Acasă Animatia romaneasca Interviu cu Mihai Mitrica, directorul Festivalului International de Film de Animatie Animest

Interviu cu Mihai Mitrica, directorul Festivalului International de Film de Animatie Animest

21477
0

Vorbeste-mi despre Incubatorul de animatie, noul proiect Animest.

Incubatorul de Animatie este un proiect educational prin care Animest urmareste incurajarea si sprijinirea dezvoltarii aptitudinilor creative ale elevilor inspre industria filmului de animatie. Una dintre cele mai importante misiuni ale Asociatiei Animest este aceea de a resuscita si promova animatia autohtona, in conditiile in care pregatirea in domeniu este aproape inexistenta pentru liceeni.

In acelasi timp este si un concurs in care punem la incercare creativitatea elevilor talentati la desen si interesati de filmul de animatie. Incubatorul de animatie este un prim pas catre ceea ce inseamna preproductia unui scurt metraj de animatie. Anul aceste ne vom concentra pe desenul de personaj folosit intr-un film de animatie.

Am pornit la drum cu acest proiect pentru ca in ultimii ani la Animest am primit si am selectionat filme de animatie facute de liceeni de care am fost impresionati. In liceele de arta si nu numai, exista un potential foarte mare ce trebuie ghidat/ coordonat. Creativitatea adolescentilor este nelimitata. Mai ales in aceasta perioada cand au totul la dispozitie, si ma refer aici la Internet, social media, tutoriale fel de fel si bineinteles softurile prin care isi pot pune in practica pasiunilor lor

In toamna o sa avem Animest? Ai luat o decizie in privinta editiei din acest an?

In toamna o sa avem Animest fie online, fie offline. Vom astepta probabil pana in august sau maxim inceputul lui septembrie sa vedem evolutia lucrurilor si atunci vom lua o decizie. Insa se va intampla.

O sa se desfasoare online?

Vom avea si o componenta online, chiar daca lucrurile vor reveni la normal.

Studiourile de animatie din Romania au probleme in aceasta perioada?

In animatie lucrurile au mers inainte in aceasta perioada. Chiar mai multe proiecte. Spre deosebire de studiourile in care trebuiau facute filmari, in cazul animatiei fiecare si-a putut desfasura activitatea fara probleme acasa la el.

Crezi ca au nevoie de ajutorul Guvernului?

Cu siguranta efectele acestei perioade se vor vede mai spre toamna iarna si atunci va fi nevoie de ajutorul Guvernului.

Care este situatia animatiei romanesti?

Constanta. Nu este nici in crestere ca numar de productii, dar nici n-a scazut. Insa vom vedea la Animest in 2020 ce s-a mai produs in ultimul an la noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here