DVD Crulic – Drumul spre dincolo

crulic - the path to beyondIndependenta Film a anuntat astazi lansarea DVD-ului Crulic – drumul spre dincolo.

In prezent, filmul romanesc de animatie Crulic ruleaza in cinematografele din Franta, Cehia, Olanda, Ungaria, Italia, Slovacia, Lituania, Spania, etc.

Odata cu intrarea in salile de cinema franceze, presa pariziana de specialitate a apreciat in mod deosebit lungmetrajul romanesc de animatie Crulic – drumul spre dincolo, acordindu-i spatii ample in gazete precum Le Monde, Telerama, Positif  sau Politis.

Le Monde: Crulic – Drumul spre dincolo: moartea unui român în stil Kafka
 (11 decembrie 2012, de Jacques Mandelbaum)

“Voyage de Monsieur Crulic (titlul filmului tradus în limba franceză) al româncei Anca Damian este incontestabil cea mai frumoasă reușită a ultimilor patru ani. Motivul constă în acel umor tragic al filmelor româneşti, ca semn de eleganţă morală (…) Forma filmului e absolut superbă, amestecînd decupaje de hîrtie, desen animat, fotografie şi film într-un fel de colaj poetic care duce cu gîndul la dadaism şi suprarealişti (…)”

 

Politis: Călătorie pînă la capătul nedreptăţii 
(13 decembrie 2012, de Chrisophe Kantcheff)“A regiza un documentar cu mijloacele cinematografului de animaţie este, fără îndoială, unul dintre cele mai creative moduri de a reînnoi genul documentar. Iniţial, era vorba despre a depăși problema imaginilor imposibil de facut, de a face invizibilul vizibil. La fel cum a făcut-o Valsul lui Bachir, în 2008, apropo de masacrele de la Sabra şi Chatila. Pînă acum, filmul lui Ari Folman constituia un moment de referinţă. Crulic vine să susţină amplu această comparaţie. Din punct de vedere plastic, filmul cineastei române Anca Damian merge chiar mai departe de-atît. ”

Telerama: Crulic – drumul spre dincolo, sau viaţa pentru un portofel (
8 decembrie 2012, de Marc Belpois)

“Anca Damian a investigat şi documentat cazul, adunînd laolaltă fotografii de-ale lui Claudiu Crulic făcute de-a lungul întregii vieţi, a fotografiat obiecte, haine sau locurile pe unde acesta a trecut, apoi, împreună cu o echipă de cinci oameni foarte creativi, au jonglat cu pensula şi cu foarfeca pentru a le aduce la viaţă. Fiecare secvenţă reprezintă o invenţie vizuală.”

Crulic – Drumul spre dincolo spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea provocată de greva foamei.

Filmul “Crulic – Drumul spre dincolo” este narat de actorul Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu.

Regizat, scris şi produs de Anca Damian, “Crulic – Drumul spre dincolo” a primit o menţiune specială din partea International Federation of Film Societies, la Festivalul de la Locarno. Pelicula a mai primit Amnesty Award la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, menţiunea specială a juriului Festivalului de la Varşovia, menţiunea acordată de juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată. La Istanbul i-a fost acordat premiul special al juriului, iar la Cottbus (Germania) – menţiunea specială a juriului internaţional. Palmaresul peliculei include trofeul Silver Eye, la Jihlava (Cehia), şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Festivalul Astra de la Sibiu, dar şi marele premiu al Festivalului Internaţional de la Annecy.

Citeste si cronica de film pentru Crulic – Drumul spre dincolo.

independentafilm.ro/ondvd/–crulic–dumul-spre-dincolo

facebook.com/CrulicMovie

crulic.ro

monsieurcrulic.com

 

apartefilm.net