Interviu audio cu Laurentiu Damian, presedintele UCIN

UCIN va finanta Anim’est editia 2014 si va incerca sa sustina financiar realizarea filmelor de animatie.

Laurentiu Damian

Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), a acordat un interviu audio website-ului animationmagazine.eu.

In inregistrarea de mai jos, regizorul Laurentiu Damian, vorbeste despre animatia romaneasca – trecut si prezent. Ascultind interviul, o sa aflati ce inseamna animatia pentru el.

Laurentiu Damian a spus ca UCIN a finantat Anim’est si va continua sa faca acest lucru si pentru urmatoarea editie a festivalului de animatie.

Conform declaratiei sale, UCIN ar putea participa la finantarea proiectelor de animatie.

Laurentiu Damian considera ca pentru a avea filme de animatie de autor in Romania e nevoie de studiouri care sa le sustina. Presedintele UCIN a subliniat importanta avuta in trecut de studioul Animafilm, care a produs filme de animatie de autor premiate international in anii ’70-’80. Cel mai memorabil intre filmele de animatie aparute atunci, in generatia inspirata de aparitia lui Gopo, a fost „Nodul gordian” de Szilagyi Zoltan, care a luat intr-un interval de citeva luni cinci mari premii internationale.

Dupa 1989, desi mari studiouri au produs in continuare filme de animatie, s-a schimbat atitudinea fata de realizatorii de animatie, care au decazut din statutul de autori in cel de desenatori – „corp profesional bine structurat, dar doar corp profesional”. Si apoi, initial, concursurile CNC-ului nici nu aveau sectiune pentru animatie, doar pentru scurtmetraj, documentar – destul de putin, si lungmetraj.

Laurentiu Damian a explicat si modul in care animatia romaneasca si-a pierdut locul din cinematografe si din atentia publicului. In comunism, inaintea filmelor de lungmetraj erau difuzate filme de scurtmetraj de animatie sau documentar, iar publicul le vedea in asteptarea filmului de fictiune. Acum, locul acestor scurtmetraje a fost luat de clipurile publicitare (sau, as adauga, de trailerele care promoveaza lungmetraje viitoare) pe care publicul le urmareste la cinema in asteptarea proiectiei cu filmul de fictiune. Faptul ca nu a existat un public anume pentru animatie sau documentar a facut ca aceste genuri cinematografice sa fie vaduvite multa vreme de atentie si de fonduri (si inca mai sunt puse pe plan secund, dar importanta lor incepe sa fie remarcata, mai ales de cind astfel de filme ne aduc premii – vezi cazul lui Crulic, regizat de Anca Damian).

 

Laurentiu Damian este un regizor, scenarist, director la studioul Video Art si profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti. Acesta prezinta Filmul de arta la TVR 2.

Laurentiu Damian apreciaza ca „filmul de arta si de autor este acel cinema de elita, incarcat de sens si semnificatii in care valoarea conceptului dramaturgic se imbina cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care il gindesti, un cinema cu secvente care te obsedeaza multa vreme, un cinema in care recunosti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta. Filmul de arta si autor inseamna nu doar cineasti care au intrat de mult in cultura mondiala a cinematografului ci si tineri cineasti care experimenteaza, propun formule postmoderne, redimensioneaza arta filmica si cuceresc marile festivaluri internationale: Philip Kaufman, Zhagke Jia, Jacques Audiard, Vincent Paronnaud si Marjane Satrapi, Sylvian Chomet si romanii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Calin Netzer”

Revenind la subiectul animatie si UCIN, Laurentiu Damian a declarat pentru revista FILM (publicatia Uniunii Cineastilor din Romania) ca va infiinta Asociatia Autorilor de Film si TV. „Ea va cuprinde citeva asociatii actuale care vor deveni sectii (regizori, dramaturgi, compozitori) si in care vor intra personalitati din lumea filmului: regizori de fictiune, autori de film documentar, autori de film TV, autori de animatie

In prezent exista Asociatia Filmului de Animatie din cadrul UCIN-ului, condusa de regizorul Mihai Surubaru. „Uniunea este structura care nu mai poate functiona multa vreme asa, nici macar pentru citiva ani. Uniunea va deveni un sindicat afiliat international pentru protectia oamenilor care lucreaza in cinematografie sau televiziune”, a precizat presedintele UCIN-ului pentru revista FILM.