Exercitiu de imaginatie: cum ar arata Internetul monopolizat de Disney. Ralph Strica Tot rupe netu’ cu vlogul lui, iar printesa Vanellope/ Vanilina se intalneste cu printesele Disney si cu Baby Groot, copacelul din universul Marvel

Vreti sa vedeti cum arata Internetul? 🙂 Mergeti la cinema pentru a vedea Ralph Breaks the Internet/ Ralph Strica Tot partea a doua. Ralph rupe netu’

In 2012 s-a spus ca Ralph Strica Tot a fost cel mai vizionat film de animatie Disney in primul weekend. A surclasat Tangled si clasicul film de animatie Lion King. A fost un film pentru cei care au crescut cu jocurile video din anii ’80 si cu primul canal de televiziune dedicat desenelor animate – Cartoon Network. Si generatia tanara – a gadgeturilor, jocurilor video, moderne, s-a regasit in aceasta productie.

Ralph este frustrat in prima parte pentru ca este in umbra lui Felix Repara Tot Jr, personajul principal pozitiv al jocului, care salveaza mereu situatiile critice si devine astfel eroul preferat al tuturor. Satul sa fie mereu personaj negativ, Ralph preia controlul asupra situatiei si porneşte intr-o calatorie prin mai multe generatii de jocuri video pentru a dovedi ca merita si el la randul sau sa fie un erou. Ralph isi doreste un apartament, o viata frumoasa cu prieteni multi… Personajul principal din film nu mai vrea sa traiasca in gunoaie. Face tot posibilul sa-si schimbe destinul. Atunci cand reuseste, i se spune ca a distrus echilibrul din sistem, punand in pericol multe jocuri video. Ajuns din demolator de cladiri soldat in lupta cu extraterestii si intrus intr-o lume construita numai din dulciuri, Ralph intalneste cele mai variate personaje din universul electronic al jocurilor pentru copii si adulti pasionati de aventuri. Plecarea lui Ralph il lasa pe Felix cel bun singur intr-un joc in care nu are ce face. Sistemul intra in criza. Posibil ca multi spectatori sa se gandeasca la viata reala – la criza din sistem.

La finalul primei parti, Ralph afla ca nu este bine sa-ti schimbi conditia sociala. Schimbarea statului social inseamna declansarea crizei in sistem, care duce la inchiderea jocurilor. Personajul isi accepta destinul, intorcandu-se la job-ul lui de demolator si la „casa” lui din gunoaie. Totul pentru repornirea sistemului.

Spectatorului i se sugereaza ideea ca situatia lui sociala, chiar daca este proasta, nu este cel mai rau lucru. Productia Disney se termina ca un film de propaganda, incercand sa-ti atraga atentia ca trebuie sa te gandesti inainte de a cere o conditie sociala asemanatoare cu cea a eroilor – a celor care reusesc in viata, pentru ca este posibil sa strici echilibrul – prin desfintarea job-ului tau, si implict a clasei tale sociale. In viziunea Disney, personajul sarac este responsabil de falimentarea sistemului.

Scenariul primei parti a fost scris in 2000 si de atunci a fost rescris si abandonat de mai multe ori de studiourile Disney.

In partea a doua, Ralh Strica Tot este ok. Nu se simte frustrat. Este personajul de joc video care duce o viata frumoasa. Prietena lui, Vanellope/ Vanilina, este in centrul atentiei. De ce? Este plictisita de cursele vechi din joc. Vrea sa iasa din rutina. Inimosul Ralph ii face un traseu nou pentru prietena ei. Are loc un accident si volanul de la joc se rupe. Jocul se intrerupe. Toate personajele din joc sunt evacuate, nu inainte sa auda de la gameri, generatia tanara, ca exista o solutie pentru remedierea jocului. Este vorba despre achizitionarea unui volan special pentru acest joc video clasic de pe Internet – eBay.

Personajele din jocurile video sunt debusolate, nimeni nu stie ce este Internet si eBay. Pentru Ralph si Vanellope nu este o problema. Nu ii sperie necunoscutul. Este prilej sa invete ceva nou si sa participe la aventura vietii lor, calatorind in universul Internetului. De la The Emojie Movie (2017), productie Sony Pictures Animation, nu am avut parte de decoruri rupte din filmele SF, cu branduri din lumea Internetului. In Ralph rupe netu’ avem parte de imagini uimitoare, ceva asemanator cu orasele viitorului din filmele SF. Simbolurile motoarelor de cautare, retelelor de socializare si magazinelor virtuale se regasesc in noul univers Disney. Ralph si Vanellope/ Vanilina sunt atrase de aceasta lume. Afla ce inseamna eBay, pop-uri nedorite despre job-uri ciudate, searching-ul, succesul pe BuzzTube (ceva asemanator cu YouTube) si jocurile video pe Internet.

Ralph isi face vlog pentru a castiga multi bani. Pentru ce avea nevoie de bani? Pentru a cumpara volanul de la eBay. O sa vedeti un Ralph simpatic care face absolut orice pentru a atrage atentia utilizatorilor de Internet.

Iar prietena lui, Vanellope se intalneste cu toate printesele din universul Disney. Scena intalnirii este faina. Trebuie sa vedeti 🙂 Este pentru prima oara cand printesele Disney sunt in acelasi loc.

Si Groot, personajul Marvel, apare in filmul de animatie Ralph rupe netu’ 🙂

Este un Internet monopolizat de personajele detinute de Disney, Pixar, Marvel si Lucasfilm. Este un univers foarte bogat in personaje si locuri. Este o lume foarte vasta si plina de posibilitati nelimitate.

„Sunt ca niste copii dintr-un orasel de provincie, care se aventureaza in lumea mare a unei metropole. Unul se indragosteste iremediabil de oras, in timp ce celalalt nu vrea decat sa mearga acasa”, afirma Rich Moore, regizorul filmului de animatie.

„Ralph e foarte multumit de viata pe care o duce. Insa Vanellope e gata pentru o schimbare radicala – vrea sa isi deschida aripile si sa zboare. De aici pleaca noul conflict dintre cei doi, care le va afecta prietenia, iar acesta reprezinta miezul povestii”, explica regizorul Phil Johnston.

Filmul este despre schimbare. Cei doi prieteni sunt pe punctul de a descoperi ca lumea nu va fi mereu la fel. Internetul nu este altceva decat pretextul pentru schimbare, totul este despre transformare.

In prima parte Ralph renunta la job-ul lui din joc si sistemul moare. In partea a doua, Vanellope renunta la viata ei, relativ plictisitoare, abandoneaza jocul Sugar Rush si ramane in lumea Internetului si se angajeaza ca pilot la un joc modern cu masini de viteza. Sugar Rush nu moare. Exista personaje pentru ca acest joc sa fie activ. Acum nu avem parte de un sistem mort. Viata merge inainte si fara printesa pilot. Societatea se schimba. Ralph isi accepta conditia sociala din universul jocurilor video clasice, iar prietena lui este fericita la noul job.