Două dintre cele mai cunoscute cursuri organizate de Asociația Culturală Control N revin în grila de toamnă, începând cu luna octombrie. First Draft – atelier de scenaristică pentru începători și Director’s Cut – curs de regie de film pentru amatori îi așteaptă pe toți cei pasionați de film pentru o serie de întâlniri în urma cărora vor rezulta un scenariu de scurt metraj și o nouă receptare a lumii filmului și a meseriei de regizor, în mod special.
Înscrierile pentru cele două cursuri se fac pe adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.
First Draft este un workshop de scenaristică susținut de scenaristele Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Dedicat amatorilor de cinema şi persoanelor ce nu deţin o pregătire aprofundată în domeniul scrierii scenariilor de film, First Draft își propune ca la finalul celor 8 şedinţe participanţii la curs să stăpânească elemente de bază legate de scenaristica de film, să poată analiza un scenariu sau un film și să poată crea la rândul lor un prim scenariu de scurt metraj. Atelierul se adresează persoanelor de toate vârstele, pasionate de cinema şi interesate de etapele realizării unui film. Participanţii vor fi îndrumaţi pas cu pas în scrierea unui scenariu de film – drumul de la idee până la premiză, personaje, structură, redactare. Cursul se va desfăşura sub forma unui atelier de creaţie în care participanţii vor avea libertate maximă de a-şi expune ideile şi vor fi îndrumaţi cu sfaturi profesioniste şi exemple clasice din cinematografia universală. La finalul celor 8 şedinţe de curs, fiecare participant va avea in portofoliu un prim scenariu de scurt metraj.
Teoria discutată la curs include atât noțiuni legate de dezvoltarea și analizarea unui scenariu (formatare, alegerea subiectului, personaje, premiză, scop, protagonist, antagonist, conflict, structura în trei acte, exerciții de dialog) cât și informații despre pașii de la scenariu la producția cinematografică, analiză de secvențe și vizionări de scurt metraje. Noțiunile de teorie sunt îmbinate cu aplicarea lor practică. La finalul fiecărei ședințe participanții primesc o temă. Textele lor sunt discutate fie la curs, fie primesc indicații prin email. Toate aceste teme au ca scop dezvoltarea pas cu pas a unui scenariu de scurt metraj.
Pănă în prezent, Control N a organizat 12 sesiuni ale atelierului de scenaristică First Draft, rezultând peste 150 de prime drafturi de scenarii de scurt metraj.
Cursul de regie de film pentru amatori – Director’s Cut se adresează tuturor pasionaților de film care nu dețin o pregătire prealabilă în domeniu. În cele 8 ședințe de curs, regizoarea Iulia Rugină, trainerul cursului, își propune să analizeze teoretic toți pașii urmăriți de obicei de un regizor în spunerea unei povești în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înțelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta și analiza secvențe din filme de lung metraj, se vor prezenta noțiuni ce țin de scenariu, concepția regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii și implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lung metraj.
Director’s Cut propune un nivel ridicat de interactivitate între participanți și trainer, specific lucrului în echipă. Se va pune accent pe auto-cunoaștere și se va analiza pas cu pas “mecanismul” generării emoției creative a participanților.
Pe parcusul celor 8 ședințe, cursul va atinge următoarele puncte: 1. Ce înseamnă regia de film, care este rolul regizorului în toate etapele realizării unui film; 2. Apropierea de poveste. Introducere în elementele de bază în scenaristică. Analiza unei povești din punct de vedere regizoral; 3. Instrumentele regizorale. Elemente de concepție regizorală regăsite în toate laturile creative ale unui film – imagine, scenografie, montaj, sunet; 4. Decupajul regizoral. Noțiuni tehnice legate de încadratură, mișcări de aparat, unghiulație. Analizarea importanței decupajului în spunerea unei povești cinematografice; 5. Lucrul cu actorii. Personajul și situația. Discuții despre casting. Noțiuni despre emploi si contre-emploi. Modalități de comunicare cu neprofesioniști, copii, animale; 6. Muzica în film. Analizarea rolului unei piese muzicale suprapuse peste o secvență de film. Exemplificări și analiză de secvențe ce conțin muzică; 7. Reinventarea filmului în toate etapele de producție. Enumerarea câtorva situații de criză ce pot apărea în activitatea regizorală. Pitch-ul unui proiect; 8. Concluzii și încheiere. Sugestii legate de pașii pe care participanții îi pot urma către realizarea filmelor lor – relația cu producătorul și finanțatorul, felul în care participanții ar putea începe drumul spre producerea filmelor lor.
După fiecare ședință, participanții vor primi o temă pentru acasă. Fiecare temă va fi discutată în ședința următoare, împreună cu trainerul și ceilalti participanți. Stilul de lucru este unul informal, sunt încurajate discuțiile și părerile personale, într-o atmosferă de lucru prietenoasă și deschisă.
Cele 8 intâlniri din cadrul First Draft vor avea loc marțea, în perioada 7 octombrie – 25 noiembrie 2014, de la ora 19.00 la ora 21.00, iar cele din cadrul Director’s Cut vor avea loc lunea, în perioada 20 octombrie – 8 decembrie 2014.
Cursurile sunt organizate la sediul Asociației Culturale Control N, din str. Transilvaniei, nr. 10. Taxa de participare este de 1000 RON și 800 RON pentru elevi și studenți.
Înscrierile pentru cele două cursuri se fac la adresa info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.
Asociația Culturală Control N mulțumește partenerilor: Zile și Nopți, Cinemagia, Film Reporter, Cinefan, Liternet, Blogul Lu’ Otravă, Bazavan.ro, CinemaRX, Ziarul Metropolis, AaRC.ro – All about Romanian Cinema, Cooperativa Urbană.