Cronica de film: Lorax. Protectorul pădurii/ Dr. Seuss’ The Lorax

Lorax. Protectorul pădurii a ajuns și într-un multiplex construit la marginea Capitalei, pe locul fostei păduri

Nu știu dacă prezența sa va opri defrișarea pădurilor din România, dar este posibil ca spectatorii prezenți la film să conștientizeze mesajul ecologic. Lorax. Protectorul pădurii, regizat de Chris Renaud (Despicable Me) și Kyle Balda, este o producţie realizată de Illumination Entertainment, studioul care a creat Despicable Me/Sînt un mic ticălos și Hop.

Filmul este o aventură comică și emoționantă, care aduce în prim-plan importanța păstrării unui echilibru între natură și progres. Animația gravitează în jurul lui Lorax, simpaticul personaj care înfruntă orice opreliști pentru a proteja copacii și animalele care locuiesc pădurea. În box office-ul românesc, filmul de animație 3D Lorax. Protectorul padurii este pe locul 3.

Producătorul filmului este Chris Melandri, cel ce a condus 20th Century Fox Animation. Chris Melandri a creat în 2007 Illumination Entertainment. În 2010 a lan­sat blockbusterul Despicable Me, urmat în 2011 de Hop. La Fox, Melandri a supervizat divizia de animaţie a studioului, fiind producător executiv la Ice Age, Ice Age: The Meltdown, Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!.

www.theloraxmovie.com

Animația pesonajelor și grafica pe computer au fost realizate de recenta achiziție făcută de Illumination, compania pariziană de animație Illumination Mac Guff, care a lucrat și la Despicable Me. Realizatorii au avut greaua sarcină de a adapta desenele unidimensio­nale din carte, într-o manieră care să păstreze autenticitatea poveștii, dar care să ofere pu­blicului o experiență unică. Echipa de animatori a trebuit să lucreze ca o mașinărie pusă perfect la punct; s-a lucrat simultan în Franţa și în America; la un moment dat erau implicați 350 de oameni. S-a lucrat cu o mare parte din echipa care a realizat și Despicable Me.

Autorul cărții după care a fost făcut filmul de animație, Theodor „Dr. Seuss“ Geisel, este unul dintre cei mai prolifici autori de cărţi pentru copii din toate timpurile, publicat în 95 de ţări şi tradus în 17 limbi. Autorul şi-a început cariera în publicitate, fiind şi caricaturist politic. În 1960, acesta explica interesul pentru literatura de copii: „În aceste zile de tensiune şi confuzie, scriitorii încep să înţeleagă potenţialul pe care cărţile pentru copii îl au faţă de orice altă formă de literatură“.

Lorax s-a născut în 1970, cînd soţia scriitorului, Audrey Geisel, l-a încurajat pe acesta să plece într-o călătorie în Africa Răsăriteană, pentru a lua o pauză de la stresul cotidian. Acolo, în Serengeti, Dr. Seuss a găsit inspiraţia pentru a crea îndrăgitul personaj care avea să facă istorie. Seuss a scris 90% din carte într-o singură după-amiază, inspirat fiind de vederea unei turme de elefanţi care traversau munţii africani. Copacii din Serengeti l-au inspirat pentru pufoşii copaci mătăsoşi Truffula. Autorul a dedicat cartea soţiei sale, Audrey, precum şi celor două fiice ale lor, Lark şi Lea. Publicată în 1971, cartea a fost una vizionară, căci explozia ecologică avea să ia naştere un deceniu mai tîrziu, cînd avea să vină şi vremea succesului cărţii. The Lorax a devenit de atunci una dintre poveştile de bază pentru copii din toată lumea, cartea fiind inclusă în „Educator’s All Time Top 20 List of Children’s Books“. Dintre cele peste 40 de vo­lume scrise pînă 1991, anul decesului său, The Lorax este favorita declarată a scriitorului.

Sursa video: contul de YouTube al companiei Universal Pictures