Andrea Preda participa la realizarea serialului de animatie Trollhunters, produs de Guillermo del Toro pentru Netflix

proanimatie.ro va prezinta o romanca care lucreaza in industria animatiei internationale. Este vorba despre Andrea Preda. Numele ei se regaseste pe genericele productiilor: Sausage Party, All Dogs Go to Heaven 2, The Pebble and the Penguin, Princess Lillifee, Friends Forever si Two Times Lotte. In prezent, Andrea participa la realizarea serialului de animatie Trollhunters, produs de Guillermo del Toro pentru Netflix.

 

Unde ai invatat animatie?

Am invatat animatie la casa de cultura din Oradea, orasul meu natal. Am fost fascinata de cursurile maestrului Zenobiu Domide.

Cind ai plecat din Romania? Cum a fost debutul tau in lumea animatiei?

In 1990 am plecat la Budapesta. Pentru primul job la un studio de animatie, am dat un test la desen care a durat 4 ore. 83 de artisti au candidat pentru doua locuri de munca la studioul de animatie. Dupa citeva saptamini de asteptare, am fost anuntata telefonic ca am primit job-ul. Am fost foarte fericita.

In Ungaria am avut posibilitatea sa particip la realizarea filmului de animatie All dogs go to Heaven 2. Cu acest prilej, am avut ocazia sa invat de la supervisori de la studioul lui Don Bluth din Irlanda.

Vorbeste-mi despre experienta ta la productia Sausage Party/ Petrecerea Cirnatilor.

A fost o experienta interesanta pentru mine. A fost pentru prima oara cind am participat la o productie animata 3D. M-am ocupat de Previz si Layout. De asemenea, am modelat personaje secundare.

Ai lucrat la multe productii de animatie germane. Te rog sa vorbesti despre aceste filme de animatie. Ce ai realizat la ele?

M-am mutat la Hamburg in 1996 pentru a lucra la productia Werner 2. Dupa aproximativ un an,  sefii au decis sa ma angajeze ca Supervisor pentru un film care a fost realizat in Taiwan – Pippi Langstrumph. Preproductia a fost realizata in Germania in colaborare cu un studio din Canada. Tebuia sa verific calitatea desenelor realizate de cincizeci de artisti. A fost foarte energizant.

Am lucrat in Taiwan la trei filme (timp de doi ani), dupa care am plecat in China pentru patru ani pentru a lucra in animatie. Am fost supervisor pentru Clean Up 2D pentru filmele: Kapt’n Blaubar, Die Ottifanten, Werner 4, Dieter-Der Film,Das Doppelte Lottchen, A case for friends si Princess Lillifee. Cind am terminat cu aceste filme, o producatoare de filme mi-a oferit posibilitatea sa fiu regizoare si supervisor la doua seriale de animatie germane.

La ce lucrezi acum?

Acum lucrez la un proiect tv pentru Netflix, produs de Guillermo del Toro – Trollhunters. Fac shot finaling. Acest lucru e mai mult tehnic si complex, mai putin artistic, dar imi place mult pentru ca absorb alte aspecte in 3D. Primul episod o sa apara pe Netflix in decembrie 2016.

 

danipredaportfolio.blogspot.com

fantazart.blogspot.com