Cronica de film pentru DVD-ul Sta sa ploua cu chiftele

Sta sa ploua cu chifteleEmpire Film a relansat DVD-ul/ Blu-Ray-ul Sta sa ploua cu chiftele/ Cloudy With a Chance of Meatballs.

Sta sa ploua cu chiftele, realizat de Sony Pictures Animation, a debutat in 1978 sub forma unei carti pentru copii, scrisa de Judi Barrett si ilustrata de Ron Barrett, care s-a vandut in peste un milion de exemplare. Avand un stil sarmant si imagini extrem de inventive, un umor absurd si o idee fantastica – un orasel in care mancarea cade din cer!

Pentru inspiratie, realizatorii filmului au luat ca reper ilustratile lui Miroslav Sasek, ale carui numeroase carti din anii 1950 (printre care se numara This is Paris, This is London, This is New York, etc.) abordeaza un stil grafic modern. Realizatorii s-au mai inspirat si din Muppets, ale caror gesturi exagerate si stupide le-au aratat cum trebuie sa se miste personajele lor.

Realizatorii s-au inspirat si din carte, recreind cele mai memorabile imagini ale sale – un jeleu urias, o clatita gigantica care cade peste scoala acoperind-o, o naveta-sandvis care zboara peste oras si alte imagini de genul acesta care au fost preluate de autorii filmului pentru a broda noi povesti in jurul lor.

Pentru a crea o poveste originala in film, realizatorii au inventat si personaje noi. In centrul povestirii din Sta sa ploua cu chiftele se afla Flint Lockwood, inventatorul incepator, care-si doreste sa inventeze ceva ce-i va face fericiti pe locuitorii orasului. Iar orasul lui Flint este intr-adevar nefericit – dupa inchiderea fabricii de conserve de peste, locuitorii orasului nu mai au nimic de mancare in afara de cateva conserve de sardele. Asa incat Flint trebuie sa inventeze ceva pentru a rezolva aceasta problema – o masinarie care sa preschimbe apa in mancare.

Phil Lord si Christopher Miller au debutat regizoral cu acest film. Cei doi au început să se ocupe de acest gen cinematografic din studentie, cand au facut scurtmetraje de animatie. Pornind de aici, ei au creat un serial animat pentru MTV, „Clone High”, iar mai apoi o comedie live-action, „How I Met Your Mother”.

Pentru realizarea animatiei in cazul unui burger care cade din cer, fiecare ingredient – salata verde, felia de rosie, castravetele murat, ceapa, etc. – au fost create separat pe calculator.

In privinta luminilor, echipa de productie a folosit un sistem de iluminare denumit Arnold, pe care l-au mai folosit si in cazul filmului Monster House, care a fost nominalizat la premiul Academiei, la categoria cel mai bun film de animatie. Pana la acel moment, filmele de animatie erau iluminate din ambele parti, iar imaginea era compusa ulterior. Desi era functional, procesul era foarte laborios. O data cu Arnold, sistemul de iluminare a inceput sa imite mai bine imaginea live. In loc de puncte de lumina, animatorii puteau sa foloseasca acum zone mai extinse de lumina. Iar in loc sa surprinda lumina directa, Arnold le permitea acum sa surprinda lumina reflectata de obiecte. Cu ajutorul acestui sistem de iluminare, realizatorii sunt capabili sa creeze secvente mult mai complicate.

„Acest film de animatie este o insiruire de exemple de animatie demne de studiat”, a afirmat un animator roman care lucreaza in industria animatie internationale. Acesta a adaugat ca in prima parte sint scene cu putine personaje si cu gesturi ce pot servi ca ghid pentru animator.

„In filmul de animatie Sta sa ploua cu chiftele sint scene unde animatia e simpla si fara complicatii. Este un exemplu bun pentru a invata animatie”, a declarat animatorul roman.