Carlos Saldanha, născut şi crescut la Rio de Janeiro, este una dintre principalele forţe creatoare de la Blue Sky Studios încă din 1993. Saldanha a făcut echipă cu Chris Wedge, co-fondatorul Blue Sky, pentru a regiza primele lungmetraje de animaţie ale studioului: EPOCA DE GHEAŢĂ, nominalizat la Oscar, şi ROBOŢI. În 2002, Saldanha a regizat scurt-metrajul de animaţie GONE NUTTY. De asemenea, el a regizat EPOCA DE GHEAŢĂ: DEZGHEŢUL şi EPOCA DE GHEAŢĂ: APARIŢIA DINOZAURILOR, care a devenit unul dintre filmele de animaţie cu cele mai mari încasări din istorie.
În 2011, Saldanha a creat şi a regizat RIO, care a devenit un uriaş succes la nivel mondial.
Am discutat cu regizorul despre film la Blue Sky Studios.
De ce aţi hotărât ca acţiunea filmului să aibă loc în Amazonia?
Nu am vrut să mă repet. De aceea am ales un loc foarte îndepărtat de Rio şi, într-un fel, foarte străin, chiar şi pentru brazilieni. Pare uimitor, dar Amazonia nu este foarte bine cunoscută de conaţionalii mei, deci este un mister pentru brazilieni, aşa cum este pentru toată lumea. M-am născut în Brazilia şi mă întorc des acolo, dar nu am fost niciodată în Amazonia până m-am hotărât să fac un film despre ea. Am mers acolo şi m-a uimit cât de mult diferă de ce îmi imaginasem eu. E unică.
Care este punctul de plecare al filmului RIO 2?
Povestea o continuă pe cea din primul film, RIO, dar a fost extinsă, aşa că acum Blu şi Jewel au o familie şi trebuie să hotărască, în funcţie de personalitatea fiecăruia, care este cel mai bun mod de a-şi creşte copiii. Blu e mai domesticit; Jewel e mai sălbatică. Când cei doi află că în Amazonia mai există membri ai speciei lor, convoacă un consiliu de familie şi hotărăsc să pornească într-o călătorie pentru a afla dacă într-adevăr mai există păsări ca ei. E o călătorie în familie. Când ajung acolo, au surpriza să descopere că mai există păsări la fel ca ei; mai mult, aceste păsări le sunt rude. Dar sunt rude doar cu ea, nu cu el, iar asta e sursa conflictului dintre cei doi.
Cum face faţă Blu acestor provocări, inclusiv faptului că tată lui Jewel nu îl prea simpatizează?
Fiindcă tatăl lui Jewel îl respinge, trebuie să se străduiască din răsputeri să se integreze. Filmul este o poveste despre cum Blu revine ca să îşi redobândească familia şi, prin aceasta, devine membru al unei familii mai mari. În esenţă, acesta este principalul motor al poveştii. În paralel se desfăşoară alte poveşti care au tangenţă cu povestea principală. Un exemplu este planul lui Nigel de a se răzbuna pe el.
Ce calităţi ale lui Anne Hathaway şi Jesse Eisenberg i-au făcut atât de potriviţi să joace aceste personaje?
Anne şi Jesse sunt nişte nestemate şi au fost minunaţi pe parcursul întregului proces. Blu nu ar mai fi Blu fără Jesse. Distribuirea acestui rol a fost una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luăm pentru primul film, fiindcă nu reuşeam să găsesc vocea perfectă, atitudinea perfectă şi personalitatea perfectă pentru Blu. Dar, când Jessee a venit să dea prima probă pentru rol, ne-am dat seama instantaneu că el e Blu. S-a întâmplat ceva magic. Începea să vorbească şi parcă îl vedeam pe Blu când îi auzeam vocea. E atât de inteligent, atât de bun profesionist şi atât de conştiincios, încât a dat viaţă personajului. Colaborarea cu el pe parcursul întregului proces a fost incredibilă. În primul film, priorităţile au fost descoperirea rolului şi conlucrarea. Acum are o schemă de lucru, deci, când a venit să lucreze la RIO 2, s-a implicat total şi a continuat să aibă o prestaţie excepţională. A avut de înfruntat şi noi provocări, fiindcă Blu devine puţin diferit când încearcă să treacă la acţiune pentru a-şi redobândi familia. Într-un fel, devine erou de acţiune. Jesse chiar îşi pune tot sufletul în acest personaj.
Ce ne puteţi spune despre Anne Hathaway?
