, de orice vârstă. Cele 3 intâlniri din cadrul masterclass-ului cu producătoarea Ada Solomon vor avea loc în datele de 19, 27 martie și 3 aprilie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Grupa masterclass-ului va fi alcătuită din minim 7 și maxim 30 de participanți. Costul unui pachet de 3 ședințe este de 400 RON, plătibili până în weekend-ul premergător primei ședințe.

Înscrierile se fac pe mail la adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.