Interviu cu Simon Kinberg, producătorul executiv la Războiul Stelelor Rebelii

800px-Simon_KinbergSursa foto: Wikipedia

Simon Kinberg, cunoscut ca producătorul filmelor Cenușăreasa (2015), Fantastic Four, Big Hero 6, vorbește despre participarea sa la serialul de animatie Războiul Stelelor Rebelii ca producător executiv.

Kanan şi Ezra se confruntă cu Inchizitorul într-un duel epic cu săbiile laser și Darth Vader revine în episodul captivant care marchează Finalul Sezonului 1 din Războiul Stelelor Rebelii, la Disney Channel sâmbătă, 25 aprilie!!!

În ultimul episod al sezonului 1 din Războiul Stelelor Rebelii, rebelii trebuie să se infiltreze în rândurile unei flote Imperiale pe planeta Mustafar pentru a-l salva pe Kanan. Cu trupele imperiale pe urmele lor, echipajul navei Strigoi primeşte ajutor din partea unui aliat neaşteptat, în “Război în Galaxie” – un episod regizat de Dave Filoni şi scris de Simon Kinberg!!

Ultimul episod al sezonului 1 din Războiul Stelelor Rebelii, “Război în Galaxie,” va avea premiera sâmbătă, 25 aprilie, la ora 9:10, doar la Disney Channel!

Razboi in Galaxie (8)Mai jos aveti interviul cu Simon Kinberg, producătorul executiv la Războiul Stelelor Rebelii.

Când ai început să te implici în Războiul Stelelor şi Lucasfilm?

M-am implicat în filmul Războiul Stelelor încă de la începutul acestei noi ere Lucasfilm. Cred că am fost a doua persoană pe care [preşedintele Lucasfilm] Kathleen Kennedy a contactat-o. Am fost angajat acum aproximativ doi ani și jumătate.

Când ai început să lucrezi la Războiul Stelelor Rebelii?

Cam în acea perioadă, Kiri Hart – care conduce grupul Lucasfilm– a venit la mine să-mi vorbească despre Războiul Stelelor Rebelii. Am găsit recent e-mailul de la ea. Era datat 17 decembrie 2012. Mi-a scris “Suntem foarte încântaţi de tot ce se întâmplă la partea de lungmetraj, dar suntem în discuţii cu Disney cu privire la crearea unui viitor show pentru reţea. Aţi fi interesat să ne ajutaţi?” Kathleen Kennedy ştia că am doi copii – unul de cinci ani şi unul de nouă ani – şi s-au gândit că ar fi ceva ce mi-ar plăcea să fac pentru băieţii mei. Am acceptat imediat.

Cum de a fost ales Disney pentru realizarea show-ului?

În acea perioadă, nu ştiam altceva decât că dorim să facem un film de animaţie pentru Disney. Le-am explicat că mi-ar plăcea ca acesta să aibă loc, în mod ideal, între Războiul Stelelor: Episodul III şi Episodul IV. Doream ca show-ul că acopere perioada lipsă dintre cele două filme. De asemenea, îmi doream să includ câteva elemente clasice reprezentative din Războiul Stelelor, precum şi personajele din film. Îmi doream să includ elemente pe care nu le-am văzut în versiunile anterioare, nici chiar în Războiul Clonelor. Disney a fost tare încântat de această idee, aşa încât am început să construim show-ul împreună.

Razboi in Galaxie (1)Razboi in Galaxie (2)Ce te încântă cel mai mult la povestea din Războiul Stelelor Rebelii?

Sunt foarte incântat de ideea poveştii originale a Alianței Rebele. Ne-am dorit să urmărim acea poveste încă de la primele scântei ale rebeliunii, pentru că a fost ceva foarte interesant pentru mine. E interesant pentru mine pentru că sunt o persoană pasionată de istorie şi este interesant pentru mine pentru că sunt un împătimit al filmului Războiul Stelelor. Am simţit că am avut ocazia să creez personaje noi, nefiind o poveste originală cu personaje pe care deja le cunoaştem. Cred că deja versiunile anterioare au făcut acest lucru, așa că m-am gândit că ar fi mai distractiv pentru următoarea generație de fani Războiul Stelelor să aibă parte de o nouă serie de personaje care să păstreze sonoritatea şi energia din filmele originale. Sunt personaje noi, diferite – dar mai există și roluri scurte din filmele originale.

