La multi ani, Mickey Mouse! :) Acesta a implinit 92 de ani

Creat de Walt Disney in 1928, el a debutat in Steamboat Willie pe 18 noiembrie, fiind prima animatie difuzata cu sonor sincronizat.

Creat de Ubbe Eert „Ub” Iwerks (creator de personaje animate, inventator, tehnician de efecte speciale) la studiourile Walt Disney in 1928, Mickey Mouse a devenit personajul-franciza numarul 1 din lume.

Walter Elias Disney a primit un Oscar in anul 1932 pentru crearea acestui personaj animat.

Mickey Mouse a aparut in peste 120 de animatii diferite.

„Totul a inceput cu un soarece”, obisnuia sa spuna celebrul Walt Disney. De la Mickey Mouse s-a cladit fascinantul sau imperiu al desenului animat. Nascut in epoca jazz-ului, soricelul cu urechi mari si plin de viata a devenit, de-a lungul anilor, imaginea culturii americane de consum. Disney a facut primele schite ale lui Mickey intr-un tren, dupa ce pierduse drepturile de autor ale unui alt personaj desenat de el, Oswald iepurasul. Aceasta este versiunea sustinuta de compania Disney. Pe Mickey l-a botezat sotia lui Disney, Lilly. Ei nu i-a placut ideea lui Walt de a-i spune soricelului Mortimer. Asa ca i-a zis Mickey Mouse. Intr-o vreme in care filmele de animatie erau mute, Walt a avut inspiratia de a-i da lui Mickey o voce. Si a investit toti banii in crearea unei coloane sonore pentru una din primele trei productii cu Mickey. A ales Steamboat Willie (Vasul cu aburi Willie). Premiera, din 18 noiembrie 1928, de la Colony Theatre din New York, s-a bucurat de un succes enorm. Cronicile din New York Times denumeau filmuletul „o ingenioasa capodopera de un mare amuzament”.

Lui Mickey Mouse i-a dat voce chiar Walt Disney pana in 1946 cand rolul a fost preluat de Jim McDonald. Jim a fost vocea lui Mickey timp de 30 de ani.

Mickey Mouse este unchiul a doi nepoti, Morty si Ferdy Mouse, care apar cu el in Mickeys Steam Roller in 1934.