Cronica de film: Brave/ Neînfricată

Prințesele Disney se reinventează cu ajutorul Pixar

După şase ani de la achiziționarea studioului de animație Pixar de către compania Walt Disney, mascota Luxo Jr. – celebra lampă de birou, care însoțește logo-ul Pixar – se regăsește pe cea mai nouă producție cinematografică – Brave/ Neînfricata. De această dată, nu mai este vorba despre un lungmetraj de animație cu personajele arhicunoscute din universul Pixar: jucăriile, mașinile, animalele, supereroii și monștrii. Posibil influenţați de universul Disney, Pixar debutează în lumea poveștilor cu prințese, cu producția Brave/Neînfricata, regizată de Mark Andrews, Brenda Chapman și Steve Purcell.


Trailer Brave – subtitrat in limba romana

Conform informațiilor din presa străină, Pixar a avut nevoie de şapte ani pentru a lansa Brave, un lungmetraj de animaţie care va fi proiectat de vineri, 17 august, şi pe marile ecrane din România. A fost un proces lung pentru un film care a dat numeroase dureri de cap directorilor de studiouri, mult timp nesatisfăcuţi de acest proiect. După cinci ani de concepţie şi dezvoltare, Mark Andrews a preluat frîiele proiectului din mîinile Brendei Chapman – o veterană în domeniul animaţiei, care a lucrat la Disney şi DreamWorks Animation, înainte de a ajunge la Pixar.

Animatorul George Aleco Sima, românul care lucrează în industria animației din SUA, consideră că filmul de animație Brave nu aduce nimic nou. „Este vorba doar despre faptul că este un personaj feminin în rolul principal – o premieră pentru Pixar. Filmul are un mesaj feminist. Este despre femeia care vrea să fie tratată în mod egal cu bărbatul atît în societate, cît și în filme. Atuul producției Pixar este calitatea animației faciale – în mod special în cazul personajului vrăjitoarei, care se ridică la nivelul fluidității animației 2D din trecut a filmelor Disney, sau a producțiilor 3D, precum Mega­mind, realizată de DreamWorks Animation.



Filmul Brave este destul de bun și antrenant. Caracterul fetei amintește un pic de caracterul fetei din filmul de animație DreamWorks, How to Train your Dragon. Este interesant că Pixar a renunțat la regizoarea Brenda Chapman în perioada realizării producției. Decizia studioului a venit după ce Brenda reușise să realizeze o treime din producția filmului. După schimbarea ei, au refăcut complet povestea. Unii spun că este vorba despre clica de «good old boys club», cu toate că Brenda a avut încă dinainte o carieră destul de frumoasă. Cu toate acestea, numele ei se regăsește pe genericul filmului ca regizor“.

George Aleco Sima a lucrat la Industrial Light & Magic și la sucursala Disney – Image Movers Digital. Animatorul român a făcut animație și modelaj la filmele: Men in Black 1 și 2, Spawn, Jurassic Park 2 și 3, Mummy Re­turns, Hulk, Star Wars 2 și 3, War of the World, Pirates of the Caribbean 2 și 3, Transformers 1 și Avatar. De asemenea, românul din industria animației americane a lucrat la cele două filme de animație produse de Robert Zemeckis: A Christmas Carol și Mars needs Moms.

Pixar a creat o prințesă băiețoasă

Brave, cea mai nouă animaţie marca Pixar, a debutat vitejeşte în box-office-ul american ajungînd la încasări de aproximativ 175 de milioane de dolari americani, în doar două săptămîni de la lansarea în cinematografele din Statele Unite ale Americii. Mai mult decît atît, Brave este cel de-al 13-lea film Pixar care ajunge pe locul întîi în box-office-ul american. Astfel, prin Brave, studiourile de producţie cinematografică Disney au fost primele care au atins pragul de 1 miliard de dolari în încasări, de la începutul anului 2010 pînă acum.

