În noul film de animație american, Moș Crăciun cu tatuaje, se luptă cu Bau Bau pe ritmurile Ciocîrliei

Cinci eroi de legendă/ Rise of the Guardians, noua producţie a studiourilor Dream Works Animation, este remarcabil realizată (şi deja nominalizată la Globurile de Aur 2013 pentru cel mai bun film de animaţie). Cei care încă nu au avut parte de ninsoare vor avea ocazia să vadă fulgi de zăpadă în format 3D IMAX.

Povestea este emoţionantă. Filmul derulează istoria unor eroi cu aptitudini ieşite din comun. Cînd lumea e ameninţată de Pitch, Bau Bau – un spirit diabolic –, Moş Cră­ciun, Zîna Măseluţă, Moş Ene, Iepuraşul de Paşte şi Jack Frost – cei cinci eroi de legendă – trebuie să-şi unească forţele pentru a proteja speranţele, credinţa şi imaginaţia copiilor din toată lumea. Hugh Jackman, Alec Baldwin, Isla Fisher şi Jude Law dau voce acestei poveşti originale.

„Noul film al studiourilor DreamWorks, Rise of the Guardians, e un soi de Ligă a Supereroilor în care supereroii sînt înlocuiţi cu personaje de poveste“, scrie artista Nadia Barbu de la Londra, în cronica pentru animationmagazine.eu.

Animaţia este bazată pe cărţile pentru copii din seria The Guardians of Childhood ale scriitorului William Joyce, scenarist şi regizor laureat cu Oscar pentru scurtmetrajul de animaţie The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore şi autor al unor cărţi precum George Shrinks (pe care se bazează serialul pentru copii cu acelaşi nume) şi Dinosaur Bob. William Joyce a strîns o colecţie de treisprezece poveşti în seria Guardians of Childhood, din care doar cinci au fost publicate, deocamdată, poveşti în care personajele sînt înfăţişate prin detalii insolite.

Autorul poveştii afirmă că filmul de animaţie se bazează pe cărţile sale, dar acţiunea este diferită. Volumele lansate de el în 2011 explică originea personajelor, în timp ce acţiunea filmului are loc la două sute de ani distanţă, arătînd cum trăiesc aceşti eroi în prezent. „Am procedat astfel deoarece nu am vrut ca oamenii să citească poveştile, iar după ce văd filmele să spună că le-au plăcut mai mult cărţile şi, în acelaşi timp, nu am vrut ca ei să ştie dinainte ce se va întîmpla în film“, spune Joyce. Cu paisprezece ani în urmă, fiica de şase ani a lui William Joyce şi-a întrebat tatăl dacă Moş Crăciun era prieten cu Ie­puraşul de Paşte. A fost o întrebare care l-a pus pe gînduri pe scriitorul-ilustrator. Acesta a reflectat la întrebarea lui Mary Katherine şi i-a răspuns: „Da, sînt prieteni!“. A început apoi să le spună poveşti celor doi copii ai săi şi, pe măsură ce poveştile deveneau tot mai elaborate, a început să-şi dea seama de potenţialul lor. „Am început să desenez aceste personaje şi să-mi imaginez o mitologie de bază pentru fiecare, pornind de la ce ştiam despre ei, ceea ce nu era prea mult. Superman şi Batman au fiecare povestea lui, dar acest grup de personaje în care le spunem copiilor noştri să creadă nu are, de fapt, nici o poveste în spate. M-am uitat în jur şi m-am întrebat dacă eram singurul care remarcase asta“.

Coloana sonoră a producţiei DreamWorks Animation a fost compusă de Alexandre Desplat, compozitorul francez responsabil pentru muzica unor filme ca The Painted Veil, Fantastic Mr. Fox, The Queen, The Curious Case of Ben­jamin Button, Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 şi Part 2 şi The King’s Speech. Există un moment din film cînd se aude Ciocîrlia, modificată. Cu asemenea muzică şi cu multe efecte vizuale o să aveţi parte de multă distracţie. Să nu vă aşteptaţi să vedeţi un Moş Crăciun rupt din reclamele Coca-Cola.

În acest film, Moş Crăciun este un războinic cazac. Este tatuat şi afişează un accent rusesc „de cartier“. Sînt convins că o să vă pla­că. „Fiecare dintre cei cinci protagonişti are un univers propriu construit cu migală, bogat în culori, simboluri şi fel de fel de ima­gini frumoase, în faţa căruia nu poţi decît să rămîi cu gura căscată şi să te miri cît de mult s-a şlefuit animaţia computerizată în zilele noastre“, precizează Nadia Barbu pentru animationmagazine.eu.

Cinci eroi de legendă prezintă povestea Gardienilor, patru fiinţe magice cunoscute şi îndrăgite de copii, care îl caută pe Jack Frost în vederea obţinerii ajutorului acestuia pentru a-l opri pe Pitch, care îi sperie pe cei mici cu coşmarurile sale. Toată povestea este un produs al marketingului hollywoodian, cu scopul difuzării filmului de Crăciun şi de Paşte. Aşa avem parte de Moş Crăciun şi de Iepuraşul de Paşte. Fortăreaţa lui Moş Cră­ciun este inspirată din arhitectura rusă, precum Kremlinul, pentru palatul Zînei Măse­luţă, aflat undeva, prin sud-estul Asiei, echipa DreamWork Animation inspirîndu-se din arhitectura Thai. Peştera plină de pericole a lui Pitch a fost inspirată de arhitectura clasică veneţiană, pe care echipa de scenografie a amplasat-o chiar lîngă Ve­neţia. Domeniul Iepuraşului de Paşte a fost imaginat ca un sanctuar, căci acesta iubeşte şi luptă pentru protejarea naturii. Moş Ene nu are nici el nevoie de un cămin elaborat, aşa că trăieşte pe un Nor al Viselor, aflat undeva, între noapte şi zi. Mai e Jack Frost, acesta e un călător prin lume şi, spre deosebire de ceilalţi eroi, nu are un loc căruia să-i spună „acasă“.

Realizatorul multipremiat Guillermo del Toro, care a mai colaborat cu DreamWorks Animation în calitate de consultant de creaţie pentru Megamind şi ca producător executiv pentru Kung Fu Panda 2 şi Puss in Boots, s-a întors ca producător executiv, aducând în proiect perspectiva sa unică. Și Joyce este producător executiv la Cinci eroi de legendă/ Rise of the Guardians.

Cinci eroi de legendă/ Rise of the Guardians este distribuit de Ro Image.

dreamworksanimation.tumblr.com
www.facebook.com/RiseoftheGuardians
www.riseoftheguardians.com

Vă recomand și alte filme de animație care pun accentul pe sărbătorile de iarnă, precum The Polar Express, A Christmas Carol: O poveste de Crăciun, Arthur Christmas, etc. Curînd s-a lansat DVD-ul Donald’s Favourite Christmas Shorts/ Donald Duck: Cele mai frumoase aventuri de Crăciun – la ProVideo.

 

Cronica de film a fost publicata in revista Observator cultural