Aldmagic Film realizează un scurtmetraj de animație despre un râs – Linxy

Linxy

În urmă cu cîteva zile vă spuneam că proiectul Linxy a cîștigat concursul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), la categoria animație. Este vorba despre un scurtmetraj de animație cu o durată de aproximativ 33 minute, regizat de Laura Tamas și Andrei Ștefan Haiduc. Aceștia vor primi 400.000 de lei de la CNC pentru realizarea short-ului. Pentru mai multe informații despre proiect, citiți interviul de mai jos cu cei doi realizatori acordat website-ului animationmagazine.eu.

Linxy este o co-producție româno-lituaniană. 90 % din producție va fi realizată de studioul Aldmagic Film din Baia Mare, România. MB „STUDIO MITKUS” din Lituania se va ocupa de realizarea storyboardului, animatics și va acoperi diferența de 10 % din resurse proprii.

DANIEL TODORAN- RAREȘ: Pe website-ul vostru se spune că proiectul va fi serial de animație tv.

În imagine: Laura Tamas
LAURA TAMÁSLAURA TAMÁS: Inițial LINXY a fost un proiect pentru serial TV, dar din păcate CNC nu finanțează seriale tv de animație. Chiar dacă la baza proiectului există deja scenarii pentru câteva episoade, am decis să particip la concursul de proiecte cinematografice cu un scenariu pentru un film de animație de scurtmetraj.

DANIEL TODORAN- RAREȘ: Ați vorbit deja cu televiziuni pentru difuzarea productiei voastre? Cu ce televiziuni?

ANDREI HAIDUC: Avem relații bune pe plan internațional. Începând cu anul 2009, pe parcursul participărilor la conferințele organizate de Asociația Europeană a Filmului de Animație am dezvoltat legături utile cu reprezentanți/ proprietari ai companiilor de distribuție și ai televiziunilor, la care vom apela la momentul potrivit.

DANIEL TODORAN- RAREȘ: Ce ați făcut la întîlnire asociației? Ați obținut finanțare prin intermediul lor? Ați găsit producători și distribuitori la întîlnirele asociației?

ANDREI HAIDUC: Nu am obținut finanțare prin intermediul lor, în schimb am obținut informații teoretice și practice inedite, inclusiv studii de caz despre industria filmului de animație: producții, bugete, distribuție, vânzări etc., și am întâlnit oameni din industrie. Dezvoltarea unei afaceri se face ieșind în lume și cunoscând oameni cu care poți colabora. Chiar dacă am avut și cheltuieli în urma deplasărilor, beneficiile sunt mult mai mari. În afară de seminarii am avut parte de mese festive și alte evenimente, organizate pentru a permite interacțiunea participanților, pentru a stimula cooperarea. Participarea României la astfel de evenimente este slabă. La o singură ediție din cele trei Cartoon Masters la care am participat, am mai întâlnit un alt reprezentant din România, pe Mihai Mitrică, directorul Festivalului Anim’est.

DANIEL TODORAN- RAREȘ: Veți avea și co-producători?

În imagine: Andrei Ștefan Haiduc
Foto_Andrei
ANDREI HAIDUC: LINXY va fi o co-producție româno-lituaniană. 90 % din producție va fi realizată de studioul ALDMAGIC FILM în România, care este și deținătorul drepturilor de autor asupra scenariului. MB „STUDIO MITKUS” din Lituania se va ocupa de realizarea storyboardului, animatics și va acoperi diferența de 10% din resurse proprii.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Despre ce este vorba? Vorbește-mi despre proiectul vostru. Vă inspirați după benzi desenate? Care?

LAURA TAMÁS: LINXY este un alergător de cursă lungă. La începutul anilor 2000, România nu avea încă un produs de succes în industria filmului de animație, mă refer la vreun personaj animat care să-i reprezinte pe copii sau tineri. Maghiarii îl aveau pe VUK, – vulpoiul care făcuse senzație în anii `80 din care dezvoltaseră o întreagă industrie și pe care l-au refăcut 3D în 2008, împreună cu americanii. Cehii aveau cârtița (Krteček) lui Zdeněk Miler, iar polonezii îi aveau pe Bolek și Lolek. Nu fac referiri la industria filmului de animație din vest deoarece a avut cu totul alte condiții de dezvoltare antreprenorială și industrială, raportat la țările estice. Așadar, mă gândisem că n-ar fi fost rău să creez un personaj care să poată fi utilizat în mai multe contexte din industria produselor pentru copii. În același timp, mă întrebam ce personaj să fie? Un animal. Animalele sunt în general iubite de copii, însă întreaga industrie a filmului abundă de ursuleți, iepurași, cățeluși și pisicuțe. În plus, voiam ceva reprezentativ pentru zona de nord-vest a Transilvaniei, care are o diversitate culturală extrem de complexă. Astfel, a luat naștere LINXY, un râs, care a fost personalizat pe placul copiilor: drăgălaș, tandru, curajos, gata de aventură, cu simțul umorului, avînd calități de lider, dar în același timp sensibil la nevoile celor din jur, mare iubitor de natură și promotor al unei vieți sănătoase, într-un mediu curat, neinvadat de om. Pentru început, am creat câteva benzi desenate, în care în fiecare episod era o poveste al cărei protagonist era LINXY. Acestea au apărut în revista cu același nume, publicată de editura Genius din Baia Mare, în ediție bilingvă, română și maghiară, susținută de Fundația Culturală Maghiară Illyés, prin Asociația Democratică a Tinerilor Maghiari. A fost primul test pentru a cunoaște reacția copiilor. Apoi, a urmat cartea de colorat ”Învață să trăiești sănătos” în care LINXY apărea în mai multe ipostaze, consumând alimente sănătoase, practicând sport, sădind arbori, fiind preocupat de igiena corporală, făcând duș, spălându-se pe mâini ș.a.m.d. Mai târziu, în anii 2010 – 2011 LINXY a devenit mascota campaniei ”Stop obesity!” promovată de Asociația România în Europa Unită, în cadrul programului TIA (Tineret în Acțiune). De asemenea, a participat la campanii de protecție a mediului înconjurător, a fost mascota campaniei ”Natura e a ta!” -, iar materialele promoționale ale campaniei au fostpublicate în limbile română și maghiară. Toate acestea însă nu acopereau nevoia lui LINXY de a deveni mult mai cunoscut decât era. Atunci am decis să scriu un scenariu pentru film de animație. Așa a luat naștere scenariul filmului ”LINXY”, al cărei autoare sunt.

