Filmul de animatie „Ernest si Célestine” va continua cu o serie de scurtmetraje (VIDEO)

Interviu cu Benjamin Renner, co-regizor la „Ernest si Célestine”, film de animație nominalizat la premiile Oscar 2014 si premiat la Festivalul de la Cannes și la gala César.

Benjamin Renner si Iuliana Constantin

Producatorul ar vrea sa faca o serie de scurtmetraje de animatie cu povestile „Ernest si Célestine”

Cu un palmares bogat în premii printre care cea mai importantă distincţie fiind premiul César pentru cel mai bun film de animație, primit în 2013, apare firesc intrebarea, daca Ernest si Célestine va avea o continuare? Răspunsul ni l-a dat Benjamin Renner, co-regizorul filmului venit recent la Bucuresti , într-un interviu acordat website-ului animationmagazine.eu: „Deși se doreste o continuare, eu nu cred că este cea mai buna idee. Cred ca rolul filmului este acela de a promova cartea, de a îndemna la lectură.” Pentru el, în realizarea unui film, povestea are întâietate.

Dar care-i povestea lui?
Este un regizor tânăr, fost student la școala de animație Gobelins care a cunoscut succesul cu primul său lungmetraj. Are o slăbiciune pentru poveștile cu animale care se mănâncă între ele pentru ca ulterior, să devina cei mai buni prieteni, desenează cu mare plăcere personaje negative, chiar dacă personajul sau favorit din film e Celestine.


Scurtmetrajul de animatie La Queue de la Souris/ A Mouse’s Tale regizat de Benjamin Renner

„La început făceam parte din echipa de animatori a filmului.  Într-o zi, producătorul văzându-mă cât sunt de pasionat de proiect, mi-a propus sa fiu regizor. Si, brusc, pe cât eram de fericit, pe atât eram de îngrozit. Insă totul e bine când se termină cu bine sau chiar cu foarte bine, zise Benjamin Renner zâmbind.

ernest et celestine 2

O impresionantă realizare pentru animația simplă, clasică, 2D, azi în era 3D, nu?

„Ne-am propus să facem ceva total diferit față de ceea ce întâlnim în prezent în filmele de animație, mă refer la tehnica acoarelei și a desenului clasic. Filmul a păstrat tușa originală a artistei Gabrielle Vincent. Privitorul trebuia efectiv să simtă hârtia, senzația să fie identică cu cea a răsfoirii unei cărți. Ador faza de creație , de creionare a personajelor și am încercat să transmitem publicului, prin simplitatea liniilor, placerea de a desena.”

ernestetcelestine-lefilm.com
Ernest si CelestineCare a fost cea mai dificilă etapă de producție?

„Aș zice storybord-ul. Este momentul în care scenariul se transpune în imagine si apoi devine animație. A fost o perioadă stresantă. Producătorul îmi amintea mereu că suntem în criză de timp, iar eu îi ziceam că nu putem avansa, că am nevoie de mai mult timp pentru storybord. A fost o perioada tensionată pentru că vroiam sa fie totul perfect.”

Ernest et Celestine

Ai un personaj preferat?

„Celestine. Si Ernest este simpatic, dar mai dificil de desenat.  Pe lista preferințelor mele este și judecătorul-șoarece, apoi Antoinette, fetița-soricică cu un cârlionț blond. O îndrăgesc mult, chiar dacă se poartă urât cu Celestine. Ador să desenez personaje negative.  Recunosc  că-mi plac mult poveștile cu animale care se mănâncă între ele. Cum este în „Ernest si Célestine” de exemplu, el vrea s-o mănânce pe ea, apoi totul se schimbă si devin cei mai buni prieteni.”

ernest et celestine 5

 Există în plan  o continuare a filmului?

„Producătorul ar vrea sa facă o serie de scurtmetraje care să fie o adaptare mult mai fidelă a carților „Ernest si Célestine”. Eu cred că rolul filmului este de a te determina să descoperi cartea și să cunoști mai bine  personajele. Ei bine, ce-mi doresc,  este ca primul lucru la care să se gândească un copil când aude de „Ernest si Célestine”, sa fie cartea și nu filmul.”

Te tentează industria de animație americană?

„Depinde. Daca cei din Statele Unite imi propun un proiect fantastic, sunt interesat, dar nu mă implic intr-un proiect doar  de dragul de a mai face încă un film. Povestea este cea care ma cucerește întâi.”

 

Interviu audio cu Benjamin Renner