Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est de la Chișinău va avea loc în perioada 1-4 noiembrie, la Cinema Odeon. Organizatorii promit un nou festin cinematografic, din care nu vor lipsi premierele absolute sau proiecțiile speciale. Creepy Animation Night, noaptea de scurtmetraje animate neconvenţionale şi bizare dublate de live act audio-vizual, va provoca și în acest an imaginaţia şi simţurile spectatorilor din Republica Moldova.
Prima ediție Anim’est Chișinău din 2011 a adunat în cele patru zile de proiecții și evenimente peste 3.500 de oameni. 135 de filme din 28 de țări au fost proiectate în cadrul ediției speciale organizate de cel mai important festival de film din Bucureşti, iar spectatorii din Moldova au avut parte și de experiența Creepy Animation Night.
Succesul de care s-a bucurat prima ediție a festivalului de la Chișinău, reacțiile extrem de bune din partea spectatorilor au încurajat organizatorii să continue proiectul și anul acesta.
Scurtă declarație a lui Laurențiu Brătan, președintele Asociației ESTENEST: „E pentru noi o experiență extrem de placută să vedem entuziasmul cu care publicul din Chișinău vine la festival. Dorim foarte mult să organizăm acest festival și în anii următori!”
Programul Anim’est Chișinău 2012 include o retrospectivă specială, dedicată unuia dintre marii maeștri ai animației japoneze și modiale: Hayao Miyazaki. Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, Miyazaki este un animator apreciat pe plan internațional, filmografia lui fiind dovada unei imaginații debordante și uimitoare. Succesul filmelor sale i-au atras animatorului japonez comparații cu Walt Disney, Nick Park sau Robert Zemeckis.
Miyazaki își începe cariera de animator în 1961, când se alătură studiourilor Toei Animation. A lucrat la o adaptare a Comorii din insulă intitulată Dobutsu Takarajima şi la un serial TV inspirat de Heidi. A debutat ca regizor în 1978 și a înregistrat un succes internațional cu Nausicaä of the Valley of the Wind. În 1985 pune bazele studiourile Ghibli. Unul dintre cele mai aclamate animații ale sale rămâne Spirited Away, care a spart toate recordurile de încasări în Japonia şi a câştigat o mulţime de premii, printre care Ursul de Aur la Berlinala din 2002 şi Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în 2003. Un alt film apreciat a fost și Castelul umblător al lui Howl, prezentat în premieră mondială la Veneţia, și unul dintre cele mai de succes filme din Japonia.
Cinefilii din Chișinău se vor mai putea bucura și de Ponyo, Animația Anului la cea de-a 32-a ediție a Premiilor Academiei de Film Japoneze; de Porco Rosso, aventurile unui pilot profesionist al anilor ’20, care, în urma unui blestem, a fost transformat într-un porc; sau My Neighbour Totoro, povestea a două surori care se mută împreună cu tatăl lor în ceea ce pare a fi o casă bântuită. Cele două îl întâlnesc pe Spiritul Pădurii și află că nu toate spiritele sunt înfricoșătoare.
Eveniment organizat de Asociația ESTENEST și Asociația ALTFilm
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Cu sprijinul:
Fundația Japonia, Primăria Municipiului Chișinău, ICR Chișinău, Moldova Film