Competiția românească și Șuie Paparude miercuri, la Anim’est

Miercuri, 10 octombrie, la Studio este ziua animației germane. Ulrich Wegenast, unul dintre cei mai apreciați curatori de film animat, a selectat Zeitgenossen, o selecție de scurtmetraje din 1988 până azi (ora 16:00). Printre ele, se numără Balance (r. Wolfgang and Christoph Lauenstein), distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 1989 și The External World (r. David O’Reilly), câștigătorul Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la Anim’est 2011.

De la ora 18:00, spectatorii își dau întâlnire cu Echipa Trăsniților- niște animale simpatice salvează jungla de la secetă, iar regizorul filmului, Reinhard Kloos, le va povesti celor prezenți despre cum se face un lungmetraj de succes internațional.

La 20:00, la Studio, Jean Pierre Lemouland, fondatorul unuia dintre cele mai mari studiouri de animație din Franța, JPL Films, va fi protagonistul unei prezentări speciale din cadrul festivalului.

Scund, chel și gras, unul dintre cele 5 titluri prezente în competiția de lungmetraj, vine la Studio de la ora 22:00. Încă virgin, de vârstă mijlocie, Antonio Farfán acceptă statutul de ţintă a ironiilor colegilor de muncă şi se lasă exploatat financiar de propriul frate. Situaţia se schimbă atunci când noul şef, care îi seamănă uimitor, îl tratează cu bunăvoinţă. Un curs de dezvoltare personală îi dovedeşte că schimbarea este inevitabilă, dar că trebuie să înveţi să o foloseşti în avantajul tău.

La Cinema Patria începe competiția românească. De la 20:30, vor putea fi urmărite cele 21 de titluri autohtone, în prezența realizatorilor. Doi dintre animatorii care au concurat anul trecut în această secţiune se întorc – Andra Berilă, cu Cloudman şi Török Tihamer cu Playground. Codrin Iftodi, monteurul deja celebrului Outrageously Disco, concurează cu Mobilfonul / The Mobilphone, iar The Little Dark de Victor Ionescu este prezent atât în Competiția românească cât și în Balkanimation.

O secţiune tradiţională şi urmărită din programul festivalului, Competiţia Naţională este menită să ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animaţie contemporan produs în România. Misiunea Anim’est de resuscitare şi de promovare a filmului românesc de animaţie se face simţită atât prin numărul de filme înscrise care crește de la an la an cât și prin performanțele animatorilor români (premii la festivaluri internaționale, participări). În plus, trei dintre cursanții primei ediții a atelierului de film de animație Animation Worksheep sunt în acest an prezenți la Anim’est în competiția românească: este vorba despre animatorii Ana-Cătălina Dobrescu, Codrin Iftodi și Gabriela Mateescu.

De la ora 22.00, un concert marca Șuie Paparude va zgudui Clubul Control. Trupa a debutat în toamna anului 1993, într-o atmosferă alternative – new-wave, și se numără printre pionierii muzicii electronice din România. În prezent, Șuie Paparude au la activ șapte albume, mii de concerte susținute în fața a milioane de fani și un statut de formație cult pentru publicul tânăr din România.
În cadrul concertului de miercuri seară vor putea fi ascultate atât hituri cât și piese nou-nouțe de pe noul album al trupei care va fi lansat în curând. Prețul unui bilet este de 15 lei.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 5-14 octombrie, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.