Acelaşi lucru e valabil şi pentru Anne. E o profesionistă adevărată. Îşi iubeşte personajul şi îl întruchipează cu desăvârşire. Pune întrebări şi are contribuţii personale, ceea ce îmi place mult. De exemplu, spune: ‘Ca mamă, acum aş fi furioasă’ sau ‘Trebuie să fiu mai înţelegătoare în acest moment’. Îşi înţelege personajul şi a fost încântată de evoluţia lui Jewel.
Ne puteţi vorbi despre rolul lui Nigel (Jemaine Clement) în acest film?
Mi-am dorit să îi ofer un rol mai amplu în primul film şi am considerat mereu că Nigel e foarte simpatic şi foarte interesant, dar povestea nu mi-a oferit suficient timp. Când am început să mă gândesc la o continuare, am planificat din timp ca rolul jucat de el să fie mai amplu. Ador personajele negative. Sunt puternice şi amuzante, iar în cazul nostru cred că aduc un plus considerabil poveştii.
Ne puteţi explica puţin procesul de distribuire a rolurilor secundare?
De fiecare dată când începem să dezvoltăm personajele, creăm un profil pentru fiecare dintre ele şi încercăm să îi descoperim personalitatea. Lucrăm cu un director de casting din LA şi purtăm discuţii îndelungate. Înregistrăm vocile actorilor din precedentele lor filme sau din interviurile pe care le-au acordat şi obţinem clipuri audio, pentru ca apoi să asociem vocea cu personajul şi să vedem care actor este potrivit. De exemplu, în cazul lui Eduardo (Andy Garcia) a trebuit să îl ascult în asociere cu Blu şi Jewel şi să îmi dau seama care voce mergea mai bine cu fiecare personaj, deci e un proces îndelungat. E foarte meticulos, fiindcă trebuie să fim siguri că filmul are un aer autentic.
Cât de important este aspectul muzical al filmului?
E esenţial şi are un rol cam la fel de important ca în precedentul film, continuarea având tot atâtea numere muzicale. Am avut în vedere diferite genuri muzicale, sunete şi ritmuri noi şi interesante. Cred că muzica este mai bine integrată în intrigă decât în cazul filmului precedent şi avem mult mai multe piese originale.
De ce v-aţi hotărât să faceţi o continuare?
Am făcut multe continuări, încă de la EPOCA DE GHEAŢĂ. Acum un deceniu, când am făcut primul film din serie, nu aveam idee dacă va mai urma vreunul. Până la urmă, filmul a fost un uriaş succes, deci am ajuns în situaţia de a ne spune: ‘Bun, oamenii mai vor, deci hai să spunem altă poveste’. A trebuit să muncim foarte mult la acea continuare şi ne-a luat mult timp să ajungem la rezultatul final, fiindcă am fost prinşi pe nepregătite. După aceea, ne-am învăţat lecţia (râde). Am înţeles că, dacă publicul apreciază povestea şi personajele şi vrea să vadă mai mult, trebuie să te gândeşti din timp cum să continui povestea. Asta nu înseamnă că planific din start o continuare; când fac un film, vreau să mă ocup doar de filmul la care lucrez. Desigur, RIO a fost un succes, tuturor le-a plăcut filmul şi, după lansare, ne-am luat o pauză. Dar începeam deja să mă gândesc la o continuare, deşi nimic nu era stabilit până nu mi s-a spus: ‘Hai să găsim o cale de a face o continuare’. În momentul respectiv, deja nu mai era o surpriză şi totul a fost cât se poate de natural. Ne hotărâserăm deja ca în noua poveste să fie şi copii şi am continuat să ne gândim la aventura lor, la viitorul păsărilor şi la ce puteam face cu ele.
Care este secretul unei continuări de succes?
Regula este că ai parte de o continuare numai dacă primul film are succes şi e mereu bine să începi lucrul la o continuare având conştiinţa faptului că îţi iubeşti personajele. Dar partea grea e că vreau ca fiecare film pe care îl creez să fie unic. În cazul unui film precum RIO, aşteptările sunt mari, deci eşti sub presiune. Dar e distractiv.
Toate filmele dumneavoastră au o minunată energie. Mereu păreţi foarte entuziast, niciodată blazat. Cum faceţi ca filmele dumneavoastră să aibă mereu o atmosferă proaspătă?
