Animatorul Michel Ocelot vine la Anim’est 2013. Aardman este studioul invitat

Anim'est 2013

În fiecare an, Anim’est aduce în fața spectatorilor o serie de invitați speciali, animatori sau producători ai unor animații celebre. Festivalul are plăcerea să vi-l prezinte în acest an pe Michel Ocelot. Celebrul regizor, animator și graphic designer francez va fi prezent la București în perioada 10-13 octombrie, toate cele șase lungmetraje ale sale precum și o selecție de 8 scurtmetraje urmând a fi proiectate.

Născut în 1943, Michel Ocelot a urmat studiile unor instituții precum Școala regională de Arte Frumoase din Angers, Școala Națională Superioară de Arte decorative din Paris sau Institutul de Arte din Los Angeles. Deși folosește stiluri și tehnici diferite de animație, Ocelot nu renunță niciodată la lumea fantastică. Prințese medievale, zâne, vrăjitoare, filmele lui Ocelot trimit spectatorii în călătorii pe tărâmuri magice, oferindu-le povești pline de imaginație.

Regizorul ajunge în atenția publicului cu Kirikou et la Sorcièr/ Kirikou şi vrăjitoarea, primul lungmetraj din carieră, distins cu Premiul pentru cea mai bună animație la Annecy în 1999 și Cel mai bun lungmetraj animat la Premiile britanice din 2002. Au urmat Princes et Princesses/ Prinţi şi Prinţese, o selecţie de poveşti străvechi redate prin siluete, şi Kirikou et les Bêtes Sauvages/ Kirikou şi animalele sălbatice. În 2006 termină cel de-al patrulea lungmetraj, Azur et Asmar, prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, iar în 2011, Les Contes de la nuit/ Tales of the Night / Poveşti în miez de noapte a fost selectat în competiţia celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Cel mai recent film de lungmetraj este Kirikou et les hommes et les femmes/ Kirikou and the Men and Women / Kirikou, bărbaţii şi femeile, nominalizat la Premiile Cesar în 2013.

Unul dintre cele mai renumite studiouri din lume vine la Anim’est 2013. Ce au în comun Chicken Run, The Curse of the Were-Rabbit, Flushed Away, Shaun the Sheep? S-au bucurat de un imens succes în rândul publicului și sunt toate create de studioul Aardman. Pe lângă filme, studioul produce în fiecare an în jur de 75 de reclame comerciale, utilizând o varietate de tehnici de animație.

Având 10 nominalizări și patru distincții la Oscar, Aardman a fost creat în 1972 de Peter Lord și David Sproxton, ca un proiect cu buget redus, din dorința celor doi animatori de a produce un film animat. Au început o colaborare de succes cu Nick Park, pe vremea când acesta lucra la filmul său de școală A Grand Day Out, film avându-i ca personaje principale pe Wallace și Gromit, două nume ce aveau să cunoască celebritatea. The Wrong Trousers (r. Nick Park) prima animație de 30 de min a studioului, a câștigat peste 30 de premii, printre care și Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj animat. În 1995, Aardman produce un alt titlu premiat cu Oscar, A Close Shave (r. Nick Park), ce avea să confirme reputația studioului.

Publicul se va bucura de o zi cu totul specială dedicată studioului, duminică, 6 octombrie, la Cinema Patria, între orele 12.30-00.00. Vor putea fi vizionate scurtmetraje din primii ani ai studioului, dar și din perioada în care Aardman devenise un nume important în lumea animației. Celebrii Wallace and Gromit nu puteau lipsi din retrospectivă, aventurile lor vor putea fi urmărite în A grand day out, The Wrong Trousers, A Close Shave, A Matter of Loaf and Death și The Curse of the Were Rabbit. Chicken Run (r. Peter Lord, Nick Park), primul film de lungmetraj al studioului și un succes de box office, și The Pirates! Bands of Misfits completează selecția de filme din cadrul zilei dedicate studioului Aardman.

Festivalul invitat al ediției de anul acesta este din Olanda – KLIK! Amsterdam Animation Festival. Festivalul fondat în 2007 este organizat de fundația KLIK!, dedicată recunoașterii filmului de animație ca formă de artă de sine stătătoare și dezvoltării sale în Olanda. Un bloc de scurtmetraje din festival, selectate de co-directoarele festivalului, Yvonne van Ulden și Lesley van der Woude, va fi proiectat la Anim’est 2013.