Ion Popescu Gopo a fost apreciat de Walt Disney. Foarte putini oameni stiu ca marele artist Gopo a primit o oferta de munca la studiourile Disney

Desenele animate cu omuletul Gopo revin in atentia publicului

Aseara am fost la Comemorarea regizorului Ion Popescu Gopo – 60 de ani de la Premiul Palme d’Or. Evenimentul s-a desfasurat la Cinemateca Romana, sala Union.

Oameni din lumea animatiei, prezenti la manifestarea organizata de Asociatia Filmului de Animatie din cadrul UCIN, au vorbit despre Ion Popescu Gopo. Criticul de film Dana Duma a subliniat rolul lui Gopo in universul animatiei romanesti, precizand cateva detalii interesante, precum propunerea lui Walt Disney pentru Gopo ca scenarist la studiourile sale din SUA. Nu stim care a fost raspunsul lui Gopo 🙂

Expozitie desene animate romanesti

Expozitie desene animate romanesti - Animafilm

Expozitie desene animate romanesti

 

Expozitie desene animate romanesti

Expozitie desene animate romanesti

Expozitie desene animate romanesti

Expozitie desene animate romanesti

Roland Pupaza, „un artist cerebral, rafinat animator si scenograf, obsedat de semnificatia miscarii, cautand neobosit alternante de ritmuri pentru a mari expresivitatea scenelor” (Calin Caliman, Istoria filmului romanesc), prezent in sala de cinema, a vorbit despre intalnirea lui cu Gopo.

Anca Moscu, nepoata lui Ion Popescu Gopo, a declarat  ca o sa discute cu organizatorii Premiilor Gopo pentru introducerea sectiunii animatie in competitie. Fundatia Gopo condusa de Anca Moscu este interesata sa sprijine creatorii de filme de animatie cu burse. De asemenea, ong-ul vrea sa organizeze multe evenimente dedicate lui Ion Popescu Gopo, precum expozitii interactive si proiectii cu filme.

Ion Popescu Gopo (1923-1989) a realizat scurtmetraje de animatie in care personajul principal era „omuletul lui Gopo”, o creatie proprie care l-a facut celebru.

Gopo s-a impus, prin creatiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei romanesti, castigand, in 1957, premiul Palme d’or la Festivalul International de Film de la Cannes, Franta, cu scurtmetrajul de animatie Scurta istorie.