Cu multă muncă (râde). Trebuie să recunosc că nu e uşor. Nu e o sarcină uşoară. Uneori ai o idee, îţi pui încrederea în instinctele tale şi zici: ‘Oameni buni, asta e o idee bună. O să fie distractiv.’ Apoi îi cooptezi pe toţi şi se înfiripă ceva unic, dar, uneori, ne împotmolim. Mereu suntem în căutarea unei căi de a ne urma instinctele şi de a asculta vocea inimii. Aceasta e cea mai dificilă parte a meseriei mele, fiindcă uneori instinctul îmi este estompat de foarte multe informaţii. Aşadar, trebuie să ai grijă să te concentrezi mereu. Uneori faci greşeli. Alteori îţi iese exact cum trebuie, perfect.
Cât de important e să ai încredere în echipă şi să rămâi deschis la sugestii?
Trebuie să menţii canalele de comunicare deschise şi să filtrezi ideile. Cred că succesul acestor filme se datorează faptului că sunt rezultatul unei colaborări cu multe minţi uimitoare. Mi-ar plăcea să pot spune că eu am făcut totul, dar nu e cazul. Când vezi desenele artiştilor noştri sau sculpturile şi animaţia, eşti complet uluit. Dacă îi vine cuiva o idee mai bună decât a mea, îi zic: ‘S-a făcut’. Ideea respectivă ajunge în film.
A fost dificil să creaţi o Amazonie animată?
A fost dificil, fiindcă Amazonia e vastă. Am studiat diferite pâlcuri de vegetaţie şi le-am combinat, obţinând o Amazonie fictivă. Am creat propria mea Amazonie. Dacă aţi fost acolo, veţi recunoaşte culoarea apei, animalele şi unii dintre copaci. Am pornit de la un pâlc de cinci-şase copaci diferiţi din Amazonia şi am încercat să îi înfăţişăm. Practic, am creat o pădure.
Protecţia mediului se numără printre temele poveştii?
Există un avertisment privind mediul înconjurător. La fel ca multe alte ecosisteme de pe tot globul, Amazonia suferă, aşa că povestea este despre protejarea căminului păsărilor. Principala problemă este că acum s-au găsit mai multe păsări, deci cum pot fi protejate? În filmul RIO, Linda (Leslie Mann) şi Tulio (Rodrigo Santoro) erau cei care protejau păsările. Ei continuă să protejeze păsările, dar la o scară mai mare. Principalul fir narativ se axează pe păsări şi pe interacţiunile dintre ele şi noua lor familie, dar există şi pericole venite din exterior.
Când faceţi un film, intuiţi de la început care dintre personaje îşi vor câştiga simpatia publicului sau uneori aveţi şi surprize?
Când te apuci de un film, nu ştii niciodată care vor fi personajele care vor ieşi în evidenţă, vedetele filmului. Aşa ni s-a întâmplat cu Scrat (veveriţa cu dinţi uriaşi din EPOCA DE GHEAŢĂ). Nu ştiam că Scrat va deveni un superstar. Scrat nu diminuează importanţa personajelor principale din EPOCA DE GHEAŢĂ: Manny, Sid şi Diego. Cred că asta e valabil şi în cazul de faţă. Ar fi minunat dacă Nigel şi Gabi ar deveni superstaruri. Dar nu cred că ar lua locul lui Blu şi Jewel. Trebuie să spun că Nigel e foarte amuzant în acest film (râde).
Aveţi vreo scenă preferată, care să iasă în mod special în evidenţă?
Îmi place mult momentul în care Jewel îşi reîntâlneşte familia. E un număr muzical frumos, deosebit şi foarte vibrant, căruia noi i-am zis ‘Momentul regăsirii’. E greu de spus care sunt momentele preferate, fiindcă sunt ca propriii copii – le iubeşti pe toate în egală măsură.
Ce ton încercaţi să daţi unui film pentru întreaga familie ca acesta?
Pornim la drum cu gândul de a crea un film care să ne placă. Dacă veţi vizita departamentul de animaţie, veţi observa că animatorii noştri aproape că trăiesc într-un loc de joacă, printre jucăriile lor. Fiecare are mica lui groapă cu nisip. Deşi principalul public-ţintă sunt copiii, e şi un film pentru părinţi. Am copii şi, când îi duc la film, vreau ca filmul să îmi placă şi mie. Vreau să mă distrez. Sper că am creat un film care să le placă şi părinţilor la fel de mult cum le place copiilor. La Blue Sky, toţi am rămas copii în adâncul sufletului, deci creăm filme pentru noi.
Sursa foto: Twitter
*Interviu oferit de Odeon, distribuitorul filmului de animatie Rio 2