Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Eforie și Cinema Pro, la cel mai așteptat eveniment cinematografic dedicat copiilor: KINOdiseea. Între 14 și 19 noiembrie, peste 15.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru festivalul ajuns la cea de-a șasea ediție.
Juriul, format din copii, a desemnat filmul danez Concursul / MPG Missionen ca fiind Cel mai Bun Film. Trofeul KINOdiseea a foat înmânat regizorului Martin Miehe-Renard. Același ‚Concursul’ a fost recompensat și cu Premiul Publicului, fiind cel mai votat din competiție. Premiul special al Juriului a mers la filmul olandez Finn, în regia lui Frans Weisz.
La cererea publicului, între 21 și 27 noiembrie, KINOdiseea va duce filmele din festival în alte cinci orașe: Botoșani, Târgu Jiu, Craiova, Cluj, Buzău și va reveni la București (Cine Grand Titan). Detaliile vor fi anunțate în curând pe www.kinodiseea.ro
Filmele de la KINOdiseea au avut peste 15.000 de spectatori la București, într-o săptămână extrem de plină la Cinema Studio, Eforie și Cinema Pro din Capitală, între 14 și 19 noiembrie. Numeroase filme din program au rulat cu casa închisă.
Pentru prima dată, filmele din programul festivalului din acest an vor beneficia de proiecții suplimentare în alte cinci orașe din țară: între 21 și 23 noiembrie la Cine Grand în Botoșani, în Târgu Jiu la Cinema Sergiu Nicolaescu, în Craiova la Cinema Patria, în Cluj la Cinema Florin Piersic, iar în perioada 21 – 27 noiembrie, în Buzău la Cinema Dacia și în București la Cine Grand Titan.
Vor putea fi vizionate lungmetrajul de animație Zarafa (r. Rémi BEZANÇON, Jean-Christophe LIE, recomandare vârstă +7), povestea adevărată a primei girafe a Franței și a călătoriei sale pline de peripeții, cu balonul, din Egipt la grădina zoologică din Paris, câștigătorul Premiului Publicului la ediția de anul trecut KINOdiseea. În țară va ajunge și Finn (r. Frans Weisz, premieră mondială la Toronto IFF, în competiție la Berlinale 2014). Deși încurajat de tatăl său să joace fotbal, Finn descoperă o pasiune pentru vioară și puterea muzicii. Povestea va emoționa părinții și va inspira copii să-și urmeze instinctul și visurile încă de mici.
În selecție au mai fost incluse Poveste de Iarnă (premieră națională, în competiție la Berlinale 2014), povestea magică de Crăciun care urmărește prietenia neașteptată dintre solitarul Max și un ren excentric care aterizează în hambarul său, Emil și Ida (premieră națională) animația suedeză bazată pe cărțile populare ale autoarei Astrid Lindgren, cea mai nouă producție a scenaristului/regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventură colorată pentru copii, care a avut premiera anul acesta la Berlin și va fi distribuit în România de Metropolis Film, Ținutul Copiilor Cuminți, producția rusească inspirată de Vrăjitorul din Oz și Charlie și Fabrica de Ciocolată și producția românească Usturoi, după un scenariu semnat de Radu Băzăvan, bloggerul din Cluj cunoscut drept groparu.