A fost dezvăluit faptul că Obi-Wan Kenobi, C-3P0 şi R2-D2 vor apărea în Războiul Stelelor Rebelii. Cum este să scrii replici pentru astfel de personaje emblematice?

În cariera mea, nu a existat ceva mai extraordinar ca scrierea de scenarii pentru astfel de personaje emblematice. Este ireal să intru într-un document Final Draft (Proiect Final) şi să apăs butonul ‘personaj’, şi apoi să încep să scriu ‘Obi-Wan’. Apeşi pe back-space şi apoi scrii ‘Ben Kenobi’. Apoi apeşi din nou pe back-space şi scrii ‘Obi’. Nu ştii cum să numeşti personajul, dar scrii replici care vor fi rostite de el – şi este un pesonaj care a făcut parte din visele tale încă de când erai copil. Este cel mai ireal lucru pe care l-am întâlnit în cariera mea. Să scrii pentru R2-D2 şi C-3P0 şi chiar să scrii replici pentru o trupă de asalt este aproape de neimaginat. Este fantastic.

Razboi in Galaxie (4)Cât din show se concentrează pe personajele emblematice din filme?

De-a lungul primului sezon, ați văzut cu siguranţă unele personaje clasice din Războiul Stelelor care au avut apariții în acest show – dar ele nu sunt personajele principale. Personajele principale sunt cei cinci membri ai echipajului de pe nava Ghost: Kanan, Ezra, Zeb, Hera și Sabine. Această bandă constituie prima celulă rebelă care se va transforma în cele din urmă într-o alianță.

Care este mai exact rolul tău în Războiul Stelelor Rebelii?

Eu sunt co-creatorul filmului Războiul Stelelor Rebelii și producătorul executiv al show-ului. Am scris, de asemenea, o grămadă de episoade. Am scris primele două episoade, care vor au fost difuzate consecutiv și am scris finalul sezonului.

Ce presupune rolul tău în calitate de producător executiv?

Ca producător executiv al show-ului, am citit toate scenariile. Uneori, corectez şi rescriu un material. Voi urmări schimbările de cadre ale show-ului și voi face însemnări cu privire la performanță, animaţii sau scor. Avem o echipă minunată care lucrează la proiect și ei știu cu adevărat ceea ce fac, dar voi veni şi voi urmări aceste lucruri pentru a a le oferi câteva informaţii. Și din când în când, voi scrie câteva episoade.

Ce ne poți spune despre activitatea ta la mult așteptatul film Războiul Stelelor ?

Eu sunt consultant la Războiul Stelelor: Episodul VII, ceea ce înseamnă că am fost implicat la începutul procesului. Nu pot să vorbesc prea mult despre acest lucru, pot să spun doar că: în calitate de fan al filmului Războiul Stelelor, eu sunt la fel de încântat de acest film cum am fost de orice alt film din serie de până acum.

Cât de mult ți-a influenţat cariera universul din Războiul Stelelor în calitate de producător?

Pentru mine, filmele originale au reprezentat școala mea de producţie de film. De fapt, chiar am frecventat o şcoală de film propriu-zisă, dar am învăţat atât de multe din filmul Războiul Stelelor, încât simt că aceasta a fost școala mea de film cu privire la modul în care se creează o poveste mare și cum se creează personaje limitate, dar amuzante. De asemenea, am învăţat ceva ce am ajuns să folosesc în mare parte în munca mea, şi anume crearea unei poveşti de ansamblu. Cu filmele X-Men și Cei patru fantastici, eu folosesc lecțiile învățate despre acțiunea în paralel și scrierea de scenarii paralele. Când vezi modul în care personajele evoluează, dar acestea se completează şi cu alte personaje pe durata filmului. Ei bine, am aflat toate aceste lucruri după ce am vizionat filmele O Nouă Speranţă, Imperiul Contraatacă și Întoarcerea lui Jedi.

Ce ai mai învăţat din vizionarea filmelor Războiul Stelelor pe parcursul anilor?

Am învăţat multe şi despre tonurile de culoare. Am scris Domnul şi Doamna Smith, un film care este foarte diferit de Războiul Stelelor, în care există lumină și întuneric. Există ludic, dar există şi pericol. Este posibil să se observe asemănarea dintre filmele Domnul şi Doamna Smith și Războiul Stelelor, dar cu siguranţă acestea au în comun aceeaşi tonalitate.

