Disney+ nu cenzureaza. Productile clasice sunt disponibile la sectiunea Animatii

E isterie pe retelele de socializare! O stire falsa difuzata la nivel international a ajuns subiect de dezbatere. Conform televiziunii Sky News (canal tv preluat de compania Walt Disney), platforma de streaming Disney+, a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme clasice de animatie, precum Pisicile aristocrate, Dumbo sau Peter Pan, din cauza unor scene cu ‘stereotipuri ori prejudecati rasiale’.

Aceste filme nu mai sunt afisate in sectiunea Copii a platformei, dar sunt la Animatii, insotite de un avertisment referitor la descrierile negative prezente in respectivele productii clasice.

Despre Pisicile aristocrate: ‘Pisica este infatisata drept o caricatura rasista a persoanelor din estul Asiei cu trasaturi stereotipice exagerate precum ochi obligi si dinti proeminenti. Ea canta intr-o engleza prost vorbita interpretata de un actor alb si canta la pian cu betisoare chinezesti’.

Despre Dumbo: ‘Ciorile si numarul muzical omagiaza spectacole rasiste in care interpreti albi cu fetele innegrite si in haine zdrenturoase imitau si ridiculizau sclavii africani de pe plantatiile din Sud. Liderul grupului lui Dumbo este Jim Crow, acesta avand numele legilor care au impus segregarea rasiala in sudul Statelor Unite’.

Despre Peter Pan: ‘Filmul infatiseaza persoanele amerindiene intr-un mod stereotipic care nu reflecta nici diversitatea persoanelor amerindiene nici adevaratele lor traditii culturale. Le arata vorbind intr-o limba neinteligibila si se refera in mod repetat la ele drept piei rosii.’

Despre Piratii Paradisului: ‘Piratul care provoaca familia Robinson este infatisat ca o amenintare straina stereotipica. Multi apar cu fetele vopsite in galben sau maro si sunt costumati intr-o maniera exagerata si inexacta (…) pentru a le intari barbarismul si altfelul.’

Criticul de film Irina Margareta Nistor considera argumentele stupide si ridicole. ‘Mi se pare o exagerare. Asa, absolut in orice poti sa gasesti cate ceva, daca ne straduim, mai ales astia care am prins si pana in 1989, stim foarte bine sa gasim absolut oriunde. Asa cum pana in 1989, la Tom si Jerry disparea orice masa cu prea multa mancare pe ea, pe ideea ca alimentarele erau goale, cam pe acolo suntem. Copilul nu sesizeaza lucrurile astea, el se bucura de desenul in sine, de muzica in sine, nu face distinctia asta, adica nu deodata o sa strige dupa un coleg de-al lui de culoare ‘Ce faci, mai, cioara?’. Nu, asta e o prostie. Copilul nu face distinctii, tocmai asta e foarte frumos la un copil, el nu face segregari, fiindca nu are notiunea’, a declarat criticul de film la RFI.