După o vizionare a DVD-ului cu partea a treia a filmului de animație Ice Age, fiica mea a început să-mi povestească în felul ei ceea ce a înțeles din film, încercând să creioneze o poveste într-o pantomimă specifică vîrstei ei. Mimica ei este expresivă, ușor de înțeles, cel puțin pentru mine ca tată. Încerc să-mi imaginez la ce se gîndește. Oare își crează un univers a ei, cu multe personaje îndrăgite, prezentate ca un puzzle, realizând mii de povești în imagini, decupând și montând fiecare colțisor al imaginației ei? Posibil ca ea să-și creeze adevăratele producții ale imaginației – fantasy-uri personalizate, greu de înțeles pentru noi adulții.
“Cronica” fiicei mele se sfîrșește în momentul în care rostește pentru prima oara numele personajului “Manny” din Ice Age. Pentru mine ca tată înseamnă foarte mult. Fiica mea, Anabela, la doar un an și zece luni, vorbește mult, dar în limbajul bebelușiilor, vocabularul ei rezumându-se doar la cuvintele: “mama”, “tata”, “da”, “nu”, “oșu” (roșu), “doctor”, “baba”, “gri”, “ișine“ (vișine) și mai nou – numele personajului “Manny”.
În momentul în care butonez telecomanda tv și ajung la canalele de știri tv, la emisiunile despre dezbateri politice, prințesa mea gesticulează în sens negativ și spune “nu” hotărît, arătîndu-mi cu mîna spre cutiuța fermecată cu butoane pentru a schimba postul tv, rostind numele “Manny” în timpul sunetelor zgomotoase provenite de la “mamuții” clasei politice.
Îmi aduc aminte că, în anii ’90, moderatorii tv vorbeau și despre lumea filmelor de animație. Într-o emisiune de cultură muzicală, Iosif Sava și invitații săi dezbăteau legăturile muzicii cu universul desenelor animate. În altă emisiune tv, Viorica Bucur îi încuraja pe cei mici să facă un partid al desenelor animate. În acele vremuri tulburi, doar mineriadele și golaniada întrerupeau difuzarea serialelor de animație la televiziunea publică română. Nu există informații despre audiențele serialelor de animație de la TVR din anii ‘90. Se bănuiește doar că erau foarte mulți telespectatori în fața micilor ecrane în timpul difuzării desenelor animate, la ora șapte seara.
Revenind la Ice Age, știați că românii au vrut să realizeze un film de animație care să se inspire din această franciză? Imediat ce a fost lansata prima parte a producției Ice Age, în anul 2002, un investitor din domeniul telecomunicațiilor s-a arătat interesat să producă un film de animație românesc care să se apropie ca tehnică de animație cu cea din Ice Age. Era vorba despre un țînțar care călătorea în timp, atingând pavajul cu marmura plină de fosile vechi de 180 de milioane de ani din stația de metrou Politehnica. Personajul creat de români, ajuns în perioada preistorică, avea tot felul de peripeții pe o insulă cu dinozauri pitici. Proiectul cinematografic se numea Insula Transilvania. Din păcate, filmul de animație românesc nu s-a mai finalizat.
A patra parte a francizei Ice Age vine la zece ani distanță de la primul film. Încă de la început, el a fost o franciză definită de eroii ei – mamutul Manny, tigrul preistoric Diego și leneșul Sid, fiecare în parte caracterizat de propriile trăiri și experiențe. La început sînt străini unul de celălalt, dar pe parcurs devin o familie. Seria Ice Age este construită în jurul ideii de familie, iar cele trei personaje principale știu care este diferența dintre un grup și o familie. „Ne putem baza unul pe celălalt” este replica lor preferată în ciclul Ice Age.
Cei care au văzut cele trei părți și scurtmetrajele de promovare a seriei își aduc aminte de simpatica veveriță Scrat. Nu există film din seria Ice Age fără acest personaj preistoric, obsedat să colecționeze ghinde, riscîndu-și viața pentru a le obține. Scrat se află permanent în căutarea unei ghinde, pe care vrea fie s-o mănînce, fie s-o ascundă undeva. De fiecare dată, veverița are probleme.
În Epoca de gheață 4: Continente în derivă, despre care se zvonea că va fi o poveste, cu titlul Ice Age: Th4w, cu Manny, Sid, Diego și Scrat blocați în blocuri de gheață și dezghețați accidental într-un muzeu din zilele noastre, goana frenetică a lui Scrat după ghinda blestemată are consecinţe care schimbă întreaga lume – un cataclism continental ce naşte cea mai mare aventură din toate timpurile pentru Manny, Diego şi Sid. Aici, Sid face echipă cu arţăgoasa Buni, iar turma se întîlneşte cu o menajerie pestriţă de piraţi care vor să-i împiedice să se întoarcă acasă.
În noul Ice Age, Buni – bunica leneșului Sid – este cel mai amuzant personaj. În concepţia designerului de personaje Peter de Sève, Buni are blană lungă şi urît mirositoare, nu are dinţi, are riduri şi un animal de companie invizibil pe nume Precious. Iar Buni aduce momente superbe şi neaşteptate de comedie în toată aventura turmei. Nu ştii niciodată ce urmează să spună, comentariile făcute de Buni sînt puţin pe lîngă, puţin deplasate, dar întotdeauna amuzante. Fără Buni, Ice Age 4 ar fi fost etichetat ca o parodie la adresa francizei Disney, Pirații din Caraibe: avem aici parte de pirați, certuri între tată și fiică, parcă ruptă din serialele Disney Channel, urmate de reîntregirea familiei – totul integrat temei-clișeu, sfîrșitul lumii. Pînă la urmă, însă, filmul, regizat de Steve Martino și Mike Thurmeier, este animația 3D ideală, cu umor „răcoritor“ pentru această vară.
Ice Age (2002) este prima producție cinematografică de lungmetraj animat din cele șapte realizate pînă acum de Blue Sky Studios, înființat în 1987, unul dintre primele studiouri ce a produs animații generate pe calculator, cofondat de regizorul Chris Wedge. La început, filmul a fost gîndit ca o dramă, dar studiourile Fox s-au opus. Wedge (54 de ani), „părintele“ Epocii de Gheață și vocea veveriței preistorice, lucrează în prezent la o nouă animație, Leaf Men, produsă de 20th Century Fox Animation.
*Bloguri si website-uri care au scris cronici despre Ice Age 4:
Filmreporter.ro, Cinemagia.ro, blogul “Mai bine ca ieri”, nzherald.co.nz, filmink.com.au, nypost.com, blogs.indiewire.com/leonardmaltin, tri-cityherald.com, 7mpictures.com, antagonie.blogspot.ro, europe.real.com/video/blog, susangranger.com,
northshoremovies.wordpress.com, guardian.co.uk, cinemalogue.com, aalbc.com, arkansasonline.com,
sltrib.com, popmatters.com, atlanticcityweekly.com, newsreview.com, reeltimes.blogspot.ro, newsday.com,
nj.com, film.com, villagevoice.com, theatlantic.com, thesun.co.uk, screencrush.com, huffingtonpost.com
*Si Cristian Manafu a scris despre Ice Age 4.
*Au mai scris: Violeta Loredana Pascal, prwave.ro si George Hari Popescu, cyberculture.ro