Cum era de așteptat, opiniile legate de această producție nu au întîrziat să apară, cele mai dure aparţinînd publicației Entertainment Weekly, care sugerează că prințesa Merida ar putea fi considerată primul personaj de animație gay. Cei care vor vedea filmul vor observa că etichetarea prinţesei ca lesbiană este nedreaptă. Articolul a reușit să îi înfurie pe fani, care cred că autorul transformă o poveste accesibilă tinerilor într-una deplasată și că s-a creat un scandal nefondat, fără să se bazeze pe ceva real.

„Să fie clar. Merida nu este în totalitate o lesbiană. Nimic din poveste nu arată că ea este atrasă de alte femei. Totuși, de ce susțin aceste lucruri? Joacă un rol la care te așteptai: fiica nedorită, logodnica ascultătoare. Pasiunile nepotrivite pentru o prințesă, cum ar fi trasul cu arcul, escaladările, atrag un grup de privitori gay care se simt diferiți de cei din jur. Și urăște căsătoria sau cel puțin nu este atrasă de cei trei pretendenți pe care îi are. Cu siguranță nu arată precum Ariel, din Mica Sirenă, sau ca Alba ca Zăpada“, a explicat Adam Markovitz, autorul cronicii din Entertainment Weekly.

Este adevărat că Merida este o prințesă atipică. Nu seamănă cu prințesele din universul Disney. Este o fată băieţoasă şi foarte temperamentală, care respinge toate tradiţiile familiale, mai ales căsătoria cu unul dintre moştenitorii unui clan puternic din regat.
Hotărîtă să schimbe ideile şi mentalitatea mamei sale Elinor, o păstrătoare a tradiţiilor, Merida îi cere ajutorul unei vrăjitoare, care va arunca asupra reginei un blestem pe cît de puternic, pe atît de neaşteptat, care o va obliga pe Merida să îşi revizuiască priorităţile.

Brave se apropie de mesajul producțiilor cinematografice live action care vorbesc despre situația familiei americane contemporane. Cred că povestea a fost doar „ambalajul“, pentru a se putea vorbi despre relaţia mamă-fiică şi despre familie. Deşi este conceput sub forma unei călătorii iniţiatice, Brave abordează şi alte teme precum evoluţia personală, acceptarea celor din jur şi preţul care trebuie plătit pentru a ajunge la maturitate. Tema transformării omului în urs se regă­sește în filmul de animație Disney Fratele urs.

Vă vor plăcea părul roșcat și accentul scoțian ale Meridei. De asemenea, o să îi îndrăgiți pe frații prinţesei. Vă vor plăcea toate personajele. De asemenea, vă vor încînta peisajele din film. Prin filmul Brave, Pixar speră să facă uitată contraperformanţa peliculei Cars 2 (2011), cel mai recent film al său. Cars 2, desfiinţat de criticii de specialitate şi neselecţionat la Oscaruri, a generat încasări de „doar“ 550 de milioane de dolari pe plan mondial, reprezentînd o jumătate dintre încasările aduse de Toy Story 3 (2010).

Filmul de animaţie Brave îi este dedicat lui Steve Jobs, cel care a cumpărat Pixar în 1986.

Update: Paula Seling a fost abordată în acest an de producătorii Disney Pixar, pentru a interpreta o piesă de pe coloana sonoră a animației Brave. Chiar pot zbura/ My Spirit Flies este o baladă cu influențe celtice, la care solista a colaborat cu Patrick Doyle, Jacek Kosciuszko și Michal Jaskulski. Videoclipul piesei, realizat la studiourile Disney din Polonia, în apropierea castelului Bobolice de lângă Kayowice, a fost lansat recent, și o surprinde pe Paula într-un decor de basm.

Animația va include varianta în limba engleză a piesei, iar varianta în limba română va putea fi auzită în filmul dublat. În viitorul apropiat, cântăreața plănuiește să includă piesa într-un concert de orchestră, un proiect care va cuprinde doar muzică de film.

Sursă imagini: Forum Film România, distribuitorul producţiei Disney Pixar, Brave/ Neinfricata – neinfricata.ro