Cel mai nou lungmetraj de animatie sud american – Selkirk, adevaratul Robinson Crusoe – luni la Anim’est

După un weekend intens, în care filmele de animație și evenimentele speciale au ținut companie cinefililor din capitală, se anunță o săptămână la fel de plină.

Luni, 8 octombrie, începe competiția! La ora 18:00, la Cinema Studio, primul bloc de scurtmetraje aduce 9 titluri premiate și apreciate, printre care Pierdut și regăsit al lui Joan C. Gratz ( prezentă la Anim’est 2011), Barul lui Joseph Pierce direct de la Annecy, Pantofarul de David Doutel și Vasco Sá, prezentat și premiat la o serie de festivaluri importante de animație (Annecy, Monstra Lisboa) sau Cine rezistă cel mai mult (r. Gregorio Muro), un joc de copii periculos.

De la ora 20:00 spectatorii vor face cunostință cu Selkirk, adevăratul Robinson Crusoe. Mercenar pirat, faimos pentru încăpăţânarea şi egoismul său, Selkirk este ofiţerul navigator al galionului britanic Esperanza. Vasul navighează în Mările Sudului în căutare de comori, iar în absenţa inamicilor, echipajul îşi omoară timpul cu jocurile de noroc. Falit, deloc iubit de echipajul său şi de căpitan, Selkirk este abandonat pe o insulă pustie, unde învaţă să lase la o parte dorinţa de răzbunare şi să privească lumea cu alţi ochi.

La Cinema Patria, Stuttgart Animation Film Festival, unul din cele mai importante festivaluri de profil din lume prezintă la Anim’est de la ora 16:30 o selecţie de scurtmetraje alese pe sprânceană din competiţia sa.

De la 18:30, tot la Patria, va putea fi urmărit un titlu de referință pentru cariera lui Jiri Trnka, Privighetoarea împăratului, după o poveste de Hans Christian Andersen, despre cântecul unei privighetori care îl învaţă pe împărat să se revolte împotriva protocolului rigid din lumea sa pe cât de sclipitoare, pe atât de superficială.

De la 22:30, poate fi urmarit calupul 3 de scurtmetraje din sectiunea Animash (ex Mozaic).

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.animest.ro.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 5-14 octombrie, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy şi al SmartPoint.