Acasă Interviuri Alexandru Eana a participat la realizarea serialelor de animatie pentru Disney Channel,...

Alexandru Eana a participat la realizarea serialelor de animatie pentru Disney Channel, Nickelodeon si Netflix

646
0

Alexandru Eana a fost animator la renumitul studio Nelvana din Canada. A participat la realizarea serialelor de animatie: Miss Spider’s Sunny Patch Friends, Handy Manny si Bubble Guppies. Toate trei productii sunt de succes, difuzate de Disney Channel, Nickelodeon si Netflix.

De asemenea, romanul din Canada a lucrat la cel mai nou serial de animatie Netflix: Colorforms (o sa fie difuzat anul viitor).

Unde ai invatat sa faci animatie?

In anii ’90, in cadrul studioului Animafilm, am inceput cu un curs de animatie clasica avandu-l ca profesor pe domnul regizor Victor Antonescu. Odata cu evolutia tehnologica si trecerea in era digitala, am facut pionierat cautand noi solutii economice si rapide pentru realizarea animatiei. Animatia 3D a aparut dupa cateva cursuri intensive si am continuat intr-un mod autodidact cu multa pasiune.

 

Cum ai ajuns sa lucrezi in industria animatiei nord americane?

Am emigrat ca multi alti romani, dupa evenimentele din anii ’90, dezamagit de schimbarile cu mult prea lente prin care trecea societatea romaneasca si mai ales lipsa dreptatii in planul justitiei. Odata ajuns pe taramul fagaduintei, am incercat sa transform visele in realitate si in parte am reusit la propriu.

Vorbeste-mi despre experienta ta din Canada.

Experienta canadiana mi-a dat posibilitatea sa constat ca, noi ca romani, nu suntem prea departe de cursul tehnologiei, iar pe plan artistic diferentele culturale se pot completa cu usurinta. Primul job a venit dupa 9 luni, la productia Monster by Mistake realizata in Houdini. Industria animatiei si de filme canadiene este foarte dinamica, iar in acest moment s-a creat ca un pol al firmelor de productie nord americane.

In ce a constat munca ta la serialele de animatie?

Layout Animation – animatia grosiera a caracterelor cu cadre diferite de camera intr-un decor prestabilit, pentru a putea urmari timingul si miscarea in cadru conform cu indicatiile din sotryboard si animatia finala care contine detalii de expresivitate si interactiune a caracterelor.

Cum arata o zi de lucru la un serial de animatie nord american?

Industria de animatie este destul de limitata pe partea de creativitate (adica animatorii nu fac ce vor in a vizualiza scenele, ci respecta indicatiile din storyboard), fiindca sunt impuse reguli stricte cu indicatii din partea directorului de productie si a clientului, care de cele mai multe ori pune accent pe calitate. De unde rezulta si produsul final al animatiei care trebuie sa fie intr-o forma uniformizata conform cu tipicul filmului de animatie la care lucreaza echipe destul de numeroase de artisti cu nivele diferite de experienta. Cel mai important element este sa se respecte termenele limita de productie si sa nu se depaseasca bugetele asumate.

Ce salariu are un animator in Canada?

Datorita contractelor de confidentialitate, nu pot divulga in mod personal cat castigam, insa banuiesc ca, salariul mediu la nivel național pentru un animator (junior) incepe de la $45.000CAD/an si urca in functie de experienta atingand si $100.000CAD/an la care se adauga mai multe beneficii (asigurari de sanatate si pensii private) platite de angajator.

Este usor sa gasesti un job la studiourile de animatie din Canada?

Este usor daca ai ce sa arati (ma refer la portofoliu). Concurenta este mare, fiindca marile orase canadiene aduna intr-un mod multicultural artisti din toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here