Razboi in Galaxie (7)Cum aţi recreat sentimentul din trilogia originală în Războiul Stelelor Rebelii, nu doar dintr-o perspectivă vizuală – ci şi din perspectiva scrierii de scenarii?

Războiul Stelelor Rebelii este povestea unui puşti care încă nu şi-a urmat drumul în viaţă. El este angrenat într-o aventură imensă pe o navă care călătoreşte în jurul galaxiei, unde ajunge să se lupte cu oameni despre care nici măcar nu ştia că există şi devine conştient de puterile pe care le are, puteri care până atunci îi erau necunoscute. Acesta este miezul poveştii din Războiul Stelelor Rebelii și ar putea suna asemănător cu filmele originale. Cu toate acestea, aceasta a fost aproape o coincidență. Noi nu am stat şi am planificat strategic cum să readaptăm povestea filmului O Nouă Speranţă cu un nou personaj Luke Skywalker. Să fiu sincer, chiar și atunci când scriu The X-Men sau orice altceva, gravitaţia este în jurul strategiilor de scriere a scenariilor din filmele O Nouă Speranţă și Imperiul Contraatacă, deoarece acestea sunt foarte bune. Este orice poveste scrisă de Shakespeare sau orice altă poveste clasică. Este un scenariu minunat. Punct.

În ce alte moduri se inspiră Războiul Stelelor Rebelii din trilogia originală Războiul Stelelor ?

Un alt lucru care m-a atras la acest show este faptul că este o mică poveste. Este o poveste familiară. Povestea are în centru cinci persoane care trăiesc pe o navă, dar acțiunea are loc în cadrul acestei galaxii imense cu personaje şi răufăcători, trupe de asalt și nave de război. În cele din urmă, este o mică poveste. Dacă dai la o parte toată acțiunea și toate exploziile, ai putea să redai această poveste ca pe o dramă? Ai putea să o redai ca pe o piesă de teatru a acestor oameni? Sunt ei suficient de convingători încât să se poată descurca singuri? Alţi oameni sunt în măsură să aprecieze aceste lucruri, dar acesta este scopul show-ului.

În ce măsură sunt influenţate personajele de viaţa voastră personală?

Adaugi puţin din viaţa personală în fiecare personaj pe care îl creezi. Creez personaje în vârstă, creez personaje tinere, creez personaje feminine și masculine, creez droizi, creez mutanți. În toate aceste lucruri vei găsi ceva din tine şi din experienţa ta. Mă uit la copiii mei și văd curajul şi inocenta lor, acestea fiind calitatile aspiraționale ale acestei vârste. Dar există o parte din mine care este încă inocentă și optimistă, chiar dacă lucrez la Hollywood de 15 ani şi trebuie să apelez la această parte atunci când scriu. Tot ceea ce scrie cineva – fie că e vorba de ficțiune sau non-ficțiune – este personal și este un fel de exprimare a personalităţii. Când vine vorba despre Războiul Stelelor Rebelii, în special, simt că recurg la amintirile mele legate de modul în care m-am simțit atunci când am vizionat filmele originale, deoarece cred că sentimentul acela de speranță și de uimire se regăseşte şi în Ezra.

Animaţiile îți oferă o libertate mai creatoare decât filmele?

Da. N-am mai lucrat la alte animaţii până acum, dar unul dintre lucrurile care sunt cu adevărat amuzante legate de acest proiect este faptul că această construcţie este mult mai ieftină şi mai uşor de realizat în animaţii. De exemplu, gândiți-vă la X-Men Zilele Viitorului din Trecut și la ideea ridicării unui stadion și mutarea acestuia în altă parte, ceea ce se întâmplă de fapt în poveste. Acesta ar fi un lucru nesemnificativ într-un episod din Rebelii, dar a fost o acţiune tehnologică colosală în filmul X-Men. Interesant, nu am mai lucrat niciodată în televiziune și în animaţie, aşadar acestea sunt lucruri noi pentru mine – dar cred că motivul pentru care m-au angajat a fost că aduc un sentiment propriu cinematografiei și al proporţiilor în acest show, chiar dacă este un show de animație.

Nu pierdeți ultimul episod din sezonul 1 al serialului animat Războiul Stelelor Rebelii, sâmbătă, 25 aprilie, ora 09:10, la Disney Channel.

*Interviul este oferit de  The Walt Disney Company – Central and Eastern Europe