Saptamana Filmului Maghiar – Magyar Filmhét

In perioada 19-25 noiembrie 2012, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, impreuna cu Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din la Bucuresti, organizeaza a sasea editie a Saptamanii Filmului Maghiar, eveniment desfasurat in baza semnarii, la 20 octombrie 2005, a „Programului de colaborare culturala intre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si Ministerul Patrimoniului Cultural National al Republicii Ungare”.

Saptamana Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetariei nr. 3).

Intrarea la proiectii va fi libera. Filmele vor fi subtitrate in limba romana si in limba engleza.

In deschiderea SFM 2012 va fi proiectat filmul educational Final Cut – Doamnelor si Domnilor al regizorului Pálfi György, film ce a fost proiectat la Festivalul de Film de la Cannes anul acesta, la sectiunea Cannes Classics. Filmul va fi proiectat in prezenta monteurului Lemhényi Réka, iar a doua zi studentii de la UNATC vor putea sta de vorba despre culisele montarii acestui film.

In programul SFM 2012 vor fi proiectate o selectie de 20 de filme, cu motoul „20 de ani in Bucuresti”, productii din anii 2009-2012, lungmetraje, filme documentare si scurtmetraje, oferind, astfel, posibilitatea ca iubitorii de film sa cunoasca si genurile mai putin promovate ale industriei cinematografice maghiare.

Prin ALTER-NATIVE 20, introducem un nou concept in programul SFM, acela de Festival Invitat, prezentand astfel un festival romano-maghiar. Anul acesta prezentam Festivalul International de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE din Targu Mures, care isi sarbatoreste cei 20 de ani de existenta in paralel si impreuna cu Institutul Maghiar din Bucuresti. Cu aceasta ocazie vom prezenta si o expozitie de 20 de afise ale festivalului.

Ziua de marti o dedicam anului aniversar KODÁLY cu filme despre personalitati ale lumii muzicale. In 2012 se implinesc 130 de ani de la nasterea, respectiv 45 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui compozitor, folclorist si pedagog maghiar, Kodály Zoltán, contemporan si prieten al lui Bartók Béla, creatorul bine-cunoscutei „Metode Kodály”, metoda aplicata in educatia muzicala si astazi in multe tari ale lumii, din SUA pana in Japonia.

In 2008, in cadrul Saptamanii Filmului Maghiar a fost organizata o masa rotunda pe tema coproductiilor romano-maghiare. De atunci, a devenit o traditie ca, in fiecare an, sa proiectam o coproductie romano-maghiara. Anul acesta, vom proiecta filmul regizoarei maghiare Deák Krisztina, De ce fierbe copilul in mamaliga (titlul in maghiara: Aglaja).

Filmele vor fi prezentate, in fiecare seara, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.

Selectie din programul Saptamanii Filmului Maghiar:

Miercuri, 21 noiembrie, ora 18.30

Aveam 12 ani în ’56
2006, 54 min., documentar, subtitrat în limba engleză

Regia şi scenariul: Edvy Boglárka, Silló Sándor
Consultant istoric: Rainer M. János
Montaj şi animaţie: Edvy Boglárka

Copilul de 12 ani Csics Gyula, împreună cu cel mai bun prieten al său Jancsi, au simţit în noiembrie 1956 că ceva important se întâmplă în oraş, ceva ce trebuia imortalizat. Astfel că iau hotărârea să scrie şi să deseneze totul într-un jurnal. Protagonistul documentarului este acest jurnal al lui Gyula. Lumea anului 1956, aşa cum a văzut-o atunci un copil de 12 ani, aşa cum ne închipuim acum noi, după cincizeci de ani, că a văzut-o el atunci. Filmul evocă paginile de jurnal cu mijloace specifice documentarului şi filmului de animaţie tocmai pentru a reda cât mai fidel atmosfera specială a documentului original.

Duminică, 25 noiembrie, ora 18.30

Uşa
2012, 11 min., scurtmetraj, România

Regia şi animaţia: Pál Botond
Imaginea: Méder Tamás

O doamnă în vârstă încearcă să invoce spiritul bărbatului ei decedat.

Tu ce-ai face?
2010, 15 min., film experimental, Ungaria

Regia: Takács Mária – Timár Magdolna
Imaginea: Trencsényi Klára, Timár Magdolna, Takács Mária, Major György

Scenele despre diferite minorităţi au fost interpretate de actori şi filmate cu camere ascunse. Cineaştii erau interesaţi de reacţia diferitelor grupuri de spectatori la scena dintre victimă şi provocator.

Pietre
2011, 9 min., scurtmetraj, România

Regia şi animaţia: Láng Orsolya
Imaginea: Bán Attila

Un apartament. Două femei în vârstă. O periuţă de dinţi, un rucsac. Mascare şi demascare. Ascundere şi pândire. Autoapărare şi grijă. Plecare, rămânere.
Omagiu pentru Cs. Gyimesi Éva.

Sign Out
2012, 8 min., scurt-metraj, România

Regia: Búzás Anna
Imaginea: Méder Tamás
Animaţia: Bertóti Attila

Filmul prezintă întâlnirile dintre un băiat şi o fată în diferite locuri din Cluj-Napoca. Fiecare dintre aceste locuri este o scenă pentru un joc, dar până când pot ei să se joace?

Ticket
2011, 9 min., animaţie, Ungaria

Regia: Rófusz Ferenc
Imaginea: Erdős István, Pugner Edit

Filmul urmăreşte viaţa unui bărbat din propriul său punct de vedere de la naştere până la moarte.
Apar punctele de cotitură ale vieţii care se sintetizează în existenţa eroului nostru. Mesajul filmului îl putem rezuma astfel: sensul vieţii este o viaţă cu sens!