DANIEL TODORAN- RAREȘ: În 2008, Antonio Banderas a produs lungmetrajul de animație The Missing/ Lynx/ El Lince Perdido (co producție Spania – Marea Britanie). Vă inspirați din această producție?

LAURA TAMÁS: Antonio Banderas este doar unul din producătorii lui ”El Lince Perdido”. Nici vorbă să ne inspirăm din această producție! LINXY a fost înregistrat la OSIM in 2005 și a circulat destul de mult în anii trecuți și în afara granițelor țării. LINXY nu are nicio legatură cu acel ”lince”, care, de altfel, face parte din specia iberică, în timp ce LINXY este eurasiatic. În al doilea rând, LINXY s-a născut cu mult înaintea acestuia și nu este un personaj creat doar pentru film. El este o marcă care poate fi utilizată în multe feluri. Scenariul lui LINXY tratează un subiect complet diferit. Forma sa grafică este cu totul alta. LINXY este umanizat, în timp ce ”lince” este un patruped care vorbește.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Veți apela și la animatori și scenariști cu experiență pentru dezvoltarea proiectului vostru?

LAURA TAMÁS: Scenariul este finalizat și a obținut cel mai mare punctaj dintre scenariile participante, 48,3 puncte din 50, maximum admise de regulamentul concursului.

Nu vom apela la scenariști. Scenariul l-am scris deja, el este finalizat și rămâne în forma de acum. La animatori vom apela la momentul potrivit în funcție de necesitățile producției. Într-o companie mobilitatea resurselor umane este imprevizibilă.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Ce tehnici de animație veți folosi?

ANDREI HAIDUC: Animații moderne, 3D, realizate pe calculator (CGI). Pentru modelarea personajelor, a scenelor si a recuzitei vom folosi Mudbox si 3ds Max. Pentru realizarea animațiilor de personaje vom folosi un sistem de captură a mișcărilor ce vor fi importate în Motionbuilder. Personajele animate, decorurile, recuzita etc. vor fi aduse în Maya unde vor fi așezate camerele și se va face randarea scenelor pe straturi. Imaginile randate vor fi compuse și îmbunătățite în NukeX unde se va face și randarea finală.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Ce infrastructură aveți?

ANDREI HAIDUC: Dotările noastre le găsiți pe aldmagic.com/ro/logistica. Grație unui proiect regional, câștigat de compania ALDMAGIC FILM, derulat prin Programul Operațional Regional pentru dezvoltarea microintreprinderilor, am achiziționat echipamente și programe IT de ultimă generație.

Una din cele mai importante resurse este profesionalismul oamenilor implicați în proiect. Suntem deschiși pentru a primi în echipa noastră și alte persoane talentate, care posedă cunoștințe solide în utilizarea programelor mai sus menționate sau echivalente. Cei interesați pot să-și trimită portofoliile pe adresa: aldmagic@gmail.com.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: De cîți oameni aveți nevoie pentru acest proiect? Căutați animatori, modelatori, etc.?

ANDREI HAIDUC: Am profitat de ocazie pentru a da șansa oamenilor pasionați din România să ne scrie. Prin intermediul Internetului și cu ajutorul softurilor specializate putem colabora cu oricine, indiferent de locația unde se află sau de timpul de care dispun. Tot timpul căutăm și vom căuta să cunoaștem oameni talentați.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Unde putem vedea un trailer/ clip?

ANDREI HAIDUC: Puteți vedea o parte din proiect realizată în 2009 cu mijloacele tehnice limitate de care dispuneam atunci pe: www.linxy.aldmagic.com. Cu dotările actuale și finanțarea CNC vom dezvolta proiectul și veți vedea ceva cu adevărat deosebit.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Ce actori își vor oferi vocile pt personajele din serialul de animație?

ANDREI HAIDUC: ALDMAGIC FILM va organiza un casting și va selecta vocea și fizionomia potrivită pentru fiecare personaj. Vom alege actorii cei mai expresivi nu doar ca voce, ci și ca mimică facială și corporală. Cu ei vom realiza capturile de mișcare și animația facială. Aceștia trebuie să lucreze în strânsă legatură cu regizorii și să fie disponibili. La Baia Mare avem actori extrem de talentați.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Din echipa voastră cine are experiență în animație?

LAURA TAMÁS: Persoanele selectate pentru realizarea filmului și-au câștigat experiența în producții internaționale, de-a lungul anilor.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Despre cine este vorba? Te rog să-mi spui în ce producție internațională au participat.

LAURA TAMÁS: Numele persoanelor selectate rămân secretul firmei. Ele se vor regăsi pe genericul filmului la momentul potrivit.

DANIEL TODORAN-RAREȘ: Cine va fi director de animație și regizor?

LAURA TAMÁS: Regizorii filmului LINXY sunt Andrei Ștefan Haiduc și Laura Tamás. Numele directorului de animație va apărea pe genericul filmului după ce se va încheia procesul de producție.